Apa Itu Malaysia?

Baru² ni, aku ada up satu status kat Facebook, yang berbunyi

Bila sebut ‘Malaysia’, apa agaknya reaksi pertama orang2 puteh kat sini? Bincangkan. (Ini bukan soalan, tapi saya hargai jawapan anda).

Hehe. Status yang berciri mencapab, aku tau.. tapi aku tabahkan hati. Huhuu.

Yang menjawab tu ada lebih kurang 40 orang. Majoritinya rakan² yang sama² berjuang kat Bumi Sang Ratu ni. Ada jugak sanak kaum famili dari Malaysia. Ada jugak kawan². Maknanya, responden aku terdiri daripada orang² yang memang menetap kat sini dan mampu bertanya secara terus dengan orang puteh di kiri kanan depan belakang, ada yang pernah datang sini dan berjumpa orang puteh, ada yang pernah kenal orang puteh tanpa perlu ke luar negara, dan ada juga yang aku yakin tak pernah keluar negara; apatah lagi bertanya sendiri pada mana² orang puteh. Er maksud aku, bangsa asing berperawakan Caucasian; bukan putih macam lengan aku atau Faiz Hamsidi je. LOL.

Well.. aku tak nak kot ulas setiap jawapan; semua orang ada hak untuk menjawab; dan seperti yang aku nyatakan dalam status tu sendiri, aku hargai semuanya. Aku.. cuma nak berkongsi pengalaman aku sendiri; tentang reaksi pertama mereka terhadap tanah tumpah darahku Malaysia.

Minggu pertama. Reaksi pertama yang aku dapat bila aku bagitau aku ni asal dari Malaysia adalah.. jeng jeng jeng…

Oh.. it’s a beautiful country!

Hmm. Nampak tak? Kembang tak? Aku tak tau nak kata sebab aku memang dah sedia kembang. Heh. Dan berikut adalah reaksi² seterusnya yang aku dapat (dari orang² yang berbeza):

Oh.. I didn’t know Singapore is no longer part of Malaysia!

Mahathir. I admire him. What kind of a person is he like?

Oh lamb! I loveeeeeeee lamb! I loveeeeeeee Malaysian food!

I only rent out my houses to Malaysians. Malays.

So English is not your official language? But you guys speak f**king well!

Pa-kis-tan!

Ni hau ma!

25 degree?!! That’s f**king heaven!!!

Sikit sangat? Memanglah. Menepati kehendak survey, ini semua reaksi orang puteh. Orang Arab semua tak campoq. Hehehe. Ataupun ada yang rasa positif sangat? Too good to be true? Oh oh.. adaaaaa.. ada jugak reaksi negatif. Tapi.. setakat ni satu je:

What? Why should drug pushers be put to death?! I don’t believe that anyone deserves to be killed for any reason!

Mungkin bunyi macam susah nak percaya, tapi itulah hakikatnya. Orang sini tak pandai berpura. Tak suka pun berpura. Tak suka, dia kata je terus tak suka. Boring, dia kata boring. Hmm. Nak tengok tak, apa kata survey?

Hmm.. silalah lihat di bawah ye. Maaf, nama terpaksa saya kaburkan; gambaq kira halai la noo. Tak clear pun, don’t worry. Hehe. By the way; yang saya DOTkan merah tu; itulah rakan² seperjuangan saya di sini; merangkap sumber paling primer dalam survey kita. =)

Oh ya.. sambil menengok² tu, suka saya nak tanya balik, dengan soalan yang diolah semula:

Bila sebut ‘Malaysia’, reaksi pertama siapa yang lebih positif; orang² puteh kat sini ke orang²  kita kat Malaysia sendiri? Heeee heee heeee… 

.

p/s : Can you spot the NOT? ☺

___________________________________________________________________________

Status1 Status2 Status3

Advertisements

Oh Malaysiaku…

Image

 

Cita² menggunung nak jadi maju,
konon nak rasa taraf hidup serba bermutu,
sayangnya pemikiran kekal negara dunia ke-tiga suku,
tak habis² sana sini komplen saja; berkorban apa pun tak mahu,
idea sendiri saja yang nombor wahid; orang lain otak udang serba tak tahu,
tapi bila bab ganjaran, hey.. aku nak ambik dulu!
Oh Malaysiaku.

