Apa Itu Malaysia?

Baru² ni, aku ada up satu status kat Facebook, yang berbunyi

Bila sebut ‘Malaysia’, apa agaknya reaksi pertama orang2 puteh kat sini? Bincangkan. (Ini bukan soalan, tapi saya hargai jawapan anda).

Hehe. Status yang berciri mencapab, aku tau.. tapi aku tabahkan hati. Huhuu.

Yang menjawab tu ada lebih kurang 40 orang. Majoritinya rakan² yang sama² berjuang kat Bumi Sang Ratu ni. Ada jugak sanak kaum famili dari Malaysia. Ada jugak kawan². Maknanya, responden aku terdiri daripada orang² yang memang menetap kat sini dan mampu bertanya secara terus dengan orang puteh di kiri kanan depan belakang, ada yang pernah datang sini dan berjumpa orang puteh, ada yang pernah kenal orang puteh tanpa perlu ke luar negara, dan ada juga yang aku yakin tak pernah keluar negara; apatah lagi bertanya sendiri pada mana² orang puteh. Er maksud aku, bangsa asing berperawakan Caucasian; bukan putih macam lengan aku atau Faiz Hamsidi je. LOL.

Well.. aku tak nak kot ulas setiap jawapan; semua orang ada hak untuk menjawab; dan seperti yang aku nyatakan dalam status tu sendiri, aku hargai semuanya. Aku.. cuma nak berkongsi pengalaman aku sendiri; tentang reaksi pertama mereka terhadap tanah tumpah darahku Malaysia.

Minggu pertama. Reaksi pertama yang aku dapat bila aku bagitau aku ni asal dari Malaysia adalah.. jeng jeng jeng…

Oh.. it’s a beautiful country!

Hmm. Nampak tak? Kembang tak? Aku tak tau nak kata sebab aku memang dah sedia kembang. Heh. Dan berikut adalah reaksi² seterusnya yang aku dapat (dari orang² yang berbeza):

Oh.. I didn’t know Singapore is no longer part of Malaysia!

Mahathir. I admire him. What kind of a person is he like?

Oh lamb! I loveeeeeeee lamb! I loveeeeeeee Malaysian food!

I only rent out my houses to Malaysians. Malays.

So English is not your official language? But you guys speak f**king well!

Pa-kis-tan!

Ni hau ma!

25 degree?!! That’s f**king heaven!!!

Sikit sangat? Memanglah. Menepati kehendak survey, ini semua reaksi orang puteh. Orang Arab semua tak campoq. Hehehe. Ataupun ada yang rasa positif sangat? Too good to be true? Oh oh.. adaaaaa.. ada jugak reaksi negatif. Tapi.. setakat ni satu je:

What? Why should drug pushers be put to death?! I don’t believe that anyone deserves to be killed for any reason!

Mungkin bunyi macam susah nak percaya, tapi itulah hakikatnya. Orang sini tak pandai berpura. Tak suka pun berpura. Tak suka, dia kata je terus tak suka. Boring, dia kata boring. Hmm. Nak tengok tak, apa kata survey?

Hmm.. silalah lihat di bawah ye. Maaf, nama terpaksa saya kaburkan; gambaq kira halai la noo. Tak clear pun, don’t worry. Hehe. By the way; yang saya DOTkan merah tu; itulah rakan² seperjuangan saya di sini; merangkap sumber paling primer dalam survey kita. =)

Oh ya.. sambil menengok² tu, suka saya nak tanya balik, dengan soalan yang diolah semula:

Bila sebut ‘Malaysia’, reaksi pertama siapa yang lebih positif; orang² puteh kat sini ke orang²  kita kat Malaysia sendiri? Heeee heee heeee… 

.

p/s : Can you spot the NOT? ☺

___________________________________________________________________________

Status1 Status2 Status3

Advertisements

Oh Malaysiaku…

Image

 

Cita² menggunung nak jadi maju,
konon nak rasa taraf hidup serba bermutu,
sayangnya pemikiran kekal negara dunia ke-tiga suku,
tak habis² sana sini komplen saja; berkorban apa pun tak mahu,
idea sendiri saja yang nombor wahid; orang lain otak udang serba tak tahu,
tapi bila bab ganjaran, hey.. aku nak ambik dulu!
Oh Malaysiaku.

