Perempuan

Buat Mama, arwah Mak, Keklin, My Tunang, Kakak²ku yang lain, My Best-Bud-Ever, Ibu² Saudaraku, Nenda²ku, Adik²ku, Guru²ku, Sahabat² dan Rakan² perempuanku. Semuanya.

Perempuan. (Nampak sangat pemalas, setakat ulang tajuk je pun. Heh.).

Tatkala aku tengah termangu sorang² kat ofis tengah² malam buta ni, otak aku mula la nak melayang pikir macam². Tak dapat tidak, salah satu subjek yang singgah di nurani aku yang tulen dan sejatinya lelaki ni, adalah tentang kaum yang satu lagi tu.

Nak hurai, panjang sangat. Nak cakap, banyak sangat. Kesimpulannya, terima kasih buat semua perempuan² yang pernah, masih dan akan sudi singgah sebagai watak babak hidup aku, sejak roh aku malaikat titipkan ke tubuh, hingga dituntutnya nanti kembali. Tanpa kalian, aku akan.. er.. jadi gay.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Perempuan
kubicarakan tentangmu
tentang duniamu yang tersendiri
jasa peranan hidup ini..

Engkaulah bunga
melahirkan insan di dunia, sayang
sebagai lambang hidup yang suci dan murni..

Perempuan
teman adam kesepian
kaulah ibu, kau kekasih hati
anak kemanjaan kami..

Pengorbananmu
tak perlu dipertikaikan, sayang
mendidik dan membina kami hingga dewasa..

Perempuan
kau penawar kau peracun hati
kaulah pahit engkaulah manis
gelombang hidup ini..

Perempuan
berhati hatilah dirimu sayang
jagalah penghormatan diri yang diberi
tanpamu hampa kuhidup tak berarti…

..credits to ito.

Advertisements

2 thoughts on “Perempuan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s