Siasah, ekonomi semuanya dipolitik,
bagus macam mana pun, negara orang sajalah yang cantik,
haram kah suci kah, semuanya terpalit taik,
tak perlu nak diajar; maki carut dari kecik dah automatik,
caci, cerca, bunuh orang pun sanggup asalkan aku yang dilantik,
mana halal yang lain, aku dan pilihanku sajalah yang terbaik,
tapi bila ditolak ke depan suruh bercakap, oops.. tersenyum sumbing itik!
Oh Malaysiaku.. bukanlah unik, cuma pelik.

Aku keturunan pejuang, maka aku harus disembah,
tak payah tanya banyak, takkan kamu fail sejarah?
Dalam tu ada nama aku punya mak, bapak, tok nenek dan tok ayah,
betul atau tidak; janji dulu betul, maka sekarang pun iyakan sajalah!
Tak payah buat apa; cagaran aku cuma dengan nama dan darah,
mahar lima enam angka mana nak cukup; berbakti bukannya murah,
hawa dingin dan sofa empuk, barulah akal geniusku mudah diperah,
tapi bila disuruh angkat cangkul, OMG.. selut lah!
Oh Malaysiaku.. bikin orang menyampah.

Tak perlu mengungkit, itu memang kerja kamu,
lepas pangkah; aku hanya perlu tuding ini itu, begini dan begitu,
nama nak bangun tolong, bertuahlah waima sekali dalam seribu,
almaklumlah; darah keturunan bumi keramatku ini kan harus wajar wajib dibantu,
tohmahan saja; maaaaaana ada dah semakin layu,
yang aku tahu, terus saja bekerja dan tuntun aku,
hak aku, hak aku; hak kamu pun hak aku,
tapi bila ‘kamu’ tertidur, ahhh.. terus tukar gebar dan kelambu!
Oh Malaysiaku.. memang betul tak tahu malu.

Tukar semua biar sampai kurus kesin,
aku saja yang ranggi; kamu semua hina tak berbaju kain,
apa saja yang bukan aku, jangan fikir banyak mestilah disalin,
ini tuntutan kitab, bukan boleh dibuat main,
walaupun sama alif ba ta; tajwid aku tinggi.. tok mengaji aku orang lain!
Ikut saja aku, sampai bila nak jadi mesin,
mujur ada kami, konnnnfem suci zahir dan batin,
walaupun acuan sama, shellac dari kami kualitinya pasti lebih terjamin,
makanya hanya kami yang layak jadi pemimpin,
tapi bila berlaku petaka, err.. ini geng kamu le ni yang dulu keluarkan lesen!
Oh Malaysia.. tak habih² buat aku ghonsen.

Malaysia aku dah makin tenat,
maju atas kertas saja, di akal palat,
nak tegur dikata mengata; mengata, memang langsung dikata Jebat!
Siapalah aku nak gosok sampai berkilat,
panggil satu kampung pun takkan hilang dia punya karat.

Malaysia aku bukanlah parah,
hanya mesin nyawa saja tampak hampir berhenti mencacah,
kejap naik kejap turun; klise, tapi itu lumrah,
takkan sendawa sikit terus nak mengalah?

Sudah²lah tu bermimpi; sekarang dah dua kosong satu tiga,
menanam impian, itu kerja sebelum merdeka,
dah tiba masa membajak; cukup²lah mengumpul baja,
melalak pun tak guna, kalau semalam dan hari ini sama,
turunlah dari kerusi, baru boleh lari bersama,
letaklah rehal simpanlah lidi, masa untuk kongsikan semua,
kancingkan mulut, gerakkan kudrat; bukan lidah saja,
dunia dah kenal kita, jangan bikin malu kompeni ma…

.

.

Seni Dalam Kata : The Reiteration

Aku berlindung kepada-Mu, sepertimana Rasulullah S.A.W berlindung, daripada gangguan syaitan dan manusia, tujuh petala langit dan tujuh petala bumi.

Breath in. Out. Here goes.

.

In my humblest opinion, copywriting is a profession most taken for granted.

Why?

Sebab kalau kita tengok hari ni, punyalah berlambak kesalahan bahasa rasmi, di mana-mana pun. Yang paling aku kesalkan, majoriti kesalahan ni dilakukan oleh syarikat-syarikat pengiklanan besar lagi profesional! Contohnya, macam ni.

!$%@%^. Pembukaan dia gah bukan main; satu dunia tau. Tapi, perlaksanaan? Atas sikit je daripada har*m.

