Abah Day

Abah.
Hmm. Mana nak start tah ni.

Ok ok.

Abah.
Besar. Gagah. Tabah. Garang.

Tak taulah if it’s just me atau memang orang yang nama Abah ni perawakan dan perwatakannya gah. Well, macam Pak Ali. Haha. Sape yang tak kecut perut dengan Pak Ali? Dengan tinggi lebih 6 kaki, suara garau dia tu melengkapkan lagi pakej alis muka yang garang.

Dulu lepas pindah ke Kulim, aku kerap je jugak habiskan masa kat umah Mak kat flat Tmn Tun Hussein, Seberang Jaya. Umah kami dulu tingkat 1, umah Mak tingkat 4. Tapi tiap kali Abah datang nak jemput aku, dia takyah susah-susah naik pun. Dia jerit je dari bawah “Baba.. balik!” Ke dia tak jerit pun ek, memang suara dia semulajadi kuat dah? Aku suspect la. LOL.

Antara kisah yang paling aku ingat tentang kegagahan Abah ni, adalah pasal kes Kedai Apek. Abah beli Ovaltine, bayar dgn duit rm20 (ya adik-adik, zaman dulu lagi dah ada duit kertas rm20 ni. Masa tu $20, and kaler koko coklat). Dah sampai umah, baru dia perasan yang Apek bagi balance kurang; maybe dia ingat Abah bayar dgn duit rm10 kot. So Abah patah balik pegi Kedai Apek, and tuntut balik duit dia. Haha memang tak dapek laa kan.

Sudahnya.. pintu umah berlubang, tembus Abah tumbuk. And terpaksa cover dengan plat number. Lol. Not.

Abah.
Bukan seorang ulamak. Nope. Jauh sangat tu.

Tapi Abah tau maaaacam-macam benda. Hasil dia belajar, berguru, membaca dan berjalan. Jauhhhhh dia berjalan. Umur 10 dah kayuh basikal dari Sg Petani pegi Butterworth.. pegi Penang. Umur baru 17 dah sampai Tanah Ratu ni.

And dari apa yang dia tau tu jugaklah dia ajar aku macam-macam. Masa makan kena tutup mulut, supaya jangan bunyi macam selipar jepun basah. Mulut penuh jangan mengada nak bercakap.. telan dulu, lambat sikitpun takpe. Nak ceduk lauk, kalau ada orang tengah menceduk, bagi orang tu dulu.. takleh dua orang ceduk serentak.. takleh cross-line. Datang umah orang (and umah sendiri pun la), kasut kena susun elok-elok. Kencing jangan tembak dalam air mangkuk tu, jangan sampai bunyi. Lid mangkuk jamban tu angkat la, tak kebuloq orang lain nak duduk bekaih ayaq pungkoq kita.

Macam-macam lagilah. Dari sekecik-kecik benda macam yang kat atas tu, sampailah ke benda-benda besar tentang kehidupan, kenegaraan, kekitaan, keagamaan dan sejuta satu bab lagi tentang siasah dan salasilah.

Dan memang betul apa yang Abah cakap tu. Bila bandingkan orang yang amalkan benda-benda ni dengan yang cuma pandang enteng, meeeemang jauh bezanya. Bukanlah nak kata orang yang tak amalkan ni tak bagus, tapi yang amalkan tu memang lain sungguh wataknya. Dan sebagai orang kanan Abah, memang bertuah sungguh aku ni.. tambah-tambah bila tengok anak orang lain yang macam bapak diorang tak ajar je. Oops.

Abah.
Otak dia pulak otak business.

Kecik2 dulu jual tiket wayang black market. Untung puluh2 ringgit dia bawak pegi joli kat Penang. Hahaha. Jauh woo. Zaman tu pulak mana ada highway. And nak melintas sempadan Kedah-Penang kena cop ala-ala passport, kat Titi Merdeka nun. (Ok bab ni aku tak sure and ingat sangat secara spesifik; better korang tanya balik orang-orang tua korang or pakar sejarah).

