Walimatul Urus

Abah,

Time Pidoih tulih ni, 28 hari ja lagi tinggai seblum anak bongsu Abah ni jadi laki orang. Huhuu. Abah tau kan, Pidoih nak kawen dengan sapa? Ala, Abah takkan tak ingat Ekin? Yang rambut panjang sampai pinggang tu.. Abah dan jumpak dia, yang Pidoih balik tiba-tiba tu, makan nasik daging tu. Ingat tak? Ha, yang tu lah. Nampak gaya semua macam dah berkenan kat dia. Harapnya Abah pun ok la kan. Hehe.

Abah rasa lah kan,

Tu yang kat ataih tu Pidoih design sendiri – lawa tak? Hehe. Tak mahai pun, murah ja. Abg Nuar ‘Gigi’ tu yang print. Pidoih pakai finishing matte-laminate, on both sides. Ok kot kan? Sebab kalau glossy nampak bersinaq sangat, tak beh pulak. Tapi tu la, dalam tu Pidoih pakai background hitam, takpa ka? Bukan apa, cam senang baca and differentiate parts yang kita nak highlight. Ala, lagipun Abah pun tau Pidoih memang suka pakai hitam dari dulu kan?

Abah tau dak,

Mama dok komplen dah, kad tak siap-siap gi. Hehe. Padahai baru petang tadi Abg Nuar hantaq, kat opis. Kat ASTRO la.. Pidoih still kat situ gi. Masuk ni dah 3 tahun lebeh dah la. Tapi dok lagu tu gak la, takdak tanda nak sangkut permanent pun. La ni dok buat gameshow dengan Reza (budak AF3 yang dulu rambut panjang tu) dengan hos baru nama Scha (dulu menang Dewi Remaja), budak Sg Lalang. Heh. Hujung minggu ni ada keja lak skit, so takleh nak balik jugak la teman Mama pi memanggey. Kakchik dah offer diri jadi supir, so ok la tu. Depa pi la 3 orang, dengan Keklin. Hmm.. kalau Pidoih ikut pun, bukannya Pidoih kenai sangat suma orang. Hehe.

Abah.. oo Abah,

Belah kita tak payah pakai pelamin la noo.. sebab belah pompuan dah ada. Lagipun, nanti Keklin kawen ujung tahun ni, kita bersanding la puaih². Hmm tu pun satu pasai gak – Abah rasa Pidoih sain ja kebenaran wali, or nak Pidoih shake hand sendiri? Hehe. Kalau laa Abah yang shake hand sendiri, mau terkencin pengantin tu kat situ jugak!

Owh.. Abah,

We slipped the throne right off our hand to the Blues la Abah, this time.  But surprisingly, Angah’s Spurs are now in the Big 4! Hehe. And World Cup is coming up. No worries – me still with the English.. still hoping. Huhuu.

And one more thing Abah,

Perghh.. hari tu Pidoih usha satu gitar ni, kat Yamaha. Yup I know, Yamaha tak best mana (and am still waiting for your VOX kay!), but this one is totally different. Imagine, normal nylon-stringed classic tapi neck kecik macam accoustic biasa. Yup, ada distortion. Bunyi dia, perghhh.. tapi harga yang tak tahan tuh – near 3k! Huhuu. Tengoklah bila-bila kot dapat projek besaq kan? Hehe. Owh yah.. we are getting back our blue-white territory bit by bit. And that ‘mata lebam’ is in total deep s**t (hehe pardon me) now. Siap ada web dari States kata dia betray depa lah apa semua. Naseb la kan. Rugi ja Abah masak gulai ikan kering kat dia dulu kan? Hehehe…

Uhum.. Abah,

Pidoih tidoq dulu naa. Esok cam banyak benda ja nak buat. Setakat ni, tu ja la progress report. Hehe. Takpa, jangan risau – semua ok ja lagi. Boleh control lagi ni. Abah dok elok elok na. Jangan risau tau, kami dok sini ingat  ja kat Abah.. tak penah lupa, tak penah stop doa. Take care there, you old handsome man. This ‘anak Belanda’ of yours are still living on.. real strong. Just like how you had been doing since decades.

Selamat malam, Abah.. Selamat malam, Mama.

p/s : Kemsalam Abg Din na kalau Abah jumpak dia. (‘-^)

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Malam sunyi terdengar
sayup sayup lagu yang merdu
menghias malam yang sedang hening
melukiskan cinta hidupku..

Dengan tidak kusangka
airmata menitis membasah
tersentuh dalam hatiku ini
terharu pada kisah itu..

Hari demi hari kutempuhi
mengharap belas kasihanmu
walau dikau selalu tak peduli
kau mengharapkan cintamu..

Dengarlah rintihan malam
semoga dikau selalu bersamaku
pada hamba yang kini berduka
dari cubaan dugaan dunia…

..credits to othman hamzah.

Advertisements

5 thoughts on “Walimatul Urus

  1. Pingback: Kenapa kite kahwin? « Kisah Klasik Untuk Masa Depan

  2. Pingback: Catatan AidilAdha 1432 « Kisah Klasik Untuk Masa Depan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s