Korang tak malu ke? Yelah, hampir (aku sengaja guna HAMPIR, walaupun sebenarnya aku rasa memang SEMUA) papan iklan di Malaysia ni akan ada nama agensi pengiklanan yang terlibat, di sudut bawah sebelah kiri atau kanan; so secara tak langsung orang akan tau agensi mana yang sungguh sungguh tak pandai ni.. kan?!

Sudah-sudahlah tu buat untung. Fikirkanlah bab tanggungjawab terhadap masyarakat sama. Bukan mahal pun nak hire copywriter kot? Kalau ya pun tak berbaloi nak gajikan seorang copywriter secara tetap (walaupun sebenarnya setiap projek pun perlukan copywriter), cariklah yang freelance macam aku..  kosnya brapa persen sangatlah daripada keuntungan korang tu.

Benda ni bukan affect company dan client korang je tau tak, malah masyarakat kita sekali.. baik dari yang masih di bangku sekolah, sampailah yang umur aku, malah mencapah kepada yang lebih berusia. Sebab bila benda tu dah tercetak dan tertayang di khalayak umum, maknanya benda tu dah lulus dan rasmi, serta layak dijadikan rujukan.

Memang, SEPATUTNYA semua orang pun mampu menulis dengan baik, sebab semua pun belajar macam aku dan rakan-rakan penulis belajar jugak. BM Pemahaman, BM Penulisan, KOMSAS, semua pun aku go through jugak. Even less pun, sebab aku bukan budak sastera. BM dapat A2 pulak tu dalam SPM!

Heran aku. Masa cikgu BM korang tengah mengajar dulu, korang buat apa? Main? Ponteng? Tidur dalam stor belakang 2A3 macam Pak Zai? Oops.

Haih. Entahlah. Mula² paper, lepas tu billboard. Lepas ni sapa pulak nak jahanamkan bahasa bangsa aku?

Apapun, tahniahlah sebab berjaya memaksa aku membuat satu entry secara tiba-tiba hari ni.

.

.

Sekian, wabillah.

.

p/s : Takde takde.. takde lagu kali ni. Hurgh.

The Eleventh Hour

Sana sini orang dok kecoh, menjadikan tarikh 11.11.11 ni terlebih keramat lak. Dah kalah orang ngangkung mintak nombot ekoq kat kuboq lak keramatnya. Haih.

Betui macam member aku tweet,Ianya hanya sekadar tarikh…“. Takdak apa yang salah kat statement tu. Sebelas haribulan sebelas duaribu sebelas ni hanya sekadar tarikh, cuma kecantikan dan ke-rare-annya saja yang buat orang pakat menggeletat terlebih. Hahaha.

Ya ya ya.. other than the fact that this unique date will only occur once in every MILLENIUM, bagi aku ia tetap hanya bermakna buat orang yang lahir, atau kahwin hari ni (Yes, you’re included. Tahniah, and moga kekal hingga akhir hayat. Jadi isteri yang solehah, ibu yang mithali, dan kekal sebagai anak yang berbudi. Amiin.). Tu saja. For the rest of us, ada benda lain yang lebih patut kita peringati. Iaitu? Ini:

Remembrance Day (also known as Poppy DayArmistice Day and Veterans Day) is a memorial day observed in Commonwealth countries since the end of World War I to remember the members of their armed forces who have died in the line of duty. This day, or alternative dates, are also recognized as special days for war remembrances in many non-Commonwealth countries. Remembrance Day is observed on 11 November to recall the official end of World War I on that date in 1918; hostilities formally ended “at the 11th hour of the 11th day of the 11th month” of 1918 with the German signing of the Armistice (“at the 11th hour” refers to the passing of the 11th hour, or 11:00 a.m.)

The day was specifically dedicated by King George V on 7 November 1919 as a day of remembrance of members of the armed forces who were killed during World War I. This was possibly done upon the suggestion of Edward George Honey to Wellesley Tudor Pole, who established two ceremonial periods of remembrance based on events in 1917.[1]

The red remembrance poppy has become a familiar emblem of Remembrance Day due to the poem “In Flanders Fields“. These poppies bloomed across some of the worst battlefields of Flanders in World War I, their brilliant red colour an appropriate symbol for the blood spilled in the war.

SUMBER : Wikipedia

See? Aku pun, kalau bukan boss aku seorang rakyat Kanada ni yang peringatkan masa dalam meeting, takkan tau punya benda ni. Walaupun majoriti negara Komanwel sambut, tapi sebab Tanah Melayu was not directly involved in WWI, it’s just intent for us to ignore. Kan? Kan?