Bila kat sini pulak, dia jual rokok smuggle kat sekolah; harga 30p dia jual £1. Untung, joli kat London. Haha. Yelah zaman tu mana ada Ustaz Kazim or UAI, nak ajar haram halal. Oops lagi.

Cuma masa dewasanya saja Abah tak sempat berjaya dalam business, walau dah macam-maaaaacam Abah try and invest; baik dalam bentuk duit masa akal mahupun kudrat. Gawat lah apa lah kan. Hmm. Takpelah, harapnya ‘investment’ Abah dalam 7 orang anak dia ni berbaloi dan beruntung la kan.. kalau tak sekarang pun, nanti-nanti. (Ramai-ramai : Aamiiiiiiin).

Abah.
Berani aku katakan Abah yang paling terbaik di dunia.

Bandingkanlah dengan Abah mana pun dalam dunia ni, aku boleh bagi sejuta satu hujah untuk menangkan Abah aku. Maizura Mohsein pun kalah margin 18 tiang. Konfem. Lol.

Maka sebab itulah, pemergian Abah meninggalkan kesan yang amat-amat mendalam dalam diri aku. Serius. Well, bukan aku saja rasanya; semua orang pun. Tak kiralah dari sisi mana pun hangpa semua mengenali dan mengetahui Pak Ali, aku jamin hangpa semua pasti ada sebab untuk rindu dia kan? Ahah.

Walaupun semua orang sependapat yang aku memang ikut acuan Abah sebijik-sebijik, aku tetap takkan pasti.. sebab aku tak sempat nak compare. Tapi kalau betul, akulah insan yang paling berbangga.. dan aku janji aku takkan pernah tolak perbandingan itu. Terima kasih lagi adalah kot.

Abah.
Mintak maaf banyak-banyak na.

Sebab banyak sangat rasanya yang Pdoih dah singgung hati Abah; although you had never stopped being proud of me and all my doings, matters not they are right or wrong.

Selamat Hari Abah, Abah.
InsyaAllah, Pdoih akan cuba tunaikan janji and mimpi Abah yang tak tertunai dulu. Doa-doakanlah Pdoih dapat kekuatan untuk itu dan semuanya. InsyaAllah, Abah. InsyaAllah.

Al Fatihah untuk Abah,
dan semua Abah yang telah pergi di seluruh dunia.

image

Advertisements

ADRENALIN

SELALUNYA bila kita (aku) betul-betul teruja nak buat sesuatu, lutut aku akan jadi lemah. Darah aku akan rasa macam mendidih. Hujung-hujung jari macam ada renjatan elektrik ringan yang melanda. Dan ada rasa sesuatu nak keluar dari.. err badan.

Dah lama pun aku tak rasa macam tu. Selalunya, aku akan rasa macam tu bila nak perform atas stage. Or bila nak ngorat aweks. Heh. Or nak belajar naik motor. Or nak main dram. Apa kenamanya ek? Aku teka, adrenalin. Betul ke tak, aku tak peduli sangat pun. Heh.

Sekarang ni, rasa tu datang lagi. Sebabnya, ada kena mengena dengan benda yang aku nak tulis.. yang aku janjikan pada beberapa pembaca (kawan² rapat, yang mewakili lebih kurang 90%) blog merapu aku ni. Heheh.

Hari ni, hari kedua bulan ketujuh. Maknanya, aku ada tepat dua bulan saja lagi untuk berada di mana aku berada sekarang ni. Hari kedua bulan kesembilan nanti, adalah hari terakhir aku di kompeni ni. Dan selang dua atau tiga hari kemudian pula, adalah hari terakhir aku akan berada di bumi tumpah darah aku ni.

Aku dapat buat Master weh, bawah Skim Pinjaman Pascasiswazah MARA 2013, kat BirminghamUK.

Ok, tu je. Belum boleh cerita panjang, sebab prosesnya belum selesai. Aku janji aku akan buat entry yang lengkap tentang itu, bila visa aku siap nanti. Sekarang adalah proses melengkapkan dokumen, menjalani pemeriksaan kesihatan, menyertai kem kenegaraan, persiapan dan sebagainya. Dah siap semua tu, barulah ada cerita untuk ditulis. Faham?

