MOMENTUM : Zero.

Hari ini hari yang buhsan. Takde apa yang nak dibuat. Tak tau apa yang nak dibuat.

Imagine – I had been struggling with sumthin big (big enough for me) since the last one month. Tup tup, hari ni tenang seperti biasa. Aman damai. Angin sepoi sepoi bahasa pun takde.

Tadi baru je bagi first task to my young padwan – Syazwan, to do ground research on Edrie Hashim. Hurm. Dont wanna expect anythin, just wanna help him fill his internship with sumthin meaningful. Huhuu.. aku bukan berbakat pun nak suruh² orang. And paling pantang kalau kerja aku orang laen yang buat. Tapi takpe. Sekali sekala aku kena gak beralah. And mintak² laa orang yang aku ‘alah’kan tu pandai guna keadaan dan peluang yang aku wujudkan. Kalau tak, memang aku akan jadi orang yang paling frust dalam ini donia!

Besok petang raya. Suma orang cam berebut nak balik raya. Sana sini cakap pasal raya. Aku? What the heck – aku kena keja. Jumaat nak shooting. Kalau nak jugak, aku kena balik besok and lusa kena rush balik KL balik. Huhuu. Or, boleh jugak kalau aku balik kampung hari Sabtu, ye tak? HAHAHA. Bukan sebab nak beraya sangat. Kat UNIMAS dulu pun bukan aku penah balik raya. Raya tempat orang lagik best.

Tapi aku pikir Abah and Mama. Baru je tadi cakap tepon ngan Mama. Aku, Abang and Keklin cam takleh balik je tiga² beradik. Huhuu. MAYBE. Just maybe, aku akan balik jugak. Semoga Allah izinkan, dan bukak jalan untuk aku balik. Sebab kalau aku tak balik kali ni, aku kena tunggu sampai end of January baru leh balik. Sian Mama. Sian Abah. Biarlah aku susah sikit, sebab diorang pun dah banyak susah untuk aku. Yang penting, diorang happy. Kan? Kan? Huhuu…

Apapun, hari yang buhsan ni dah nak abis pun. Huhuu. Tapi rasa buhsan ni tak jugak ilang². Maybe aku ni tetap aku yang dulu – yang tak betah dengan perubahan. Tak senang kalau ada perubahan plot dalam chapter idup aku. Tiba-tiba aku teringat kata-kata seseorang, “Saya ni takut pada kekalahan. Sebab tu saya susah untuk cuba apa-apa pun.”.. Of coz, aku nasihatkan orang tu balik. Tapi jujurnya dalam ati aku terpikir – bukan aku pun camtu jugak ke? Huhuu.

p/s : Hidup ini mimpi. Perubahan hanya akan membuat kita terjaga dalam paksa. Sangatlah tak best.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Kiambang..
bayangmu di air tenang
mencerminkan wajah keriangan
walaupun baumu tak seharum mawar
namun kau masih tetap menawan

Kiambang..
kau kembang di pinggir kali
ungu warnamu berseri
walaupun hidupmu dalam kesepian
hanya berteman cahaya rembulan

Nasibmu kiambang di pinggir kali
sedang kau mekar menghiasi desa
kemarau panjang pun tiba
keringlah dikau dalam dahaga

Kiambang..
kau kembang di pinggir kali
ungu warnamu berseri
walaupun hidupmu dalam kesepian
hanya berteman cahaya rembulan…

:::::credits to m nasir & kembara:::::

Advertisements

3 thoughts on “MOMENTUM : Zero.

  1. Aku tak kesah.. tak balik truspun aku okay.. cumanya, mama abah aku la.. ang tak balik, ada lagi 4 orang kat umah.. aku tak balik, tinggai depa 2 org ja la.. aduhai…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s