Aku Bukan Anak Mat Nor

Tahap slowpoke aku semakin menjadi², bila aku baru tersedar yang aku tak pernah tahu akan kewujudan blog ni sebelum ni. Gila, dah 4 tahun lebih kot Jojoe??? Ok bye.

Oh, bye untuk para di atas sahaja, bukan bye terus dan entry ni berhenti setakat ini. No. Mana aku pernah aku buat begitu.. kan? KANNNN????

Berbalik pada blog tadi tu, hmm. Aku tetiba dapat idea untuk menulis. Haha sila buat² tak perasan yang entry² kebelakangan ni semuanya ada unsur cedukan dari blog lain. Anggap saja aku menulis dengan tulus dan suci.

Ok, hari ni kita main game random. Ready? Jom.

1. Ketika membaca entry ni, Tetiba aku teringat – dulu aku pernah dipaksa oleh Penolong Kanan untuk buat bunyi “Ping.. Pong” sebelum buat pengumuman. Alah, ala² macam kat airport tuh. Bezanya bunyi ni diceduk dari iklan KLIA. Masa tu, KLIA baru bukak. Aku tanak buat, tapi beliau paksa jua. Ya, cikgu²ku memang sebegitu aneh.. terutama yang dulu pernah bergelar pelajar di sekolah itu, sepertimana Tuan Penolong Kanan tersebut.

2. Depan aku ada booklet dengan gambar Jojo Struys. Aku minat dia, so bila dapat je booklet ni kat aku, aku letak atas tembok pembahagi depan meja aku. Hujung nama JOJO, aku tambah E. TA-PI, baru sekejap tadi aku terfikir – tidakkah perbuatan itu memberi salah tanggapan bahawa aku nak jadi macam dia?

3. Tidak. Pakai mini skirt dan duduk terkangkang di depan mata aku, bukanlah satu idea yang baik. Aku.. tulen. Dan memandang ke kanan sepanjang masa akan menyebabkan tengkuk aku lenguh; dan migrain aku boleh menyerang. Ingat; mini + kangkang = migrain.

4. Aku tak takut pun AES. Korang takut sangat kenapa? Aku tiap ari nampak AES. Kadang² aku bawak, simpan kat umah. Hmm. Banyak jasa AES kat aku.. antaranya, dulu masa first date aku dengan Kekasih naik AES lah. Dan suatu hari nanti kalau aku dah kaya raya dan mampu beli kereta baru untuk isteriku, harapnya aku leh transfer je nombor plat itu.

5. Soalan “Hang la ni kerja kat mana?” hanya akan membawaku kepada dua soalan susulan; iaitu “Ooo.. ish, rumah makcik memanjang ja takdak Astro kalau hujan. Hang buleh mai pebetui dak?” OR “Uihh.. bestnya.. mesti selalu jumpak artis kan?”. Hmm. Untuk pengetahuan, ada jugak staf Astro yang LANGSUNG tak pernah terlibat dengan kedua-dua pekerjaan dalam soalan² itu. Bayangkan betapa keciknya hati mereka bila diaju soalan sebegitu.

Ok dah. Bye.

.

.

.

.

Takdak dah aih.

Bye tu hat betui punya.

Advertisements

Baik Baik Saja…

.

Tidak semua orang yang dilahirkan ke dunia ini, ditakdirkan menjadi seorang individu yang baik.. memang tak semua.

Ada yang dilahirkan bukan dalam keadaan dan persekitaran yang baik, tetapi akhirnya berubah perlahan-lahan menjadi baik.. itu, untung.

Ada pula keadaan sekelilingnya cukup baik dan cantik; tetapi angin luar yang bertiup telah mendorong dirinya berubah ke arah yang kurang baik.. itu sedih.

Yang paling baik dan diimpikan oleh semua orang, pastinyalah permulaan, pertengahan dan pengakhiran yang serba baik.. itu, retorik dan sedikit illogic.

.

Takrifan ‘baik’, berbeza mengikut individu dan persekitaran di mana individu itu hidup. Ada yang kata, tak langgar kitab agama itu baik. Ada yang rasa, tak buat maksiat itu dah cukup baik. Tak kurang pula ada yang sangka, tak ambik tau hal orang adalah yang terbaik.

Hmm. Banyak betul definisinya kan. Bermakna, tahap pemikiran kritis orang kita masa kini, dah semakin baik. Kot.

.

Aku punya tafsiran, luas sangat.