Bagus. Tapi yelah, manusia ni walaupun disuruh berpegang pada janjinya, kadangkala ke laut jugak. So kalau tetiba aku rasa macam aku ni terlebih free (sesuatu yang jarang berlaku sejak entry aku yang lepas – check la tarikhnya bila), aku akan tulis jugak. Hahah hahahah. Sukati akulah, blog aku. Kan?

Oh. Baru-baru ni aku ada pengalaman yang ‘lain’ untuk aku cerita, yang melibatkan adrenaline rush yang agak kaw kaw jugak. Baru je berlaku, Sabtu baru² ni. Heheh. Salah seorang sahabat aku bersanding, dan aku dijemput. Tapi aku lupa, aku tak beli hadiah apapun lagi, padahal time dah pukul 5 or 6pm macam tu. So aku prepare jelah cash. Kira aci lah kan? Sometimes better pun. Heheheh.

On the way ke tempat tu, tiba² ada sahabat lain call. Dia cakap pengantin lelaki request suruh aku baca doa. Gulp. Ok. Mak mentua aku dah bising, tanya “Takde ke orang lain, orang surau ke ustat ke imam ke kat majlis tu?” Sahabat tu kata, pengantin lelaki nak geng dia bacakan. Huhuu. “Tu pakai seluar panjang ke pendek tu?” Mak mentua aku pun naik jugak adrenalin dia. Hehe.

Dengan bantuan Uncle Gugol, dan saki baki ilmu akhirat yang ada lagi dua tiga sudu ni, aku pun tawakkal dan redah saja. Huhuu. Alhamdulillah, itulah rasanya hadiah kahwin paling bermakna pernah aku bagi kat mana-mana sahabat. Kebetulan yang membahagiakan, namanya. Hehe.

So morale of the story – masuklah Matgwar. InsyaAllah, anak² ustazah akan berjaya.

Sekian.

Seni Dalam Kata : The Reiteration

Aku berlindung kepada-Mu, sepertimana Rasulullah S.A.W berlindung, daripada gangguan syaitan dan manusia, tujuh petala langit dan tujuh petala bumi.

Breath in. Out. Here goes.

.

In my humblest opinion, copywriting is a profession most taken for granted.

Why?

Sebab kalau kita tengok hari ni, punyalah berlambak kesalahan bahasa rasmi, di mana-mana pun. Yang paling aku kesalkan, majoriti kesalahan ni dilakukan oleh syarikat-syarikat pengiklanan besar lagi profesional! Contohnya, macam ni.

!$%@%^. Pembukaan dia gah bukan main; satu dunia tau. Tapi, perlaksanaan? Atas sikit je daripada har*m.

Korang tak malu ke? Yelah, hampir (aku sengaja guna HAMPIR, walaupun sebenarnya aku rasa memang SEMUA) papan iklan di Malaysia ni akan ada nama agensi pengiklanan yang terlibat, di sudut bawah sebelah kiri atau kanan; so secara tak langsung orang akan tau agensi mana yang sungguh sungguh tak pandai ni.. kan?!

Sudah-sudahlah tu buat untung. Fikirkanlah bab tanggungjawab terhadap masyarakat sama. Bukan mahal pun nak hire copywriter kot? Kalau ya pun tak berbaloi nak gajikan seorang copywriter secara tetap (walaupun sebenarnya setiap projek pun perlukan copywriter), cariklah yang freelance macam aku..  kosnya brapa persen sangatlah daripada keuntungan korang tu.

Benda ni bukan affect company dan client korang je tau tak, malah masyarakat kita sekali.. baik dari yang masih di bangku sekolah, sampailah yang umur aku, malah mencapah kepada yang lebih berusia. Sebab bila benda tu dah tercetak dan tertayang di khalayak umum, maknanya benda tu dah lulus dan rasmi, serta layak dijadikan rujukan.