Siasah, ekonomi semuanya dipolitik,
bagus macam mana pun, negara orang sajalah yang cantik,
haram kah suci kah, semuanya terpalit taik,
tak perlu nak diajar; maki carut dari kecik dah automatik,
caci, cerca, bunuh orang pun sanggup asalkan aku yang dilantik,
mana halal yang lain, aku dan pilihanku sajalah yang terbaik,
tapi bila ditolak ke depan suruh bercakap, oops.. tersenyum sumbing itik!
Oh Malaysiaku.. bukanlah unik, cuma pelik.

Aku keturunan pejuang, maka aku harus disembah,
tak payah tanya banyak, takkan kamu fail sejarah?
Dalam tu ada nama aku punya mak, bapak, tok nenek dan tok ayah,
betul atau tidak; janji dulu betul, maka sekarang pun iyakan sajalah!
Tak payah buat apa; cagaran aku cuma dengan nama dan darah,
mahar lima enam angka mana nak cukup; berbakti bukannya murah,
hawa dingin dan sofa empuk, barulah akal geniusku mudah diperah,
tapi bila disuruh angkat cangkul, OMG.. selut lah!
Oh Malaysiaku.. bikin orang menyampah.

Tak perlu mengungkit, itu memang kerja kamu,
lepas pangkah; aku hanya perlu tuding ini itu, begini dan begitu,
nama nak bangun tolong, bertuahlah waima sekali dalam seribu,
almaklumlah; darah keturunan bumi keramatku ini kan harus wajar wajib dibantu,
tohmahan saja; maaaaaana ada dah semakin layu,
yang aku tahu, terus saja bekerja dan tuntun aku,
hak aku, hak aku; hak kamu pun hak aku,
tapi bila ‘kamu’ tertidur, ahhh.. terus tukar gebar dan kelambu!
Oh Malaysiaku.. memang betul tak tahu malu.

Tukar semua biar sampai kurus kesin,
aku saja yang ranggi; kamu semua hina tak berbaju kain,
apa saja yang bukan aku, jangan fikir banyak mestilah disalin,
ini tuntutan kitab, bukan boleh dibuat main,
walaupun sama alif ba ta; tajwid aku tinggi.. tok mengaji aku orang lain!
Ikut saja aku, sampai bila nak jadi mesin,
mujur ada kami, konnnnfem suci zahir dan batin,
walaupun acuan sama, shellac dari kami kualitinya pasti lebih terjamin,
makanya hanya kami yang layak jadi pemimpin,
tapi bila berlaku petaka, err.. ini geng kamu le ni yang dulu keluarkan lesen!
Oh Malaysia.. tak habih² buat aku ghonsen.

Malaysia aku dah makin tenat,
maju atas kertas saja, di akal palat,
nak tegur dikata mengata; mengata, memang langsung dikata Jebat!
Siapalah aku nak gosok sampai berkilat,
panggil satu kampung pun takkan hilang dia punya karat.

Malaysia aku bukanlah parah,
hanya mesin nyawa saja tampak hampir berhenti mencacah,
kejap naik kejap turun; klise, tapi itu lumrah,
takkan sendawa sikit terus nak mengalah?

Sudah²lah tu bermimpi; sekarang dah dua kosong satu tiga,
menanam impian, itu kerja sebelum merdeka,
dah tiba masa membajak; cukup²lah mengumpul baja,
melalak pun tak guna, kalau semalam dan hari ini sama,
turunlah dari kerusi, baru boleh lari bersama,
letaklah rehal simpanlah lidi, masa untuk kongsikan semua,
kancingkan mulut, gerakkan kudrat; bukan lidah saja,
dunia dah kenal kita, jangan bikin malu kompeni ma…

.

.

Rahsia Kulitku

Antara soalan yang ramai orang (dua) tanya kat aku, adalah,

Macam mana nak kekalkan kulit wajah yang cantik macam tuan hamba?

.

.

Ok, hari ni buat kali pertamanya aku jawab..

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Meminjam kata-kata seorang sahabat yang meletakkan iklan produk kecantikannya di Facebook,

my skin best friend for 3 years!

Aku Bukan Anak Mat Nor

Tahap slowpoke aku semakin menjadi², bila aku baru tersedar yang aku tak pernah tahu akan kewujudan blog ni sebelum ni. Gila, dah 4 tahun lebih kot Jojoe??? Ok bye.

