Seni Dalam Kata : The Reiteration

Aku berlindung kepada-Mu, sepertimana Rasulullah S.A.W berlindung, daripada gangguan syaitan dan manusia, tujuh petala langit dan tujuh petala bumi.

Breath in. Out. Here goes.

.

In my humblest opinion, copywriting is a profession most taken for granted.

Why?

Sebab kalau kita tengok hari ni, punyalah berlambak kesalahan bahasa rasmi, di mana-mana pun. Yang paling aku kesalkan, majoriti kesalahan ni dilakukan oleh syarikat-syarikat pengiklanan besar lagi profesional! Contohnya, macam ni.

!$%@%^. Pembukaan dia gah bukan main; satu dunia tau. Tapi, perlaksanaan? Atas sikit je daripada har*m.

Korang tak malu ke? Yelah, hampir (aku sengaja guna HAMPIR, walaupun sebenarnya aku rasa memang SEMUA) papan iklan di Malaysia ni akan ada nama agensi pengiklanan yang terlibat, di sudut bawah sebelah kiri atau kanan; so secara tak langsung orang akan tau agensi mana yang sungguh sungguh tak pandai ni.. kan?!

Sudah-sudahlah tu buat untung. Fikirkanlah bab tanggungjawab terhadap masyarakat sama. Bukan mahal pun nak hire copywriter kot? Kalau ya pun tak berbaloi nak gajikan seorang copywriter secara tetap (walaupun sebenarnya setiap projek pun perlukan copywriter), cariklah yang freelance macam aku..  kosnya brapa persen sangatlah daripada keuntungan korang tu.

Benda ni bukan affect company dan client korang je tau tak, malah masyarakat kita sekali.. baik dari yang masih di bangku sekolah, sampailah yang umur aku, malah mencapah kepada yang lebih berusia. Sebab bila benda tu dah tercetak dan tertayang di khalayak umum, maknanya benda tu dah lulus dan rasmi, serta layak dijadikan rujukan.

Memang, SEPATUTNYA semua orang pun mampu menulis dengan baik, sebab semua pun belajar macam aku dan rakan-rakan penulis belajar jugak. BM Pemahaman, BM Penulisan, KOMSAS, semua pun aku go through jugak. Even less pun, sebab aku bukan budak sastera. BM dapat A2 pulak tu dalam SPM!

Heran aku. Masa cikgu BM korang tengah mengajar dulu, korang buat apa? Main? Ponteng? Tidur dalam stor belakang 2A3 macam Pak Zai? Oops.

Haih. Entahlah. Mula² paper, lepas tu billboard. Lepas ni sapa pulak nak jahanamkan bahasa bangsa aku?

Apapun, tahniahlah sebab berjaya memaksa aku membuat satu entry secara tiba-tiba hari ni.

.

.

Sekian, wabillah.

.

p/s : Takde takde.. takde lagu kali ni. Hurgh.

Advertisements

7 thoughts on “Seni Dalam Kata : The Reiteration

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s