Memang, SEPATUTNYA semua orang pun mampu menulis dengan baik, sebab semua pun belajar macam aku dan rakan-rakan penulis belajar jugak. BM Pemahaman, BM Penulisan, KOMSAS, semua pun aku go through jugak. Even less pun, sebab aku bukan budak sastera. BM dapat A2 pulak tu dalam SPM!

Heran aku. Masa cikgu BM korang tengah mengajar dulu, korang buat apa? Main? Ponteng? Tidur dalam stor belakang 2A3 macam Pak Zai? Oops.

Haih. Entahlah. Mula² paper, lepas tu billboard. Lepas ni sapa pulak nak jahanamkan bahasa bangsa aku?

Apapun, tahniahlah sebab berjaya memaksa aku membuat satu entry secara tiba-tiba hari ni.

.

.

Sekian, wabillah.

.

p/s : Takde takde.. takde lagu kali ni. Hurgh.

Baik Baik Saja…

.

Tidak semua orang yang dilahirkan ke dunia ini, ditakdirkan menjadi seorang individu yang baik.. memang tak semua.

Ada yang dilahirkan bukan dalam keadaan dan persekitaran yang baik, tetapi akhirnya berubah perlahan-lahan menjadi baik.. itu, untung.

Ada pula keadaan sekelilingnya cukup baik dan cantik; tetapi angin luar yang bertiup telah mendorong dirinya berubah ke arah yang kurang baik.. itu sedih.

Yang paling baik dan diimpikan oleh semua orang, pastinyalah permulaan, pertengahan dan pengakhiran yang serba baik.. itu, retorik dan sedikit illogic.

.

Takrifan ‘baik’, berbeza mengikut individu dan persekitaran di mana individu itu hidup. Ada yang kata, tak langgar kitab agama itu baik. Ada yang rasa, tak buat maksiat itu dah cukup baik. Tak kurang pula ada yang sangka, tak ambik tau hal orang adalah yang terbaik.

Hmm. Banyak betul definisinya kan. Bermakna, tahap pemikiran kritis orang kita masa kini, dah semakin baik. Kot.

.

Aku punya tafsiran, luas sangat.

Bagi aku, orang yang tak lawan mak bapak.. itu baik.

Orang yang makan tak berbunyi kelecap kelepap.. itu baik.

Orang yang bagi sedekah tak kira waktu.. itu baik.

Orang yang apa pun salah yang dia buat, tak kacau sesiapa.. itu baik.

Eh, banyaklah.

.

Tapi, ada satu.. yang satu ni lah, yang paling besar aku pegang. Yang aku sendiri pun susah nak pegang, sebenarnya.

Bagi aku, orang yang baik, adalah..

Orang yang tahu dan faham akan tanggungjawabnya sebagai manusia, dan tunaikan dengan sebaik mungkin. Yang tidak mengabaikan tanggungjawab yang dia tahu dan faham itu, sehingga memaksa orang lain dibebankan dengannya.

Itu, complete baik. Bagi aku.

Insya-Allah, aku tengah cuba menuju ke situ.

.

Bunyi macam simple, tapi berat bhai. Tanggungjawab aku – kita – sebagai manusia pun dah cukup banyak. Campur pulak, tanggungjawab sebagai lelaki. Kalau dah nama pun lelaki, dah tentu tanggungjawab sebagai anak, pemimpin, khalifah, imam, suami dan ayah akan turut serta. Itu, belum campur tanggungjawab kita terhadap kerja kita yang dibagi gaji ni.

Hmm.

.

.

So, nak jadi baik tak?

.

.

p/s : Sebaik-baik manusia di antaramu adalah yang paling banyak manfaatnya bagi orang lain “ ( Sahih Bukhari ).

10 Pantang Jojoe : Part One.

Aku memang banyak pantang dalam hidup. Ada banyak benda yang memang aku takleh tolak ansur (walaupun kadar tolerance aku ni boleh dikatakan tinggi jugak). Well.. ramai orang cakap, pada zaman ni sapa² pun boleh buat apa² yang disukai. Jangan dengar sangat cakap orang, jangan kisah sangat apa orang lain fikir. TETT! Salah. Kalau betul lah falsampah tersebut, cuba pakai baju yang sama straight seminggu, tak yah mandi dan datang kerja tak gosok gigi.