Bagi aku, orang yang tak lawan mak bapak.. itu baik.

Orang yang makan tak berbunyi kelecap kelepap.. itu baik.

Orang yang bagi sedekah tak kira waktu.. itu baik.

Orang yang apa pun salah yang dia buat, tak kacau sesiapa.. itu baik.

Eh, banyaklah.

.

Tapi, ada satu.. yang satu ni lah, yang paling besar aku pegang. Yang aku sendiri pun susah nak pegang, sebenarnya.

Bagi aku, orang yang baik, adalah..

Orang yang tahu dan faham akan tanggungjawabnya sebagai manusia, dan tunaikan dengan sebaik mungkin. Yang tidak mengabaikan tanggungjawab yang dia tahu dan faham itu, sehingga memaksa orang lain dibebankan dengannya.

Itu, complete baik. Bagi aku.

Insya-Allah, aku tengah cuba menuju ke situ.

.

Bunyi macam simple, tapi berat bhai. Tanggungjawab aku – kita – sebagai manusia pun dah cukup banyak. Campur pulak, tanggungjawab sebagai lelaki. Kalau dah nama pun lelaki, dah tentu tanggungjawab sebagai anak, pemimpin, khalifah, imam, suami dan ayah akan turut serta. Itu, belum campur tanggungjawab kita terhadap kerja kita yang dibagi gaji ni.

Hmm.

.

.

So, nak jadi baik tak?

.

.

p/s : Sebaik-baik manusia di antaramu adalah yang paling banyak manfaatnya bagi orang lain “ ( Sahih Bukhari ).

RANDOM JUNE

Image

Oklah oklah. Mendengarkan ada ura-ura nak buat perhimpunan haram untuk bantah tindakan aku tak update blog selama berbulan-bulan, maka aku pun sebagai pemegang tampuk pemerintahan blog ni yang penakut, terus mengambil keputusan untuk akur dengan kehendak rakyat. Hehehe.

Seperti biasa, bila dah takdak idea, maka adalah molek untuk menggunakan taktik ‘rawak’ yang selalu sangat dah kita mulakan.. ye tak? Hee hee.

1. Misi aku untuk hantar Mama pegi umrah, berjaya. Alhamdulillah. Paling best sekali, Mama nampak happy. Itu ja yang aku mau. Walaupun pada awalnya ada kesulitan sikit (agensi buat perangai, tak beli tiket dan sebagainya – rujuk sini), tapi Allah dah tulis untuk Mama pergi jugak-jugak.. cuma dengan kumpulan dan proses perjalanan serta penginapan yang lebih selesa; menumpang kumpulan jemaah TABUNG HAJI. Alhamdulillah. Next target – yang wajib pulak. Amiin…

2. Dengan izin Allah melalui rezekinya yang meruah, aku dimampukan untuk beli kereta baru. Alhamdulillah lagi. Proton Preve. Setakat ni blum ada nama (tak macam Silver Fox). Kaler putih. Nanti ada masa aku expand kisah Preve ni, dan buat satu full entry ek.. dengan gambar sekali. Owh, by the way – ada sesapa nak beli Proton Gen2, plat Penang, tahun 2008? Milage dah banyak, honestly – sebab aku slalu ulang alik KL – Penang – JB. TA-PI; pickup dia aku rasa Preve aku ni pun takleh lawan. Steady lagi. Aku nak jual max 30k. Ada beran?

3. Dengan rezeki yang lebih tu jugak, aku dibawa pertama kali menjejak bumi Phuket, 2 minggu lepas. Hehe. Amaran untuk yang ada cita-cita nak pegi : Make sure anda lapangkan minda anda, dan buka hati seluasnya. Niat kena betul. Kalau niat tak betul, memang trip ni akan jadi sangat sangat tak betul. Hahaha. Owh.. aku recommend HANYA untuk young couples. Untuk warga emas tak sesuai kot. And kena open-minded (tempat orang.. masuk kandang kambing, mengembek je sudehhh). And.. paling penting – PASTIKAN ISTERI ANDA SE-SPORTING ISTERI SAYA. Heeeee heeeee heeeee…

4. Ada kawan baik aku yang dah dapat panggilan rezeki yang jauh lebih baik daripada apa yang dia buat sebelum ni; dan aku sangat² tumpang happy. Cumanya, aku harap dia dah ready nak declare sendiri (supaya aku pun bleh declare kat sini.. hahaha). Buat masa ni, anggap saja cerita ini cerita bohong.

