Haphazard?

.

Tajuk entry ni, maksudnya RANDOM. Aku baru dapat tadi, sebab rasanya nak letak tajuk RANDOM macam dah common sangat (aku dah buat banyak kali). Tamau la macam Tok Det, dia buleh la letak SNIPPETS banyak kali. Jadinya, aku pun type la RANDOM dalam MS WORD, right click dan cari SYNONIMSnya. Hehe. Sangat berkesan untuk orang yang tidak kaya kosa kata Inggerisnya, macam aku, tapi terpaksa buat banyak ayat bombastik untuk sedapkan skrip.

Dalam definisi penuh, HAPHAZARD membawa maksud

Lacking any obvious principle of organization.

..yang bukanlah secara total menggambarkan diri aku, tapi lebih untuk merujuk kepada idea dalam kepala otak aku – tak tau nak tulis apa (atau dalam ayat yang lebih tak berlapik – “tau nak tulih, tapi malaih”). Tapi kan, RANDOM tu kan maksudnya RAWAK? Takkan dalam malas nak menulis ni aku kena tulis BANYAK benda kot? Erm.. tak jadilah. Aku tulis pasal satu benda jelah. Leh? Alah.. idea lain tu kita simpan la, leh buat entry lain pulak. Kan kan kan? Hehe. (Pa’it sure tengah menyumpah dalam hati – “entah bila entry lain tu nak keluaq tatau”). So, here goes.. (ha, style ‘here goes’ ni pun dah banyak kali aku buat, perasan tak? Damn..)…

Tadi aku meraban dalam status, tentang penggunaan articles‘. Cari sendiri kot, aku bukan cikgu English nak ajar lebih-lebih. Orang panggil aku SIR pun bila nak masuk kedai makan tertentu ja. Nak bagi senang lagi, aku dah link kat Wiki dah pun. Klik sahaja.

Oklah oklah. Alhamdulillah, berkat tunjuk ajar cikgu-cikgu English aku; antara yang aku masih ingat termasuklah Puan Chan Ai Lay dan Mr Vincent Ooi Jew Chai; aku masih mampu menggunakan ‘articles’ ni dengan waras. So, biaq laa aku bagi ajaran sesat sikit kat hangpa kay. Hehe.

Aku meraban tentang penggunaan ‘a’ dan ‘an’.

Contohnya, I HAVE ‘a’ PEN. Rasanya tak susah pun kan nak guna? Woops. Ada trick sikit kat situ ye. Bila subjek lepas article tu bermula dengan huruf² konsonan, kita pakai ‘a’. Tapi kalau huruf vokal (AEIOU la – tak penah tengok Roda Impian ka??!), macam I HAVE ‘an’ ERASER, kita pakai ‘an’.

TA-PI.. ahah, English memang banyak TAPInya. Ada pengecualian – bila subjek (atau noun kot, correct me if I’m too stupid tapi berlagak pandai, ye teachers?) tu bermula dengan U yang mengambil bunyi YU, misalnya UNIVERSITY atau UNIFORM, kita tak pakai ‘an’. Kita tetap pakai ‘a’. Kita ambik sifat bunyi huruf tu, bukan rupa dia.

Kes yang sama jugak bila kita nak cakap tentang akronim yang melibatkan huruf berbunyi vokal. Sifat dia maybe konsonan, tapi bunyinya vokal. Faham tak? Contoh paling senang – I HAVE ‘an’ FB ACCOUNT. Bila nak sebut huruf F tu kan, kita actually sebut EF? Ha, kan sifat dia bermula dengan huruf vokal. E.F. Kalau faham, bagus. Kalau tak faham, sila delete akaun FB anda.

Sama macam bila nak sebut THE. Untuk yang konsonan, misalnya I BOUGHT ‘the’ PEN, kita sebut ‘ther’. Atau lebih tepat lagi, buat lidah macam nak sebut huruf ‘thaa’ dalam jawi (sila rujuk gambarajah di ataaaaaas sekali), cuma getarkan sikit macam nak sebut ‘z’. Jadinya, TZHER la kan. Bukan DER ye. Itu, bahasa Melayu rempit, bukan English.

TAPI (kan dah cakap tadi, banyak!), bila bertembung dengan subjek yang bermula dengan huruf vokal, misalnya I BOUGHT ‘the’ ERASER – kita sebut ‘tzhi’. Cara sebut, sama macam ‘tzher’ tadi. Ya benar…

Sebab utama aku meraban adalah – benda ni dah banyak sangat diulang dalam penulisan (percakapan toksah cakap la kan). Walaupun tak separah penyalahgunaan imbuhan KAN vs -AN (KELAYAKAN, bukan KELAYAKKAN); serta  kata sendi DI yang sering disalahfaham dengan imbuhan DI- (DI SINI bukan DISINI); tapi masih mampu menyemakkan kepala migrain level 4 aku ni.

Iya, menulis dalam Bahasa Inggeris itu bagus. Tak salah mencuba. Dengan melakukan kesalahan, kita akan lebih belajar *rolling eyes*. Cuma, apa salahnya cuba pulak pastikan ayat kita itu betul. Tanya ke.. Google ke.. Wiki ke.. ye dok?

Kalau idak, kesian cikgu English hangpa.

.

p/s : Kids nowadays.. good in STUDY, but never really LEARN.

_____________________________________

.

Those schoolgirl days
of telling tales 
and biting nails are gone..

But in my mind
I know they will 
still live on and on..

But how do you thank someone
who has taken you 
from crayons to perfume?

It isn’t easy, but I’ll try..

If you wanted the sky 
I would write across the sky in letters
that would soar a thousand feet high
“To Sir, with Love”..

The time has come
for closing books 
and long last looks must end..

And as I leave
I know that I 
am leaving my best friend..

A friend who taught me right from wrong
and weak from strong
that’s a lot to learn
what, 
what can I give you in return?

If you wanted the moon 
I would try to make a start
but I, 
would rather you let me give my heart
“To Sir, with Love”…

..credits to lulu.

(straight guys, please disregard the second last line yah…)

Advertisements

6 thoughts on “Haphazard?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s