Hep! Jangan tak ngaku (especially yang laki dan masih bujang), bahawasanya tak yah bangun dari tempat tidur untuk bersiap, even untuk satu hari suntuk tu pun adalah satu nikmat yang tak terkata! Tipu dosa woooo…

Okeh. Hari ni aku nak senaraikan kepantangan aku yang terbesar. And yes, you read it right – it’s just the part uno, bebeh. Behold.. loads more to come!

Pantang Satu. Bila tengah drive, ada kereta yang slow nak mampos, duduk lane kanan. FYI, lane paling kanan tu BUKAN UNTUK LAJU, tapi UNTUK MEMOTONG. Walaupun had laju lebuhraya Malaysia ni 110km/j, tapi kalau kamu tu bawak cun² 110km/j, silalah duduk lane tengah, iaitu LANE SEBENAR UNTUK LAJU. Tak payah la nak terkinja² membebel atau tunjuk jari tengah kat aku, bila kena cucuk or high beam, or worst – KENA HON! Pastu argue pulak, “kan had laju 110 je… kereta belakang ni bodo ke hape?“. Itu hak dia nak laju, kereta dia mungkin lebih mahal. Tapi TANGGUNGJAWAB ko, pegi kiri. Lebih parah lagi, jenis degil camni selalu pakai kereta nasional macam aku je. BODOH.

Pantang Kedua. Kereta yang laju Maha Gaban, drive kat lorong tengah atau kiri, tapi dok galak high beam or cucuk. Lu pehal brader? Kalau lu hebat sangat, pegi la cucuk keta lorong kanan nuu. Owh, kereta laju yang dok gatal cucuk jugak kereta lembap kat lane kanan tadi tu pun sama jugak gediknya. Kalau dah lane kiri tu clear, potong jelah kiri. Alang² ko dah tak ikut rules dengan speeding, potong kiri dengan selamat tu worse ke dari mencucuk orang? Kena dia tu jenis cepat panik dan terus break, tak ke naya kereta ko bersenggama dengan keta dia!?!!

Pantang Ketiga. Jenis yang tak mengaku salah. Ini, maaf cakaplah ye, mainly perempuan. Not the ones I know, thankfully. Ok, semua maklum kamu tu cepat panik bila salah. Tapi tak yah la nak snap, pastu serang orang lain yang patut serang kamu dulu tu. Apa, ingat kalau kamu marah dia dulu, terus dia lak yang jadi salah? Gila ka? Aku pernah kena camni kat parking sebuah hotel mewah. Kereta minah BERTUDUNG tu dah masuk no entry, tapi dia tetap tanak pergi tepi or reverse. Belakang keta dia kosong je, tapi belakang keta aku dah beratur panjang. Hon pun dia buat derk je. Sudahnya, kami semua jugak yang kena susah payah selit ikut tepi. Penutupnya? Dia pulak yang tunjuk MIDDLE FINGER kat aku. Eh? Aku ke yang salah?? Oh ya, aku ulang sekali lagi – minah tu BERTUDUNG macam Kak Wan.

Pantang Keempat. Minah pakai tudung, perangai nauzubillah. Gelak mengilai, pakai baju ketat, NAMPAK MACAM MACAM, mencarut, peluk sana sini dan pelbagai lagi. Kak, pakai tudung tu bukan setakat fesyen je tau. Perangai kena jaga, sebab secara tak langsung kamu tu jadi ikon Islam. Sedar tak? Tak sedar? Haishh.. moga² sedarlah pasni ek. Owh.. same goes to mamat lebai’s yang perangai astaghfirullah. Huhuu. Yang ini, memang banyak.. sekaligus mencambahkan lagi skeptikal masyarakat terhadap mereka.