5. Skang ni demam EURO. Aku rasa ni lah first time aku tengok hampir setiap game. Dulu, aku tengok game pasukan aku je. Hehe. Cuma memandangkan kali ni aku main Fantasy Football, maka kenalah aku sentiasa pantau setiap perkembangan – untuk cari peluang kutip points. Tapi hasilnya hampeh ja jugak. Hahahaha.

6. Cerita pasal EURO ni.. hmm.. bebaru ni company aku ada buat ‘jersey day’. Semua orang pakai jersi. Yupp, SEMUA; kecuali orang² yang tak mampu beli jersi atau takde saiz macam aku. Huhuhuu. Aku cuba jugak cari kat Downtown depan Mines tu; hampeh. Satu je gerai yang jual jersi away England (target aku); tu pun takde saiz. Yang paling tak tahan, akak penjual tu siap sound aku lagi “Haa.. ni bang, jersi Liverpool ni ada banyak saiz besar”. Apa kejadah Liverpool main EURO kak oi? Kalau main pun, ingat aku hadap sangat ke nak pakai!! Puiii…

Sudahnya, aku tak pakai.. dan terpaksa memendam kecewa menengok diorang semua pakai jersi; termasuk yang sokong Chelsea untuk EURO. Puiiiiiiiii…………

7. Hmm.. aku macam suka ja layout baru ni. Hangpa rasa?

Hehe ok. Dahlah kot. Daaaaaa…

______________________________________

Mawah merah yang ku cium
ternyata menusuk dan beracun
wanginya menyenangkan hatiku
membuatku tak karuan..

Sehari tak bertemu dengannya
serasa hampa dalam hatiku
ku mabuk cinta yang tak terbaca
oleh naluriku..

Dia sama sekali tak cintai diriku
dia hanya memanfaatkan diriku..

Matilah kau
di dalam hatiku
bawa pergi saja dirimu
sampai ke dasar lautan..

Matilah kau
bersama cintaku
banyak berharaplah dirimu
semoga dapat bahagia
berharaplah..

Ku berlutut di bawah kakinya
ku berikan hatiku untuknya
ku telan semua luka-luka
ku tak punya perisai lagi..

Sehari tak bertemu dengannya
serasa hampa dalam hatiku
ku mabuk cinta yang tak terbaca
oleh naluriku..

Matilah kau
di dalam hatiku
bawa pergi saja dirimu
sampai ke dasar lautan..

Matilah kau
bersama cintaku
banyak berharaplah dirimu
semoga dapat bahagia
berharaplah…

..credits to once mekel.

Hikmah Kembara? Hee hee…


Seperti biasa,
entry Pa’it ada saja yang bagi aku idea untuk buat entry aku sendiri. Hehe. Dan kali ni, entry ni:

http://faizhamsidi.wordpress.com/2012/02/21/mencari-hikmah/

Dia cerita tentang diari hidup dia yang tak berapa nak macam orang. Hehe. Hang compare dengan ‘orang’ yang hidup kat mana ni, dude? Aku rasa, orang² yang dapat nikmat untuk keluar rumah after Dhuha, and pukul 6 dah ada kat rumah, hanyalah orang² yang rumah dia depan opis. Contohnya, penjawat² awam di Putrajaya. Itupun, aku doubt. Tak caya, tanya Zamey, pukul berapa dia sampai rumah? 5.30pm baru habis kerja, nak amek anak kat nursery, traffic jam lagi dan sebagainya. Sama jugak la kot, by Maghrib baru sampai rumah.

Tapi aku tau Pa’it memang bersyukur (hee hee ayat cover.. nampak?). Aku penah jumpak raaaaamai lagi yang super kuat komplen. Rendah diri sangat. Bak kata Muniff Hijjaz:

Hindarkan kemalasan.. jauhilah rasa rendah diri…

(Orang quote, aku pun nak quote. Tapi aku setakat quote lagu ja la.. huhuu..)

Ok ok.. macam ni lah. Nak tengok jadual aku dak, abiang? Hee hee…

.

0620 Alarm berbunyi, tanda aku kena bangun. Hehe. Kalau tak cukup rajin, 6.40 tu ada ‘human alarm’ akan kejut aku jugak. Hee hee…

0650-0655 Aku, dengan Chaun dan Chakun, kuar umah. Lambat beberapa minit, akan menyebabkan mereka lambat masuk sekolah, atau paling wangi pun ngam-ngam pukul 7.30

0745-0755 Aku sampai ofis. Kalau Kekasih ikut kuar awal jugak, pergi breakfast dulu (maka, waktu ni pun akan bertambah dalam 45 minit ke sejam).