Oh, bye untuk para di atas sahaja, bukan bye terus dan entry ni berhenti setakat ini. No. Mana aku pernah aku buat begitu.. kan? KANNNN????

Berbalik pada blog tadi tu, hmm. Aku tetiba dapat idea untuk menulis. Haha sila buat² tak perasan yang entry² kebelakangan ni semuanya ada unsur cedukan dari blog lain. Anggap saja aku menulis dengan tulus dan suci.

Ok, hari ni kita main game random. Ready? Jom.

1. Ketika membaca entry ni, Tetiba aku teringat – dulu aku pernah dipaksa oleh Penolong Kanan untuk buat bunyi “Ping.. Pong” sebelum buat pengumuman. Alah, ala² macam kat airport tuh. Bezanya bunyi ni diceduk dari iklan KLIA. Masa tu, KLIA baru bukak. Aku tanak buat, tapi beliau paksa jua. Ya, cikgu²ku memang sebegitu aneh.. terutama yang dulu pernah bergelar pelajar di sekolah itu, sepertimana Tuan Penolong Kanan tersebut.

2. Depan aku ada booklet dengan gambar Jojo Struys. Aku minat dia, so bila dapat je booklet ni kat aku, aku letak atas tembok pembahagi depan meja aku. Hujung nama JOJO, aku tambah E. TA-PI, baru sekejap tadi aku terfikir – tidakkah perbuatan itu memberi salah tanggapan bahawa aku nak jadi macam dia?

3. Tidak. Pakai mini skirt dan duduk terkangkang di depan mata aku, bukanlah satu idea yang baik. Aku.. tulen. Dan memandang ke kanan sepanjang masa akan menyebabkan tengkuk aku lenguh; dan migrain aku boleh menyerang. Ingat; mini + kangkang = migrain.

4. Aku tak takut pun AES. Korang takut sangat kenapa? Aku tiap ari nampak AES. Kadang² aku bawak, simpan kat umah. Hmm. Banyak jasa AES kat aku.. antaranya, dulu masa first date aku dengan Kekasih naik AES lah. Dan suatu hari nanti kalau aku dah kaya raya dan mampu beli kereta baru untuk isteriku, harapnya aku leh transfer je nombor plat itu.

5. Soalan “Hang la ni kerja kat mana?” hanya akan membawaku kepada dua soalan susulan; iaitu “Ooo.. ish, rumah makcik memanjang ja takdak Astro kalau hujan. Hang buleh mai pebetui dak?” OR “Uihh.. bestnya.. mesti selalu jumpak artis kan?”. Hmm. Untuk pengetahuan, ada jugak staf Astro yang LANGSUNG tak pernah terlibat dengan kedua-dua pekerjaan dalam soalan² itu. Bayangkan betapa keciknya hati mereka bila diaju soalan sebegitu.

Ok dah. Bye.

.

.

.

.

Takdak dah aih.

Bye tu hat betui punya.

Seni Dalam Kata : The Reiteration

Aku berlindung kepada-Mu, sepertimana Rasulullah S.A.W berlindung, daripada gangguan syaitan dan manusia, tujuh petala langit dan tujuh petala bumi.

Breath in. Out. Here goes.

.

In my humblest opinion, copywriting is a profession most taken for granted.

Why?

Sebab kalau kita tengok hari ni, punyalah berlambak kesalahan bahasa rasmi, di mana-mana pun. Yang paling aku kesalkan, majoriti kesalahan ni dilakukan oleh syarikat-syarikat pengiklanan besar lagi profesional! Contohnya, macam ni.

!$%@%^. Pembukaan dia gah bukan main; satu dunia tau. Tapi, perlaksanaan? Atas sikit je daripada har*m.

Korang tak malu ke? Yelah, hampir (aku sengaja guna HAMPIR, walaupun sebenarnya aku rasa memang SEMUA) papan iklan di Malaysia ni akan ada nama agensi pengiklanan yang terlibat, di sudut bawah sebelah kiri atau kanan; so secara tak langsung orang akan tau agensi mana yang sungguh sungguh tak pandai ni.. kan?!