Pantang Kelima. Minah seksi yang memang seksi Masya-Allah, tapi jegil mata macam nak tercabut bila kena ushar. Hoih. Apa motif pakai kalau bukan untuk ditengok? Ke, ada target mamat tertentu je leh tengok? Kalau ada, tarik jelah mamat tu masuk store room atau bawak balik umah, pastu hah – tunjuk jelah puas². Kome tu sebaik-baik hiasan (minus the solehah part), pasal tu disuruh tutup serba serbi. Kami kaum laki ni.. err.. memang dah semulajadi pandai menghargai hiasan. Reti?

Pantang Keenam. Orang yang suka salahkan diri sendiri, dan lebihkan orang lain. Bagi aku, golongan ni lebih malang dari yang suka salahkan orang lain. Benda ni, memang aku pantang dari kecik lagi dah. Penat ja masuk kem motivasi sana sini, dengaq ceramah ayah Huserk (hehe selit skett Serk.. peace!) 2-3 hari, tapi motivasi diri letak celah longkang. Tak cukup dengan tu, suka mintak nasihat tapi haram tak penahnya ikut. Haishh.. nak je aku pelangkung, tapi ramainya pompuan yang macam ni. Yang laki, over confident la pulak! Masalah jugak tuu…

Pantang Ketujuh. Tak tau, tapi tak penah reti bertanya. Weh, satu²nya manusia yang diberi segala ilmu yang ada di dunia sebaik dia dilahirkan, adalah ADAM A.S. Kamu tu memang cucu cicit dia, tapi status kamu jauh panggang dari api! Kita bukan dilahirkan serba tahu, macam Profesor Serba Tau. So, tanyalah.. takkan jatuh punya harga diri bila bertanya. Tapi jangan asyik nak bertaaaaaaaanya je. SEDIA AWAL, Tumpuan, Ulangkaji. Check dulu topik yang tak tau tu. Kalau tak paham jugak, baru tanya. Tahu? Ke tak tahu jugak? Haishh…

Pantang Kelapan. Ini lagi teruk. Tak tahu, tapi buat² tahu. PALA TAU, bak kata budak Mat Jiwa. Haha. Spesis ni aku golongkan sekali dengan anasir² yang nyanyinya ke laut, tapi tak penah nyanyi kat laut.. asyik nak nyanyi depan khalayak ramai je. Mereka ini berkembang dengan cukup pesat di pusat² karaoke, baik yang secara terbuka, dalam bilik mewah atau habitat asal mereka – karaoke jamban. Yang jenis nyanyi slow² malu² tu takpe la, maybe just suka². Tapi selalunya diorang ni tak penah tau pun diorang takleh nyanyi – memanjang je nyanyi dengan showmanship bagai. Pilih lak, lagu² tinggi nahaiiih punya. WORST – Siap jadi PENGKRITIK lagi tu! Haishh…

Pantang Kesembilan. Penyanyi yang baik, menyombong. Atau nak lagi sedap ayat ni, artis yang menyombong. Weh, yang buat kome kaya, letakkan kome kat puncak dunia apa semua tu, KAMI laa – rakyat ‘negara seni’ kita ni. Tak yah nak menyombong sangat. Ye, paham.. kome tu keja 25 jam sehari. Tapi senyum dan tolak baik² kalau tak sanggup melayan. Owh, sama jugak artis yang asyik melaaaaayan je. Wasatiah tu, berguna bukan dalam agama je ye. Haishhh.

Pantang Kesepuluh. Orang yang kaki komplen. 26 jam, 9 hari seminggu, keja dia kooooooooomplen je. Itu tak kena, ini tak kena. Baik ke idak ke, semua dia nampak buruk je. Orang semua salah, dia jelah yang betul. Semua benda pun dia pantang! Perasan bagos! Orang jenis ini.. eh.. macam kenal je .. erk.. uhum.

_______________________________________________________________

Bunga semarak
indah nama seri rupa
bersemadi ayu tengah rimba
dipuji dan dipuja oleh unggas dan serangga
setiap detik tiap ketika..