1730 Memandangkan aku sampai awal pagi tadi, maka cukuplah 9 jam waktu bekerja aku. Hee hee. Kadang tu aku cabut awal (syyy..), sebab Chaun dan Chakun habis sekolah agama / ko-kurikulum pukul 5.30.

2000 Paling awal aku boleh sampai rumah. Sebab? Kami akan makan malam dulu. Maghrib kat luar (jarang dapat kat rumah.. awal² kawin dulu yelah kot). Sebagai budak SBP yang hebat, chek tak kesah makan apa pun. Kecuali Kekasih tak letih and semangat nak masak. Hehe. Kesian jugak kat dia…

2300 Ini, waktu pulang bila esok tu hari cuti (sama macam Pa’it jugak sikit-sikit hee hee); selalunya Jumaat. Atau macam semalam, sebab ada game. Aku nak bagi budak-budak ni feel, macam mana rasa tengok bola kat stadium.. macam mana rasa nyanyi lagu Negaraku bukan atas arahan Cikgu.

Kalau tak jalan-jalan, balik je rumah layan TV or DVD. Selalunya kami layan berdua je. Makhluk² halus tu acapnya dah flat time ni. Kalau tak pun, aku sendiri yang akan halau diorang tido, kecuali ada cerita best dan berfaedah untuk diorang tengok.

0000 Ini pulak, waktu tidur aku. Sebab sebelum tu, aku akan bukak laptop dan update apa yang patut (kalau kalian pengguna Android, mesti tahu yang tak semua benda boleh dibuat menerusi aplikasi Facebook dan Twitter Android kan? Terima kasih kerana memahami).

.

Dah. Tu ja la jadual aku. Sama ja tiap hari pun. Cuma jadual hujung minggu ja berbeza sikit.

Dan sama seperti Pa’it yang juga berada dalam kalangan ‘anak-anak Ustazah Hafsah’, kami diajar untuk bersyukur. At least aku hanya habiskan 9 jam untuk kerja; kecuali aku terpaksa outstation. Yang selebihnya, untuk keluarga dan bersama keluarga. Kalau nak compare, ramai ja lagi orang yang kerja jauh lebih teruk dari aku, dengan gaji yang jauh lebih kecik dan masa yang jauh lebih terhad.

Macam mana aku leh tau? Orang² tu ramai di sekeliling aku. Majoritinya, orang dalam dunia hiburan ni. Wartawan – walaupun kerja flexi hours, tapi hours diorang tu ‘di-flexi-kan’ untuk memudahkan kerja; bukan untuk memudahkan hidup diorang. Tenaga produksi? Aku baru je balik dari Pangkor minggu lepas. Aku pergi 3 hari je, rasa macam nak mati. Bayangkan diorang kerja kat atas pulau tu sebulan. Start selepas Subuh, habis kerja sebelum Subuh! Itu, belum cakap pasal artis lagi. Aliff Satar dah macam nigger dah aku tengok, burnt gile. Hehe.

Tak payah jauh. Kawan² lama aku kat production side ni pun sama. Ada yang terpaksa akur, hantar baby duduk kat kampung (or jemput orang kampung datang jaga baby kat rumah) kalau tengah recording show² besar yang korang enjoy je tengok sambil duduk atas sofa kat rumah tu + makan kacang. Hehe.

Itu baru orang² di dunia yang aku kenal. Tak campur golongan profesional yang aku tak kenal lagi – misalnya doktor, juruteknik dan semua yang kerjanya on-call. Kadang² kalau hati rasa nak terkomplen, aku bantai marah je diri sendiri. Sibuk sebab kerja? Aku yang pilih kerja ni. Sibuk sebab keluarga? Eh, aku yang nak kawin kot! Sudahnya, tak jadilah marah, dan sengih jelah sorang². Atau mengikut kamus budak Mat Jiwa – “buat muka tarik“.

Masa untuk aku? Hmm.. let me see. Setakat ni, jamming je kot waktu yang aku leh escape jap. Bukan melarikan diri, cuma ubah rutin je. Aku pun tak nak berenggang dengan Kekasih, kalau boleh. Tapi dia pun tak larat nak ikut aku selalu. Hehe. Alhamdulillah, Kekasih sentiasa faham. So selepas ni, misi kita adalah untuk basketball pulak kay.