Makanya, marilah kita memperingati saudara-saudara (uhum, ada, in fact RAMAI, yang seagama ye) yang telah terkorban dek kebodohan dan keterlanjuran otak-otak manusia yang tamak satu ketika dahulu ni. Ingat – war killed, kills, and will kill.. still. Berdasarkan tahap pemikiran, tingkah laku dan judgement pemimpin² zaman sekarang (yes, pencadang mahupun pembangkang, di dalam hatta di luar), WWIII is not that far away, gentlemen.

.

.

p/s : The man who decided to change at the twelfth hour, dies on the eleventh.

______________________________________________________________

You and me are the same
we don’t know or care who’s to blame
but we know that whoever holds the reins
nothing will change
our cause has gone insane..

And these wars, they can’t be won
and these wars, they can’t be won
and do you want them to go on
and on and on
why split these states
when there can be only one?

And must we do as we’re told?
must we do as we’re told?

You and me fall in line
to be punished for unproven crimes
and we know that there is no one we can trust; 
our ancient heroes, they are turning to dust! 

And these wars, they can’t be won
does anyone know or care how they begun?
they just promise to go on
and on and on
but soon we will see
there can be only one..

United States! 
United States! 
Of… 

Eurasia!

..credits to muse.

Buai Laju Laju

.

.

Buah cempedak di luar pagar,
ambil galah tolong jolokkan,
saya budak baru belajar,
kalau salah tolong tunjukkan.

.

.

Itu, pantun. Syarat pantun yang paling utama, pembayang dan pemaksud mestilah serima.

Ini, bukan pantun.

Cuma kerja buat jijik seorang pelacur bahasa, yang tak langsung malu, mengaku diri penulis iklan radio.

.

.

Buai laju laju,
sampai cucur atap,
gigi belum tumbuh,
dah pandai baca kitab.

.

Kalau menyalin semula pun kau gagal,

baik bersara saja dari profesional – dan tukar saja menjadi sebenar-benar sundal, lebih afdal.

Nah, ini hadiah buatmu. Kalau saja kamu bisa hadami.

.

.

Tuai padi antara masak
esoknya usah layu layuan
mengaji tinggi sampai ke puncak
kekoknya pepatah sayu sayuan.

Berakit rakit orang ke hulu
berenang renang kita ke tepian
bersakit sakit moyang nan dulu
bersenang lenang kita ketepikan.

Dua tiga itik berlari 
mana kan sama si kucing belang
dua dasawarsa adik mengaji
masa kan sama sumbingnya mengarang?

Genggam digenggam si bara api
biar melecur arang jadinya
geram dikemam lara di hati
tegar dilacur tiang umbinya.

Kalau dah tahu hujan tak jadi
mengapa masih turun ke bendang
kalau dah tahu tulisan tak seni
mengapa masih tak gerun berdendang?

Kalau kail panjang sejengkal
jangan lautan hendak diduga
kalau tartil telanjang dangkal
janganlah watan hendak dicuba.

Apa didulang jelatah karat
kalau tercalar kaki yang sakit
Apa dijulang pepatah Barat
kalau berkandar daki yang melekit?

Jangan disambung paip berkarat
bimbang tertali air yang bisa
jangan dilambung ratib si lahanat
bimbang termangli mengkafir bahasa.

Lidah seni lidah terkiat
lisannya dunia sangga ke hati
madah ini wadah keramat
azanlah ia hingga ke mati.

.

.

.

.

.

p/s : Jual diri lagikan tega, apa sangatlah lacurkan sendi bangsa kan? Manusia.. manusia…

Nasi Lemak 2.0

.

Dah. Memang direct je sudah, tak payah nak bunga-bunga sangat tajuknya. Hahaha.

Filem ni keluar dan meletup di pawagam sejak sebulan yang lepas. Malam Merdeka, dia premier kat Australia. Selang seminggu kat sini, Malaysia. Dan aku? Baru berpeluang menontonnya, semalam. Itupun kat Astro First. Hehe.

Ramai orang cakap, Melayu tak patut tonton filem ni. Ramai jugak yang cakap, sapa yang tonton filem ni, dia tak layak mengaku diri sebagai Melayu.