Sudah-sudahlah tu buat untung. Fikirkanlah bab tanggungjawab terhadap masyarakat sama. Bukan mahal pun nak hire copywriter kot? Kalau ya pun tak berbaloi nak gajikan seorang copywriter secara tetap (walaupun sebenarnya setiap projek pun perlukan copywriter), cariklah yang freelance macam aku..  kosnya brapa persen sangatlah daripada keuntungan korang tu.

Benda ni bukan affect company dan client korang je tau tak, malah masyarakat kita sekali.. baik dari yang masih di bangku sekolah, sampailah yang umur aku, malah mencapah kepada yang lebih berusia. Sebab bila benda tu dah tercetak dan tertayang di khalayak umum, maknanya benda tu dah lulus dan rasmi, serta layak dijadikan rujukan.

Memang, SEPATUTNYA semua orang pun mampu menulis dengan baik, sebab semua pun belajar macam aku dan rakan-rakan penulis belajar jugak. BM Pemahaman, BM Penulisan, KOMSAS, semua pun aku go through jugak. Even less pun, sebab aku bukan budak sastera. BM dapat A2 pulak tu dalam SPM!

Heran aku. Masa cikgu BM korang tengah mengajar dulu, korang buat apa? Main? Ponteng? Tidur dalam stor belakang 2A3 macam Pak Zai? Oops.

Haih. Entahlah. Mula² paper, lepas tu billboard. Lepas ni sapa pulak nak jahanamkan bahasa bangsa aku?

Apapun, tahniahlah sebab berjaya memaksa aku membuat satu entry secara tiba-tiba hari ni.

.

.

Sekian, wabillah.

.

p/s : Takde takde.. takde lagu kali ni. Hurgh.

Baik Baik Saja…

.

Tidak semua orang yang dilahirkan ke dunia ini, ditakdirkan menjadi seorang individu yang baik.. memang tak semua.

Ada yang dilahirkan bukan dalam keadaan dan persekitaran yang baik, tetapi akhirnya berubah perlahan-lahan menjadi baik.. itu, untung.

Ada pula keadaan sekelilingnya cukup baik dan cantik; tetapi angin luar yang bertiup telah mendorong dirinya berubah ke arah yang kurang baik.. itu sedih.

Yang paling baik dan diimpikan oleh semua orang, pastinyalah permulaan, pertengahan dan pengakhiran yang serba baik.. itu, retorik dan sedikit illogic.

.

Takrifan ‘baik’, berbeza mengikut individu dan persekitaran di mana individu itu hidup. Ada yang kata, tak langgar kitab agama itu baik. Ada yang rasa, tak buat maksiat itu dah cukup baik. Tak kurang pula ada yang sangka, tak ambik tau hal orang adalah yang terbaik.

Hmm. Banyak betul definisinya kan. Bermakna, tahap pemikiran kritis orang kita masa kini, dah semakin baik. Kot.

.

Aku punya tafsiran, luas sangat.

Bagi aku, orang yang tak lawan mak bapak.. itu baik.

Orang yang makan tak berbunyi kelecap kelepap.. itu baik.

Orang yang bagi sedekah tak kira waktu.. itu baik.

Orang yang apa pun salah yang dia buat, tak kacau sesiapa.. itu baik.

Eh, banyaklah.

.

Tapi, ada satu.. yang satu ni lah, yang paling besar aku pegang. Yang aku sendiri pun susah nak pegang, sebenarnya.

Bagi aku, orang yang baik, adalah..

Orang yang tahu dan faham akan tanggungjawabnya sebagai manusia, dan tunaikan dengan sebaik mungkin. Yang tidak mengabaikan tanggungjawab yang dia tahu dan faham itu, sehingga memaksa orang lain dibebankan dengannya.

Itu, complete baik. Bagi aku.

Insya-Allah, aku tengah cuba menuju ke situ.

.

Bunyi macam simple, tapi berat bhai. Tanggungjawab aku – kita – sebagai manusia pun dah cukup banyak. Campur pulak, tanggungjawab sebagai lelaki. Kalau dah nama pun lelaki, dah tentu tanggungjawab sebagai anak, pemimpin, khalifah, imam, suami dan ayah akan turut serta. Itu, belum campur tanggungjawab kita terhadap kerja kita yang dibagi gaji ni.

Hmm.

.

.

So, nak jadi baik tak?

.

.

p/s : Sebaik-baik manusia di antaramu adalah yang paling banyak manfaatnya bagi orang lain “ ( Sahih Bukhari ).