Kesimpulannya, bila kita rasa hidup kita tak lengkap, sebenarnya sentiasa ada orang yang jauh lebih tak lengkap dari kita. At least kita masih mampu buat apa yang kita nak buat. Ada orang tu, KFC pun tengok dari dalam Bas RapidKL je, tak penah masuk pun.

Aku bukan apa.. tak berapa berkenan bila orang just mengeluh tanpa cuba cari solusi. Aku tak suka orang yang negative sangat. Nabi tak suruh pun. (Tapi aku bukan tak suka sebab Nabi tak suka, lebih kepada tak mau negative vibe tu melekat kat aku.. hee hee).

Hidup ni, satu kembara. Kembara, apa jua kategori sekalipun, semuanya kita yang tempah sendiri. Takde istilah paksa; sebab kaki kita yang jalankan kita sendiri. You can lead a horse to a water, but you can never make it drink. Makanya, kita rilek rilek sudah. And jangan lupa bersyukur. Sebab, percaya atau tidak, sambil kita mengeluh tu; somewhere ada orang dok dengar keluhan kita tu sambil nangis tersedu sebab jeles.

Hee hee.

.

.

p/s : Hang ok dah tu, bro. Hee hee.

_________________________________

Di sini kau berdiri
berpijak di bumi
menjunjung langit yang luas
pernahkah kau berfikir
alam penuh rahsia
anugerah yang maha esa..

Berjalan, bermusafirlah
melihat kebesaran Tuhan
yang diciptakan untuk
mereka yang berfikir
dan bersyukur di atas nikmat
dan kurnia-Nya
nilai harganya, iman dan taqwa
bagi hamba yang setia..

Tiada beza warna, kulit atau rupa
yang ada hanya insan yang lemah
dengan satu tujuan mencari keredhaan
dan berbudi di bumi Tuhan..

Fikirkanlah.. di mana arah kita
renungilah..
hikmah kembara menuju kasih
buktikan cinta kita..

Kepada-Nya..
ini kembara kita..

Berjalan dan bermusafirlah
untuk melihat kebesarannya
lantas berfikir dan bersyukur
di atas nikmat dan kurnia-Nya
nilai harganya iman dan taqwa
bagi hamba yang setia…

..credits to mirwana (and faizal tahir.. hee hee).

27 : You’re An Adult, When…

You’re and adult, when.. more than three quarter of your salary is gone for bills and other non-entertainment commitment.

You’re and adult, when.. everybody’s asking why you’re not married, and you ran out of answers (or excuses).

You’re and adult, when.. you see or hear something sexually explicit, your eyes start scanning for underage kids to make sure they’re not around.

You’re and adult, when.. you start buying books that used to colour up your childhood, for other kids.

You’re and adult, when.. you stop counting days to your birthday.

You’re and adult, when.. you’re no more aware of what’s on TV for prime time.

You’re and adult, when.. you stop memorizing song words by writing them down.

You’re and adult, when.. you can’t tell whether the good-looking chick passes by you is a today’s hot celebrity or just a hot chick.

You’re and adult, when.. seeing teens holding hands (or more), annoy you.

You’re and adult, when.. you’ve seen Vanilla Ice more than as aired in  The Vanilla Ice Project.

You’re and adult, when.. you listen to Lite FM more than Hitz.

You’re and adult, when.. it’s time for your second PRU.

You’re and adult, when.. you start to consider wearing shirts to your dress-code-free workplace.

You’re and adult, when.. you start reading books with more than 100 pages, that are not fictions.

You’re and adult, when.. your fixed saving exceeds 5k.

You’re and adult, when.. you’ve seen more than two versions of HULKS and SPIDER-MAN.

You’re and adult, when.. you cheer upon knowing that Jon Bon Jovi is one of the casts in NEW YEAR’S EVE.

You’re and adult, when.. you recognize Michelle Pfeiffer in NEW YEAR’S EVE.

You’re and adult, when.. you realize that The Sorcerer’s Stone hit the cinema during your college year.

You’re and adult, when.. you know the name of the Bond hero, shown on the satellite TV.

You’re and adult, when.. you managed to name more than one members of 4U2C.

You’re and adult, when.. prefer the novel version of OMBAK RINDU than the movie.

You’re and adult, when.. tend to count your age according to the exact date and month, rather than the year.

You’re and adult, when.. you’re the one waiting on the ground while others enjoy the roller coaster ride at the park.

You’re and adult, when.. the rent or sale section on Mudah.My becomes your most favourite.