Perghh.. filem je pun der, bukan gua pegi demo bantai Melayu dan Ketuanan Melayu macam lu orang pun! Oops. Macam ni jelah. Aku sanggup mati untuk Melayu aku. Dah, titik. I was saying..? Owh…

Atas rasa ingin tahu, dan nama keadilan sebelum pengadilan, maka aku jadi tak sabar nak tengok filem ni. Ya, kat Astro First. Memang tak penah ada niat pun nak tengok mana-mana wayang, baik GSC yang dah tarik balik tayangannya, atau di mana jua wayang berada. Haha.

Sebagai Melayu tulen yang dicipta daripada darah pelbagai bangsa utama dunia, aku cuba ‘baca’ filem ni dengan mata hati jiwa yang paling terbuka. Aku tak nak end up jadi macam penulis yang sorang ni – yang main tulis guna hati saja, tanpa jiwa. Lisan artikelnya kental Melayu, tapi kelayuan jiwanya jelas melulu.

Filem ni simple saja, takde apa yang berat sangat pun. Ceritanya tentang Hero Huang, seorang budak lelaki yang menyimpan cita-cita menjadi tukang masak terkenal – terkesan dengan aksi berani seorang tukang masak yang menyelamatkannya dari ancaman samseng jalanan. Dah besar, dia pun masuk Institut Masakan di China, grad, dan bukak restoran sendiri. Walaupun dah belajar jauh-jauh, tapi dia gagal memahami selera pelanggannya yang enggan menerima ramuan tradisi Cina yang diamalkan dalam resepinya. Didesak oleh pelbagai faktor, akhirnya dia akur akan kelazatan Nasik Lemak Melayu, dan berazam untuk mempelajari rahsia di sebaliknya.

Simple, dan agak familiar. God Of Cookery, ring the bell? Yupp, bezanya instead of mencari rahsia masakan sebenar di sebalik resepi beef ball sampai ke Shaolin Temple, Hero Huang ni mencari makna di sebalik Nasik Lemak – masakan tempatan yang cukup simple tapi ramai pemujanya, di 3 lokasi dengan 3 karakter berbeza.

Bunyi memanglah macam simple, but knowing Wee Meng Chee, kita patut dah boleh agak yang filem ni bakal dipenuhi dengan sindiran serta ledakan ketidakpuasan hati yang bermaharajalela – terhadap raja, negara, pemimpin dan semua yang berkenaan, kan?

TETT.

.

.

.

.

Salah. Iya, aku dengan berani kata SALAH. Sebab? Sebab aku dah tengok! Hahaha.

Memang filem ni filem Namewee. Gaya Namewee. Tempo dan look & feel nya sama. Seketui, takde yang berubah. Cuma ramuannya saja agak lain. Mungkin penambahan usia, berjaya menyerenjangkan graf kematangan dia karyanya? Aku tak pasti.

Yang aku pasti, filem ni memang tujuannya untuk mengena. Dan aku jugak pasti, RAMAI yang terkena. Despite of the facts that most of his earlier products yang cukup tebal anti-Melayunya (alah tak yah nak deny sangat.. berani buat berani tanggung, tak berani tanggung jangan buat!), including the overrated Negarakuku; yang paling teruk terkena menerusi filem ni adalah kaumnya sendiri – the Chinese. YES. Aku pasti, amat pasti sekali, banyak aspek kalian yang terkena. In fact kalau aku ni Cina, confirm aku akan muntah darah dalam panggung. Haha.

Kalau tanya aku, aku bagi 4/5. Sebab filem ni lengkap. Technically pun cun. Teknikal, campur taktikal, much better than most of so-called national films pun. Kenapa? Apa yang best?

Nahh.. aku takkan ulas panjang or sebut satu persatu pun, atas dua sebab. Pertama – aku skang ni cepat lupa. Dah makin nyanyuk kot. So, nak ceritakan balik babak-babak dalam filem ni secara detail, confirmlah aku dah lupa. Aku skang ni dah jadi jenis yang kena tengok 2-3 kali, baru boleh hafal. Haha. Dua – setelah menonton hingga habis, aku rasa filem ni layak dapat tontonan semua – baik yang menyokong mahupun yang membenci apek yang actually berwajah agak Melayu, siap berjambang ini.