2012 : The Apocalypto

*my workplace.. not*

.

Wow! Entry pertama aku di tahun baru yang dijangka akan kiamat oleh pihak kafir serba indah ini! Entah. Aku malas nak tulis sebenarnya, tapi entah nape tetiba 2-3 hari ni macam ada peningkatan drastik dalam graf pembaca blog ni (lebih kurang dari 5 naik pi 6-7 kot); thus, this post. (Tersentuh hati mak, nak!)

.

2011, aku tutup dengan agak cemerlang kot. Kerja aku semakin stabil. Freelancing juga – ada program agama, ada program politik, ada untuk kapitalis, ada untuk charity, and some fitness shows coming up – so, balanced la kan? Wasatiah, bak kata Dato Seri PM. Hehe.

December agak ok jugak – aku and in laws pegi Singapore (setelah aku berjaya meng-clear-kan status imigresen aku dengan PTPTN); trip pertama aku ke luar negara (yes, true story). Haha. Rasa cam kat Penang je sebenarnya – tapi ok gak lah. Banyak attraction yang best. The people were good jugak – amat friendly; lebih kurang cam Malaysia tapi yang best takdelah part reaksi macam ni…

Alamak, tourist tanya aku macam² dowh – mana aku reti speaking!!! LARIIIIIII!!!!!!

Hehe.

.

Malam Tahun Baru – Konsert kat Dataran, for the second year in a row. Kalau nak tengok perhimpunan manusia paling ramai dalam sejarah – sinilah. Seriously, aku masih cuba mencari penghujung crowd malam tu; dari Dataran, ke Jalan TAR, Masjid Jamek – mana ek orang paling lest? Dan.. masih gagal. Esoknya tu, turun JB jenguk Mama, Keklin, Abg Aidil dan Andika. Budak itu, selain dah pandai menyampuk bila cakap telefon or bila dengar lagu, juga sudah boleh berdiri dan panjat badan bila kita letak atas riba (walaupun meniarap pun tak reti lagi!).

.

2012. Hurm. Bermula agak tawar, sebab kereta dua-dua buat perangai. Memula Gen2, kat JB. Asalnya salah satu relay (atau kat sekolah, Pak Cheng cakap ‘fius’) je rosak; tapi mekanik tu terlebih pandai – bukak kipas radiator apa bagai. Bila kipas still tak pusing, baru dia syak fius, dan betullah itu. Tak cukup gi, dia pegi letak fius kecik je – cair la fuse box tu bang! Bongok! Melayang jugak RM150 kat situ. Tahi…

Hantar plak kat Proton Seri Kembangan (sebab tempat Kekasihku tak buat wiring); hantar hari Jumaat, hari Rabu baru dia cakap takde spare part. Aku suh dia pasang balik, dan semalam dah selamat antar kat Arip – budak Pantai Remis yang bukak workshop Indie, dekat je dengan umah. Sebelum ni dia dah buat 2-3 kali dah Gen2 dengan Kelisa, so harapnya ok la kot.

.

Kelisa plak – air con disyaki bocor. Nak hantar Arip belum boleh, sebab takde keta backup. Selain itu, tingkap juga rosak (my bad). Cerita dia camni – Jumaat lepas, aku balik rumah nak amik Cha’un dan Cha’kun; tapi lupa yang kunci rumah ada kat Kekasihku. Aku masuk, tinggal keta running (ya, bodoh – jangan buat lagi ye Jojoe) sempat pesan kat diorang suh bersiap. Bila aku patah balik ke keta, tengok² pintu dah lock sendiri; padahal engine masih running (ya, jarang berlaku tapi tak mustahil – sebab tu orang tak bagi tutup pintu kalau kunci ada kat dalam.. ngok!).

So, cubalah jolok macam² – hanger lah, parang lah (pinjam kat jiran sebelah kanan), pembaris pendek lah (aku ada pengalaman sikit² bab tu, tapi pembaris panjang baru berkesan). Last sekali, jiran sebelah kiri ni jugak yang membantu. Dengan muka macho, tanpa kata, dia datang and jolok pakai dawai keras, dan berjaya. Pastu dia masuk umah balik, dengan wajah macho jugak. Huhuu ingat, LOVE THY NEIGHBOUR ya.

“Part of the happiness of the Muslim man includes a spacious dwelling, righteous neighbour and a good mount.”