You’re and adult, when.. you know that DeLorean is not a name of a person.

You’re and adult, when.. you realize that this list is mere a way of saying you’re old, in a more subtle way.

.

.

And YES, you’re an adult when you reach the age of 27, like me. Thanks for all the wishes, especially the ones I love the most. Yeah, you’re included. And this year’s best wish, goes to.. this one. Thanks, Keklin.

.

_____________________________________________________

I heard that you’re settled down
that you found a girl and you’re married now
I heard that your dreams came true
guess she gave you things I didn’t give to you..

Old friend, why are you so shy?
ain’t like you to hold back or hide from the light..

I hate to turn up out of the blue, uninvited
but I couldn’t stay away, I couldn’t fight it
I had hoped you’d see my face and that you’d be reminded
that for me, it isn’t over..

Never mind, I’ll find someone like you
I wish nothing but the best for you, too
don’t forget me, I begged, I remember you said
sometimes it lasts in love, but sometimes it hurts instead
sometimes it lasts in love, but sometimes it hurts instead..

You know how the time flies
only yesterday was the time of our lives
we were born and raised in a summer haze
bound by the surprise of our glory days..

I hate to turn up out of the blue, uninvited
but I couldn’t stay away, I couldn’t fight it
I had hoped you’d see my face and that you’d be reminded
that for me, it isn’t over yet..

Never mind, I’ll find someone like you
I wish nothing but the best for you, too
don’t forget me, I begged, I remember you said
sometimes it lasts in love, but sometimes it hurts instead..

Nothing compares, no worries or cares
regrets and mistakes, they’re memories made
who would have known how bittersweet this would taste?

..credits to adele.

UPSR

  • 15 years ago, today; was the day when Abah said “THANK YOU” to me, when he was actually supposed to say “CONGRATS” instead.
  • This was the exam which made me cry on my last day of primary school.
  • This was the very exam which had thrown me to Sekolah Menengah Sains Sultan Mohamad Jiwa, few weeks later.
  • This was the exam that proved even a music-crazed playful fat boy can make it in big exams
  • And this was the exam who finally kicked me out of home, only to come back 10 years later!

.

Today, one ANAK BUAH of mine, one ANAK BUAH orang, and one ANAK ORANG are few of tens of thou’s who have gone thru the same trail. However, the former didn’t get the chance to go thru the same feel as I did, 15 years ago, today.

Nevermind, my favourite. There are still PMR, SPM and many other big exams. Maybe there’s a silver lining behind this cloudy cumulonimbus.

Well, if that doesn’t help, let me tell you a story.. about that music-crazed fatboy, who scored in his UPSR. He went on with the same passion and craze (to music, of course!), yet still managed to score in PMR. Yupp, the very same shit. All A’s yo!

But it took him another two years to understand that the magic-auto-cushion that had been furnished to him since UPSR, was actually worthless without struggling and studying. the ABDC charms on the OMR forms just won’t work on his SPM result slip. (Read this rant of mine, in case you’re still unsure.)

And the phrasethree times a charm” is actually for those who fail first, before winning.

.

.

p/s : Congrats (yes my darlings, it DOESN’T come with any E), Ayish and Nayli. Bersedialah untuk ucapkan SELAMAT TINGGAL pada Ibu, Mama, Along, Leela, Shaqir, REPUBLIC OF BK, KULIM, MINAT bla bla bla.. bla bla bla.. bla bla bla…

________________________________________________________

.

Di sinilah tempat kubermula
menimba ilmu milik Yang Esa
buat bekalan dunia
akhirat jua tidak dilupa..

Kedengaran sayup berkumandang
suara anak anak wawasan
akan kami buktikan
kecemerlangan dan kejayaan..

Bersatu hati suara
tercipta sumbangsih irama
renungan buat semua
tanda ingatan nan mesra..

Salam yang teristimewa
buat temanku semua
penuhkan ilmu di dada
hidupmu bakal sejahtera..

Sekalung budimu guru
menyampaikan wadah ilmu
akan kukenang selalu
jadi panduan hidupku..

Bersama kita jayakan
satu wawasan pendidikan
untuk agama dan bangsa
berbakti pada negara..

Terima kasih kami ucapkan
pada guru teman seperjuangan
moga kan diberkati
jasa dan bakti kekal abadi..

Moga kan diberkati
jasa dan bakti
kekal abadi…

..credits to soutul jihad, assautunnida’, sautul awana & w.u.f.i.