Silalah tengok. Kalau aku ulas pun, apa yang aku rasa dan fikir, mungkin tak sama dengan apa yang korang rasa or fikir. Bukan suruh sokong dia, but at least aku nak bagi peluang untuk korang pulak rasa pasti. Tengok dulu, pastu terpulanglah nak kata apa pun, sebab korang dah bayar untuk dapatkan hak menghentam atau mengutuk (memuji sekali la, of course). Tak tengok, janganlah menyalak bukan-bukan tentang contentnya. Salak tuannya, yes – tapi bukan filemnya ye? Bukan apa, takut termalu je nanti der. Biarlah orang nampak kita ni rasional sikit, bukan main aci redah je. Bijakkan diri sikit, ape salahnya.. ye tak?

Well, aku dah bayar RM15. Suka hati aku la nak kata apa pun! Hauhuahua.

.

.

p/s : Mr Wee, don’t smile just yet. Your Negarakukuchiao, and dozens of other racist pieces, still suck. Big.

.

.

Mat Raja Kapor

Raya dah lepas. Walaupun kalau ikut ‘kampung’ favourite aku iaitu Kuching, raya patut disambut genap sebulan (ya, siap berbau Melayu bersamping penuh), dan walaupun aku macam terhutang beberapa entry bukan saja untuk raya malah juga untuk Ramadhan tapi cukup² la tu. Sebab kita ada isu yang lebih menarik untuk diperkatakan di sini. Serius menarik.

Aku malas nak ulas panjang pun isu ni. Bagi aku, kalau dah tau apa yang dikisahkan mahupun diperkatakan tu dusta semata, baik kita tak payah panjangkan cerita.. betul tak? Tapi bila carian aku kat Googol (ya, itulah ejaan sebenar bagi 1 kuasa 100 ya, adik²) membawa aku kepada yang ini

.

walaupun hakikatnya aku cuma nak cari yang ini

.

..aku pun mulalah letih. Haih.

.

.

Well well well. Aku cuba la korek sana korek sini, nak cari hujah untuk fahamkan kalian yang tak berapa nak faham faham jugak tu. Haih. Yalah, sama macam nak bagi budak kecik tak mumayyiz faham, kita kena sertakan cerita dan kalau boleh audio visual, barulah menarik dan melekat dalam kepala dia, ye tak? Tapi tak boleh jugak cerita rekaan, nanti aku yang tak berapa nak pandai sejarah ni plak disalahkan. Tett!

Akhirnya, aku terjumpa yang ini. Cerita yang cukup lengkap, cukup hebat, dan cukup berkesan. At least bagi aku, yang aku yakin dah lama mumayyiz. Hehe.

Berdasarkan perenggan² di atas ni, rasanya dah boleh agak kat belah mana stand aku. Atau kalau kalian jenis yang BM dapat A2 ja macam aku, suka aku jelaskan bahawasanya

aku tak kisah pun apa mamat tu nak cakap. Tak pernah kisah pun. Bukan sebab aku setuju, tapi sebab aku tau dan yakin bahawa apa jua yang keluar dari mulut dia, tak pernahnya boleh dipakai. So buat apa buang masa pening kepala fikir apa yang dia cakap.. kan? Membazir masa, membuang tenaga. Silap², ilmu pun makin hilang.

.

.

Nak bercakap pasal sesuatu bidang yang khusus, jumpalah ahlinya. Diorang dah bertungkus lumus hidup mati balik berpuluh kali mengkaji dan mengulangkaji bidang tu, makanya janganlah siakan. Nak tau pasal seni contohnya, carilah pensyarah seni yang berlambak kat Malaysia ni. Atau pergi je ke Balai Seni Lukis (atau bakal ditukar kepada Balai Seni Visual dengarnya) Negara, tanya sama barisan kurator di sana.

Tak bezanya jugak kalau nak bercakap tentang sejarah. Kita ada raaaamai pakai sejarah. Tanyalah, jangan sampai diorang naik marah. Jangan sampai ditegur sinis macam yang gambar pertama kat atas tadi tu kena dengan beliau ni.. tak ke malu?

Tak kenal beliau? Owh.. ya tak ya jugak. Aku pernah mengamuk kot kat sini, pasal Rukunegara. Kalau dah Rukunegara pun tak hafal, atau lebih jijik lagi dianggap TAK PERLU HAFAL, manalah nak kenal salah sorang individu yang bertanggungjawab merangkanya, ye tak?

Kesimpulannya, some things are better left unsaid. And yes, things that used to be highly harmful to our nation’s safety and harmony, are pretty well included on the top list.

Capisce?

_______________________________________