Cats and Dogs?

Kat luar tengah hujan. Lebat. Siap ada kilat guruh petir semua cukup satu set. Huhuu.

Aku tak suka hujan. Sejak kecik pun memang dah macam tu. Yup, I know – hujan membawa rahmat. Masa hujan, pintu rahmat Allah terbuka seluas-luasnya; salah satu detik yang mana doa paling mudah dimakbulkan. BUT, I just can’t help it. Memang dah ada dalam diri, tak boleh nak paksa untuk hilang. Tak semudah tu, percayalah, sebab aku dah try sejak lebih 20 tahun nan lampau – sejak aku mula perasan akan tabiatku yang satu ni.

Rupanya, I’m not the only one with this tendancy. Mama pun. Apa yang dia rungutkan, sebijik seketui macam apa yang aku selalu rasa. Huhuu. And few others. Tapi ramai je jugak yang suka hujan. Antaranya seorang bini orang yang bernama Sitie. Dia slalu cerita kisah dia dan hujan masa kecik-kecik. Huhuu kagum. And ada jugak seorang budak Denmark ni, Iman namanya, yang sukakan hujan kat Malaysia ni katanya. Heh. Go enjoy this hujan with your bibik ya! Owh.. tapi tak sure lak kalau manusia yang buat aku update blog ni suka or tak hujan kan? Pa’it? Or how about you, Huserk – suka?

Hujan, bagi aku, melambangkan kesedihan. Kepiluan yang tak dapat digambarkan. Hujan itu airmata (haha sungguh klise sekali). Seolah-olah hujan ni diwujudkan untuk menyapu rasa sebak dalam dada. Bila hujan, kita (orang orang yang macam aku) akan rasa paling sedih, pilu dan sebak. So semua perasaan tu akan ditekan keluar – so that bila hujan dah berhenti, dia akan turut bawak sekali rasa-rasa negatif tadi tu. Huhuu.

There are some incidents, yang buat aku macam susah betul nak ubah tabiat aku ni. Salah satu yang paling nyata, masa Mak meninggal. Hujan lebat gila masa tu. Huhuu. And masa hujan jugak, Silver Fox aku tak dapat lari laju. Sebab tayar dia belum mampu aku ganti, so bebila masa je boleh buat breakdance kat tengah² highway tuh. Huhuu lagi. So bila setiap kali hujan, aku kena cari teman.. takleh duduk sorang, bahaya. Or paling mustajab – tido. Biar aku tak perasan tengah hujan. Huhuu.

Still takleh terima aku tak suka hujan? Biar ah. Aku yang tak suka, aku punya pasal la. Ada aku kisah? Cak cak cak cak cak…

p/s : My Dear drive safely kay. Hujan tu, jalan licin. Jangan bawak laju² tau.

::::::::::::::::::::::::::::::::::

The sound
of the rain hittin’ the ground
like a lil boy
who can’t control his pee..

The lightnin’
that strikes in front of you
like a shootin’ star
makin’ you feel
like wishin’ for sumthin’..

The sound of thunder
that gives you this kind of thrill
makin’ you feel
alive..

And last but not least
the hope for the sun
to break through the clouds
when it all
starts to fade away…

..credits to nour el-iman.

Advertisements

2 thoughts on “Cats and Dogs?

  1. dulu kecik2 aku suke hujan lebat.. sbb nnt air naik, banjir.. best oo.. sbb bukan selalu nk tgk bukak2 pintu rumah, airrr je semua.. rase macho je jalan tgh2 air tu (sambil dok teka2 longkang kat mana.. takut jatuh ke dalam.. hehe).. tapi dah besor2 ni, baru aku tau betapa tension nye mak ayah aku kene angkat barang, cuci rumah, alih kereta, barang2 rosak lagi.. hehe..

  2. sama dulu kecik2 suka hujan dan suka gila kalau dapat main hujan. laa ni kalau hujan best utk tidur n berhibernasi..or knkadang jd xbes sbb xble nak p lari2 mein2 kat luaq hehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s