By the way, lupa nak bagitau – semua plot ini berlaku dalam hujan lebat ye. Mekaseh.

.

*cha’un vs cha’kun*

.

Owh.. tak abis kat situ. Esok tu, tetiba tingkap tu berasap. Power window pun jammed. Baru aku teringat – hanger yang aku guna untuk jolok tu, dah terjatuh dalam pintu – so maybe motor dah tersekat lalu terbakar! HAHAHAHA. Kebetulan memang nak tukar timing belt, so hantar sekali lah kat Perodua, suh fix. Tau tak apa jadi? Dia angkat je tingkap tu, motor yang rosak dia tak fix pun; dengan alasan

Laa.. tak bagitau pun nak tukar?

@#$@%!^!&!&!@#$

.

Satu lagi, rancangan aku untuk menukar kereta (yalah.. Gen2 tu dah tak serupa Gen2 kot) juga turut terkubur, bila dikhabarkan bahawasanya harga Gen2 second hand dah jatuh ke paras 23-24k, sebab orang lebih suka beli Persona. Makaseh Pa’it. Dengan hutang yang masih berbaki 38k (kalau early settlement), memang simpan ja lah hasrat itu di hati yang paling dalam.

Plan untuk beli rumah, masih jauh nampaknya. Niat di hati nak settlekan hutang keta dulu. La ni, harga rumah ridiculous nak mampos. Area umah aku yang harga sebenarnya RM180k, dah jadi RM380k. Leasehold lak tu! Bab ni, nanti aku cerita panjang lagi (aku ada teori gila tentang ni). Buat masa ni, aku just nak cari umah sewa dekat² Putrajaya / Sg Merab je kot. Ada dah target sebijik dua, tapi belum deal lagi. Tengoklah cannaa. Ada sesapa ada contact, umah sewa area tu around 1k, roger lah I ye. Ahawww…

.

Semalam, performance review aku yang pertama sejak 5 tahun di syarikat ini. All is well, I guess. Cuma boss kecik ati sikit sebab aku jarang jumpak dia. Hahaha. Karoke jom, boss?

Owh.. by the way, Raja Lawak 6 dah start. Tengoklah ye, kat 132 Astro Warna. Minggu pertama maybe belum power, tapi berdasarkan pengamatan aku masa pegi interview diorang Isnin baru ni, ada potensi nak lawak kot. Tapi jangan compare la dengan Jozan or Nabil or senior diorang – tak adil.. diorang baru lagi. Kasi diorang can! Kasi diorang peluang! Kasi diorang peluang! Kasi diorang can!

.

Esok, balik Perak. Ada wedding kat Ipoh, pastu Ahad pegi Pangkor. Kalau dan, turun ke Penang Kulim la kot. Kalau tak, Isnin balik KL. On the way balik, leh jenguk bapak mertua sekali kot. Ada sesapa nak kirim ikan bilis / satay ikan?

.

Maka, begitu sajalah ulasan saya untuk tahun baru ini. Jumpa lagi pada masa akan datang – in weeks or next month, kalau ada mood. Hehe. Eh, takleh.. next week ada ‘entry tahunan’. Aiseh. Ok ok. Akhir kata, marilah pergi Hari Hari!

Saya tinggalkan anda dengan lagu yang tergolong antara lagu yang (pengulangan yang teruk untuk LAGU YANG di situ) saya paling minati. Lirik yang terbaik dalam lagu Melayu, setakat ini. Enjoice!

.

.

p/s : Ya Allah, jadikanlah tahun baru ini serba baik untuk aku, imanku, agamaku, bangsaku, keluargaku, jiranku serta sahabat²ku Ya Allah.

_____________________________________

Andai kau menjadi pelangi
biar ku jadi awannya
agar kita selalu bersama..

Andai kau menjadi sang duyung
biar ku jadi karangnya
agar kita sentiasa bersua..

Andai kau menjadi merpati
biar ku menjadi sang bayu
agar kita sering bertemu..

Andai kau menjadi puisi
biar ku jadi melodi
bersama kita menyanyi..

Andai ku menjadi rembulan
sudikah kau menjadi kejora
hingga pagi nanti..

Andai esok aku menjadi tanah
sudikah engkau menjadi bunga
menghiasi dadaku…

..credits to a romzie / ramli sarip / art fazil.