The Eleventh Hour

Sana sini orang dok kecoh, menjadikan tarikh 11.11.11 ni terlebih keramat lak. Dah kalah orang ngangkung mintak nombot ekoq kat kuboq lak keramatnya. Haih.

Betui macam member aku tweet,Ianya hanya sekadar tarikh…“. Takdak apa yang salah kat statement tu. Sebelas haribulan sebelas duaribu sebelas ni hanya sekadar tarikh, cuma kecantikan dan ke-rare-annya saja yang buat orang pakat menggeletat terlebih. Hahaha.

Ya ya ya.. other than the fact that this unique date will only occur once in every MILLENIUM, bagi aku ia tetap hanya bermakna buat orang yang lahir, atau kahwin hari ni (Yes, you’re included. Tahniah, and moga kekal hingga akhir hayat. Jadi isteri yang solehah, ibu yang mithali, dan kekal sebagai anak yang berbudi. Amiin.). Tu saja. For the rest of us, ada benda lain yang lebih patut kita peringati. Iaitu? Ini:

Remembrance Day (also known as Poppy DayArmistice Day and Veterans Day) is a memorial day observed in Commonwealth countries since the end of World War I to remember the members of their armed forces who have died in the line of duty. This day, or alternative dates, are also recognized as special days for war remembrances in many non-Commonwealth countries. Remembrance Day is observed on 11 November to recall the official end of World War I on that date in 1918; hostilities formally ended “at the 11th hour of the 11th day of the 11th month” of 1918 with the German signing of the Armistice (“at the 11th hour” refers to the passing of the 11th hour, or 11:00 a.m.)

The day was specifically dedicated by King George V on 7 November 1919 as a day of remembrance of members of the armed forces who were killed during World War I. This was possibly done upon the suggestion of Edward George Honey to Wellesley Tudor Pole, who established two ceremonial periods of remembrance based on events in 1917.[1]

The red remembrance poppy has become a familiar emblem of Remembrance Day due to the poem “In Flanders Fields“. These poppies bloomed across some of the worst battlefields of Flanders in World War I, their brilliant red colour an appropriate symbol for the blood spilled in the war.

SUMBER : Wikipedia

See? Aku pun, kalau bukan boss aku seorang rakyat Kanada ni yang peringatkan masa dalam meeting, takkan tau punya benda ni. Walaupun majoriti negara Komanwel sambut, tapi sebab Tanah Melayu was not directly involved in WWI, it’s just intent for us to ignore. Kan? Kan?

Makanya, marilah kita memperingati saudara-saudara (uhum, ada, in fact RAMAI, yang seagama ye) yang telah terkorban dek kebodohan dan keterlanjuran otak-otak manusia yang tamak satu ketika dahulu ni. Ingat – war killed, kills, and will kill.. still. Berdasarkan tahap pemikiran, tingkah laku dan judgement pemimpin² zaman sekarang (yes, pencadang mahupun pembangkang, di dalam hatta di luar), WWIII is not that far away, gentlemen.

.

.

p/s : The man who decided to change at the twelfth hour, dies on the eleventh.

______________________________________________________________

You and me are the same
we don’t know or care who’s to blame
but we know that whoever holds the reins
nothing will change
our cause has gone insane..

And these wars, they can’t be won
and these wars, they can’t be won
and do you want them to go on
and on and on
why split these states
when there can be only one?

And must we do as we’re told?
must we do as we’re told?

You and me fall in line
to be punished for unproven crimes
and we know that there is no one we can trust; 
our ancient heroes, they are turning to dust! 

And these wars, they can’t be won
does anyone know or care how they begun?
they just promise to go on
and on and on
but soon we will see
there can be only one..

United States! 
United States! 
Of… 

Eurasia!

..credits to muse.