Bunga semarah
berhijrah ke kotaraya
rendang teduh oh merah berwarna
hias taman perdana
lambang paduan negara
jadi pujaan penglipurlara..

Dibelai penuh mesra
bersemarak dalam jiwa
dijulang megah dijunjung bangga..

Asalmu oh dari rimba
kini menghiasi kota
jadi kemegahan negara..

Bunga semarak
kembang mekar dalam hati
setiap masa dipuja puji
di darat bak jambangan
berlayar di samudera
menuju ke puncak bahagia…

..credits to yusni hamid.

p/s : Sapa tau lirik betul lagu ni? Surprisingly, lagu beliau yang lain ada kat net, yang ni je takde. Huhuu…

PROMOTION – A Commotion?

Everyone here is talking bout the same thing – that I’ve been promoted. Am I really?

Well, it depends on your way of defining it. From doing a daily LIVE show to doing 2 weekly shows and 1 seasonal – is it really a promotion? Hell I think it is! Hahahaha…

Yet not many have been told bout this thing.. not even my family though. It’s not that I want to keep any secret from anyone close to me, but I just want to share it with ’em on one sweet day (that is when I am free.. free enough to sit down and have a chat with em). So, nanti² lah ye.. hehehe…

FULUS dah abis, untuk 1st phase. Pheww.. cam tak caya, genap 8 bulan dah aku ngadap benda nih. 202 episodes! Lama tuh. Previous writers semua kejap² je. Olive sebulan. Tipah sebulan. Paling lama Kak Ana kot, 2 bulan. Itupun Durian Runtuh siang. Walaupun twice daily, tapi weekends takde. Yg aku ni? Haha.. jangan tanya la. Sakit demam nak mampos pun, kena gak datang. But I won’t regret it, not a bit. Pengalaman tu semua. 1st Day aku join dulu masa diorang tengah setup, tengah test system pa semua, and I’m still here 8 months after that! Wow.. hell that is a record, isn’t it? And now I’m ready to start a whole new chapter (I’d better BE ready).

Oh ya. Changing blogs provider. Bukan apa (no offense to Friendster), it’s just that kat ofis ni takleh nak open anythin yg berkenaan dgn frenster. Ye la, takkan la aku kena pegi CC tiap² ari or whenever I feel like writing kan? Dah la skang ni otak tengah penuh, kena la release sket. So the best solution for now is – move to Blogspot. Seksa woo bila idea tgh penuh kat kepala, tapi takleh nak tuang kat mana². Jadi skang ni leh la aku tuang abis²an kat blogspot kan? And leh jugak memenuhi permintaan org² terdekat dgn aku, yg hampir tiap² ari urge aku suh update blog. Hehe…

Changes.. hate them.. but what to do, ’cause life is all about change, changes and changing. And kalau nak idup, kena la adapt with those three. Yelah yelah.. memang tengah adapt la ni pun. Amoih amoih…

Dari katak menjadi cicak.. promotion jugak ke? Besttt…….

p/s : Tetiba teringat ayat cikgu Zainiyah – “Hang ni seni betui la Jojoe..”.. which replied by Meown with this – “Besaq macam tu pon cikgu kata seni ka? Biaq betui..”.. cheittt……

:::::::::::::::::::::::::::

I follow the Moskva
down to Gorky Park
listening to the wind of change
an August summer night
soldiers passing by
listening to the wind of change

The world is closing in
did you ever think
that we could be so close, like brothers
the future’s in the air
I can feel it everywhere
blowing with the wind of change

Take me to the magic of the moment
on a glory night
where the children of tomorrow dream away
in the wind of change

Walking down the street
distant memories
are buried in the past forever
I follow the Moskva
down to Gorky Park
listening to the wind of change

Take me to the magic of the moment
on a glory night
where the children of tomorrow share their dreams
with you and me
take me to the magic of the moment
on a glory night
where the children of tomorrow dream away
in the wind of change

The wind of change blows straight
into the face of time
like a stormwind that will ring the freedom bell
for peace of mind
let your balalaika sing
what my guitar wants to say..

:: Credits to Uncle Scorpions ::