Ironi

It’s been a while since my last entry kan. Well.. bukan tanak tulis, but nothin real big nor important to be written on. Hari ni? Hurmm.. hari ni ada sumthin’ yang berlaku, yang buat aku rasa aku kena share kat sini. Err.. 2 things actually. Here goes…

Thing 1
Aku tengah drive keluar dari lorong rumah aku, when I reached this one junction. Ada aku, ada one Chinese couple dalam keta diorang, and ada one red Iswara approaching from my right. Just in a split second, tiba-tiba je aku nampak Iswara tu langgar sorang budak Cina, who suddenly appeared out of nowhere. Tak laju, tapi tercampak gak la budak yang dlm lingkungan 12 tahun tu. What attracted me was not the scene – coz it was just a typical one in our typical neighbourhood; but how the couple reacted. Without questioning or doubting, diorang terus serbu driver keta tu. Sambil maki-maki, tuding-tuding jari and menunjukkan aksi kerbau nampak rumput karpet, diorang mendekati keta n that poor child on the spot. Aku? Aku tanak tunggu lama, aku terus blah. Nape? Read on for my conclusion below.

Thing 2
Aku patah balik ke umah, sebab tertinggal diary. Bila aku kuar balik dari lorong, tetiba ada sorang Chinese guy, around 40 years of age, tahan keta aku. Aku, yang ingat orang tu tahan aku sebab accident tadi (maybe nak mintak pendapat aku or wutsoever), terus la stop keta (on the very same spot where I witnessed the accident earlier). Rupa-rupanya telahan aku salah. Tau apa orang tu kata? Okay, baca nih. Aku cuba sedaya upaya untuk tidak mengubah ayat dia, kay:

“Maaf kerana bersikap biadab dan kurang sopan kerana memberhentikan kereta encik di tengah jalan macam ni. Saya tiada pilihan lain. Walaupun saya tahu tindakan ini adalah sangat kurang ajar, tetapi saya terpaksa sebab saya tiada pilihan lain. Saya **** (nama dia), berasal dari PJ. Saya kehilangan semua duit dan barang saya ketika turun dari bas. Semua duit dan barang saya dirampas. Jadi saya terpaksa memalukan diri saya sendiri merayu kepada encik supaya dapat menolong saya. Saya perlukan RM4 sahaja, tidak lebih. Kalau encik tak boleh tolong pun tak apa, saya faham.”

Riak muka dia memang real beb, tak tipu. Keadaan dia, pakaian dia, semua takde tanda-tanda kaki pau pun. Sedih gak sikit-sikit. Tapi tau tak apa aku buat? Aku cakap kat dia, aku takde duit. Tau apa dia kata and how he reacted? Dia tak kata apa-apa, angkat tangan dan terus blah dengan muka yang amat pilu. Hurmm.. macam yang kat atas ni jugak, read on for conclusion.

Conclusion 1
If u guys baca cerita aku elok-elok, sure u guys notice yang aku tak mention anything bout any boy sebelum tu kan? That means, that poor boy TIDAK BERADA atas jalan sebelum tu, which shows that that Iswara should not be blamed for it! Iswara tu dah slow gila babs dah. Serius. Kalau tak, sure budak tu dah mati tadi. Prinsip aku senang je – tampar mak bapak budak tu. Apsal yang pegi biar budak tu macam tu? Yang budak tu plak bukan baby lagi dah. Aku time baya tu dah tau dah sebahaya mana main atas jalan. Sebab tu aku blah. Aku takut kalau aku lepak lama gi, kang aku plak yang gaduh ngan mak bapak dia dan that old couple. Huhuu.

Conclusion 2
Serius aku takde duit. Dalam wallet ada RM50 je. Takkan nak bagi kat dia semua kot? Abih tu, nanti aku plak yang kena memalukan diri sendiri mintak pinjam duit kat mak bapak aku! Huhuu. Tapi kan, lepas about 100m dari situ aku mula menyesal Menyesal gila siot! Apa salahnya aku drive dia pegi Police Station ke.. ke Bus Station ke.. pegi pecah duit kat kedai mamak ke. Haiyoo.. Pikir-pikir balik, ada logiknya jugak cerita apek tu. Kalau bukan kena pau, apa yang dia buat merayu-rayu and atur ayat panjang gila susah payah camtu? Apsal tak kuarkan pisau je terus kan? Huhuu. Sampai skang aku terbayang gi muka dia, suara dia, and perlakuan dia merayu, tergagap mengatur ayat sambil lap peluh yang tak henti meleleh kat muka dia. Huhuu. Sorry uncle. My brain just can’t work fast enough at times.

All in all, aku rasa aku sedar aku silap. Dua kali. Reaction aku towards both incidents tu memang salah. No matter what may happen, I should do my part as a man, as a good Malaysian. Kan? Aku patut berhenti, tengok apa yang jadik pastu. Kalau diorang terus marah Iswara tu, aku patut defend. Kalau budak tu teruk injured, aku patut bawak dia gi klinik or spital. Pedulik apa kalau mak bapak budak tu marah, aku leh marah balik. Janji Iswara tu tak kena pukoi, and budak tu pun selamat, kan? And apek tu pun patut dibawak ke balai polis untuk buat report, and diberi RM4 macam dia nak, or even more. Pedulik hapa dia nak tikam or tembak aku pun, mati syahid ape! Kesimpulan dalam kesimpulannya – Jojoe boleh jadi bodoh bila ditimpa benda-benda unusual camni. Sekian.

p/s : Things do happen. Just be ready for them, or just be ready to feel and be stupid. Like me.

Advertisements

6 thoughts on “Ironi

  1. Nak tau sebab apa? SEBAB HARI TU AKU DAH MESSAGE ANG TANYA APA ADDRESS BLOG HANG, TAPI HANG JAWAB “BRO.. AKU TAK LA MAJU SAMPAI TAHAP ADA BLOG”..aku pun diam ja la, sambil dlm hati aku kata “ABIH TU YG AKU SLALU DOK BACA TU MENATANG HAPA, SETAN!!”

  2. Yupp, aku dah leh drive keta. And yupp, aku da drive over 50000km. But what does that have to do with LESEN? Aku tak yah ada lesen pun? HAHAHAHAHA…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s