Limitless?

I’m not one of the guys who are getting paid for writing ABOUT anything ON MY BLOG (s). Neither do I know how to. Nope, despite the fact that I write for a living. Yes, I’m getting money for things that I write everyday, in form of a salary; like all of you are (err.. or most of you). But that money, my fellow readers, is when I write for TV, and TV only. Owh, yah, some small bits were for the big screen, but never for blogs. (Not that I don’t or didn’t want to, but nobody approaches, or actually has the correct amount of insanity to appoint me as a critic for whatever.) Anything I write, am writing or have written in here are solely mine, fall under my own conscience and consents ONLY. (See? So many ONLIES already – well, you made me!).

And this time, for free as usual, I’d like to write about this one good movie I’ve just watched last nite. With wifey, of course. The title was LIMITLESS, played (and EP’ed) by Bradley Cooper. Not familiar with the name? That was the guy from The Hangover, yupp, the cocky one. Still not familiar? Go meet my friend here.

It’s a good movie, about this one NZT colourless pill that allows its consumer to use all 100% sectors in his or her brain (it is said that we’re using only 20% of our brain). It comes with a good premise as well, about ‘What would happen to a person who took a magic pill and suddenly became brilliant?‘.  To make it even better, what if that person is actually already brilliant – only being dragged by solid laziness all this while?

That’s what happened in this movie. The protagonist, an Eddie Morra, was given this pill by his ex-bro-in law, to help him ‘rise his creativity’. And he did become creative, apparently. Haha that’s the best part. Everything he ever read, or learned, or saw, or being told to, all suddenly rush to his mind. Really gila dowh!

Imagine learning Deutsch in a day, or gaining all levels of piano lesson in 3 days, or comprehending every inch of stock market hanky panky, and many more useful yet gila-babi-punya-susah-dan-sangat-tak-logik in days – all courtesy of NZT pill. Memang meletop la. Bak kata Eddie sendiri, “..if I stop moving forward, I’ll explode“.

Jika dilihat (kan, bila dah start campur BM, memang susah nak patah balik dah! Dasar Malay Copywriter cap ayam!) secara keseluruhan, takde laa Limitless ni tergolong sebagai filem yang perfect pun. Semua serba indah, serba sempurna buat sang hero. Dia jelah yang betul. Tapi aku suka filem ni. In fact, dah lama sangat takde filem hebat yang macam ni, bilamana hero aku berjaya buat semua yang dia nak, orang lain semua kalah. Seolah-olah untuk menjamin kehebatan sesebuah filem, plot dia mesti takde sape pun mampu baca. Semua yang terjadi, takde sekor penonton pun mampu teka. Kalau macam tu, baik aku layan ceramah Anwar Ibrahim ja. Hahaha…

Salah satu benda paling aku best adalah shot dia. Semuanya extreme gila. Awal awal lagi kamera tu dah terjun bangunan.. kesian. Haha kadang tu rasa cam nak muntah pun ada gak. Hahaha lagi.

Tapi benda yang paling aku suka, adalah quotes dalam filem ni. Syiok woo. Setakat ni susah nak jumpa filem local yang macam tu – yang skrip dia pendek, tapi mesej dia lebih panjang dari filem tu sendiri. Kebanyakan pengarah hanya bagus secara visual, atau hanya content – salah satu saja, jarang kedua-duanya. Dulu, Aziz M Osman adalah salah sorang sutradara yang suka selit mesej berat dalam skrip ringan dia. Suka benor dia selit one-liners yang bisa. Hurm.. itu dulu…

Skrip dalam Merong? The pantuns and all? Itu petanda baru dan sangat positif untuk gaya skrip Melayu baru, tapi bukan benda baru. P Ramlee dah buat dulu dah dalam Panca Delima. Kalau suka, leh berkenalan dengan penulis skrip dia kat sini. Hahaha…

Ciri macam ni yang buat kita bukan setakat tonton filem, tapi dengar dan amati sekali. Takde satu saat pun yang boleh kita tinggalkan, sebab kalau ikut normal reading speed of a human, satu saat tu leh sumbat 2 perkataan; bergantung pada orang. Memanglaa.. kalau ikut hos aku si Azrul Zaidi tu, dia leh je sumbat 5 words sekaligus! Tapi 2 perkataan per saat itu paling selesa dan jelas.

Selain boleh paksa kita jadi lebih teliti daripada teliti, filem sebegini jugak mampu untuk buat kita sakit batu karang. Sebab bayangkan kalau sesebuah filem tu penuh dengan quotes yang best² macam LIMITLESS ni, dan kita tertinggal beberapa minit untuk pegi tandas – aku rasa baik balik umah je terus! Hahaha…

Quote dalam filem ni yang PALING aku suka (dan terus buat aku gelak kuat² sorang² dalam panggung macam biasa), dan terkenangkan zaman² aku masih teruna 2-3 tahun terdahulu adalah…

What kind of guy without a drug or alcohol problem looks this way? Only a writer.

.

.

.

.

.

p/s : Not only words can tell stories, ’cause a picture can tell a thousand words, they say. Imagine what can you get with 8 new, great movies? Jadi, langganlah pakej movie Astro, Mei ini! Hik hik hik…

_________________________________

Advertisements

3 thoughts on “Limitless?

    • “Terkeluaq” teruih kot. Haha. Tunggu la setahun dua lagi, masuk la dalam pakej yang aku tulis kat post script tu. Hauhuahua…

  1. Pingback: Anwar Who? « Aku.. Diriku.. Dalam Aksaraku… 3

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s