Advertisements

Careless Does Not Mean NOT CARE

Do u really know what does the word ‘care’ mean? Yupp, ambik berat. But wut about ‘careless’? Tidak mengambil berat? Nope.. maksud dia dalam Bahasa Malaysia ‘cuai’, dalam istilah yang lebih tepat. Maybe ada org yg tak setuju. Mesti ramai yg kata ‘cuai’ dalam English is clumsy, but sorry – have to disagree with u guys, coz clumsy means ‘cemerkap’. Or ‘loai’ dalam loghat org Kedah. Or ada gak org sebut ‘loglaq’ or ‘keloloh’. Hehe. Well, entry kali nie adalah berkisar tentang ‘care’. Baca sampai abis tau (dont bother to just scan thru and look for that particular word).. here goes…

Aku dikejutkan dari tidurku yang best dengan satu panggilan telefon. Perbualan aku dlm phone tu lebih kurang camni la:

” Hello. Boleh saya cakap dengan En. Hazaril Firdaus?”

“- Ya, bercakap.”

“Encik Hazaril, encik takde terima ke surat panggilan temuduga MATRADE?”

“-Ho? Takde pun.”

“Encik pakai alamat Cheras kan?Kami dah pos awal bulan dah cik”

“-Yeke? Betul ni.. saya tak terima surat apa pun!”

“Yeke cik? Sebenarnya temuduga tu hari ni cik, pukul 9. So kalau cik masih berminat, sempat lagi ni. Kami boleh arrange nama cik last sekali.”

“-Hmm. InsyaAllah. Saya cuba. Kalau ada rezki, sampai lah kot nanti.”

Lebih kurang camtu la. Lawak kan? Aku dengan hanginnya terus nekad tanak pegi. Tetiba Kak Elin lak message. Dia suh pegi jugak. Aku tau kalau aku tak pegi, sure abah mama pun akan tau sebab reporter sure takkan duduk senyap nyer! So nak tak nak aku pegi la jugak. Kelam kabut aku. Baju pun takde. Rambut serabai tah cam hapa. Sijil² tah mana duduk tah sume. Aduu.

Last² berjaya gak aku sampai dlm kul 10.15 kat MATRADE Jln Duta, n berjaya jugak melepasi interview tersebut dgn jayanya. Nak dijadikan citer plak, kununnya (menurut Kak Elin n akak receptionist yang jaga pintu bilik interview tu), memang rezeki aku kaw² punya sebab still sempat sampai walaupun last minute and most crucial is – diorang memang nak hire LAKI! Haha.. hell yeah, of coz I’m that lucky lelaki!

On the way balik umah, baru aku teringat sesuatu. Actually aku ada la terima satu notis dari Pos Malaysia few days back, suh aku kutip courier kat Pej Pos.. masa posmen antar courier tu, takde sapa kat umah. Hurmm.. surat tu la kot. Heheh. Heheheheheh.

So, what do u think.. do I look like I care? Hehehe…

p/s : Careful for who you care for.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Time can never mend
the careless whispers of a good friend
to the heart and mind, ignorance is kind
there’s no comfort in the truth
pain is all you’ll find
should’ve known better
I feel so unsure as I take your hand
and lead you to the dance floor
as the music dies, something in your eyes
calls to mind the silver screen
and all its sad good-byes..

I’m never gonna dance again
guilty feet have got no rhythm
though it’s easy to pretend
I know you’re not a fool
should’ve known better than to cheat a friend
and waste the chance that I’ve been given
so I’m never gonna dance again
the way I danced with you
never without your love..

Tonight the music seems so loud
I wish that we could lose this crowd
maybe it’s better this way
we’d hurt each other with the things we’d want to say
we could have been so good together
we could have lived this dance forever
but noone’s gonna dance with me
please stay..

And I’m never gonna dance again
guilty feet have got no rhythm
though it’s easy to pretend
I know you’re not a fool
should’ve known better than to cheat a friend
and waste the chance that I’ve been given
so I’m never gonna dance again
the way I danced with you
never without your love..
Now that you’re gone
What I did’s so wrong
that you had to leave me alone…

:: Credits to ‘Uncle’ George Michael ::