Karnival Pahala 2011

Marhaban, ya Ramadhan.

Ya ya.. semua orang (almost) tulis macam² kat wall dan twit masing². Trend ‘pandai sejarah’ is sooo yesterday, diganti plak dengan ‘pandai agama wal ibadah’; berkuat kuasa hujung minggu baru² ini.

Masing² akan update berbuka kat mana, masak or makan apa, diulami pulak dengan patah-patah takbir, tahmid, tahlil dan tasbih.  Tak kurang juga yang update, bagitau tarawikh berapa rakaat dengan siapa dan di masjid mana. Paling koman pun confirm akan menyuarakan kekesalan atas ketidakmampuan berpuasa atas sebab keuzuran.

Alhamdulillah. Ini semua tanda Islam dah jadi satu trend, tak gitu? Maka berbanggalah. Kita sebagai orang Islam kan wajar berbangga atas senario yang maha positif macam ni?

Oklah. Nama pun bulan puasa. Cakap banyak nanti bertambah dosa, pahala puasa diderma sesia. Jadi, apa kata kita just dengaq lagu ja hari ni?

Nahh.. lagu² yang menaikkan roma aku, sempena Karnival Pahala 2011 ni.

______________________________________________

.

Alhamdulillah.. kita selamat
kabus dah hilang.. perang dah tamat
nyanyikan lagu.. damai dalam lena
jangan buka mata
realitinya sungguh berbeza..

Berita yang ditunggu kini sedang tersebar
seluruh umut manusia boleh tersenyum lebar
perang sudah tamat terpampang di dada akhbar
senjata dah dilucutkan malahan dibakar..

Jalan dah dibuka bekalan dah dihantar
pengawal sempadan bersalaman dan bergambar
tiada lagi askar askar luka main kejar kejar
kerna dunia tidak lagi perlukan pendekar..

Bumi berhenti bergetar tak perlu rasa gentar
tiang dah dipacakkan, bendera berkibar
yang sembunyi keluar dah bersinar di luar
burung besi pulang yang sebenar legar legar..

Langit koyak dah ditampal, tiada halilintar
laut merah pudar, jala kembali ditebar
di desa bunga mekar, di bandar bangunan tegar
bunyi mercun, bunga api gantikan bunyi bom dan mortar
Apakah benar.. perang dah tamat?

Perang sudah tamat, kita jadi buta warna
lihat kulit manusia semuanya sama saja
pembunuhan, permusuhan, semua syak wasangka
harus dihentikan berkuatkuasa serta merta..

Piagam Madinah dihidup dan dijana
semua agama Ibrahim aman hidup bersama
perang cuma tinggal kata dalam kamus lama
tak disebut, tak diguna
tak lagi dicari makna..

Perang sudah bubar, perang sudah bubar
ganti sebiji peluru dapat sebatang cigar
perang sudah bubar, perang sudah bubar
ganti sebatang senapang dapat sebiji gitar..

Mereka kata tidak mungkin, aku balas “benar”
cuba tutup mata, baca risalah diedar
perang sudah tamat, kunyanyi separa sedar
perang sudah tamat?
maaf.. bukan cerita sebenar.

Hari hari tengok berita buruk jam lapan
hari hari tengok saudaraku berbunuhan
bukankah mengambil nyawa itu kerja Tuhan
bukan aku, bukan kamu
ajal, Dia yang tentukan..

Ada Torah, Zabur, Injil , ada Quran
kalau Iqra’
tiada ibu, bayi mati berpelukan!

Ada I Ching, ada Tipitaka, ada Veda
habis baca semua
baru sedar kita tiada beza..

Kita manusia, lain nama dan fizikal
persamaan utamanya kita akal
biar haiwan saja bersifat territorial
Ok, hipotetikal – tiada peta politikal..

Saya orang aman, saya bukan orang jahat
saya benci perang, saya rela bersahabat
nyanyi lagu damai, satu dunia ikut rapat
sambil tunggu hari Osama dan Obama berjabat…

..credits to malique dan rabbani.

_____________________________________

Dan lagu ni, yang dah tahun keberapa berturut aku letakkan lirik kat sini. Kali ni, aku bagi dengaq pulak. (Versi asal laa.. nak versi aku, mahai.. hehe)…

.

Pesta beribadah telahpun bermula
bersama tibanya Ramadhan yang mulia
rahmat Allah melimpah untuk semua hambaNya
nikmat Allah mengalir mencurah curah..

Meriahkan Ramadhan ini dengan beribadah
tingkatkan amal dan mujahaddah
banyakkanlah berzikir dan baca al Quran
muhasabah dan sucikan hati..

Seluruh anggota kita semua ada peranannya
perlu dijaga di setiap tindakan
hati yang telah bersih dan berakhlak mulia
di sisi Allah tinggi nilainya..

Jagalah lidah
dan juga tutur kata jangan sampai
mengumpat dan berkata kata dusta
pelihara mata dan kawal telinga
agar berbuat yang diredhai Allah..

Langkahkan kaki menuju kebaikan
jangan melangkah
ke arah kejahatan dan maksiat
jika terhumban ke kancah kehinaan
di dunia lagi beroleh pembalasan..

Tangan pun juga
hendaklah perlu dijaga
elakkan diri mengambil hak orang lain tanpa redha
kukuhkan perpaduan hindar permusuhan
sesama jiran rakan dan taulan..

Jadikanlah Ramadhan gelanggang untuk beribadah
bukan sekadar berlapar dan dahaga
Ramadhan setahun sekali sahaja
rebutlah peluang jangan ketinggalan..

Meriahkan ramadhan ini dengan beribadah
tingkatkan amal dan mujahadah
banyakkanlah berzikir dan baca al Quran
muhasabah dan sucikan hati…

..credits to nadamurni.

Advertisements

BERSIH 2.0 – Hari Bersama Keluarga di Rumah

1. Seperti mana isu PPSMI dulu, makin ramai jugak bijak pandai yang lahir sejak akhir-akhir ni. Semuanya berbicara tentang benda yang sama – Gerakan (or Gabungan? Why the F shud I care!) Pilihanraya Bersih dan Adil a.k.a BERSIH 2.0, yang bakal berlangsung pada 9 Julai ni. Lokasi adalah di tengah-tengah kotaraya Kuala Lumpur, antara kawasan paling sibuk di ibukota.

2. Formatnya? Berjalan beramai-ramai sambil melambai lambai serta berjabat tangan penuh kemesraan dan keharmonian dari lokasi yang disebut, menuju ke Istana Negara untuk menyerahkan satu memorandum yang menuntut :

  • Bersihkan senarai undi, tak nak ada pengundi hantu
  • Rombak semula / Hapuskan Undi Pos
  • Guna dakwat kekal untuk ‘mark’ orang yang dah mengundi
  • Tempoh kempen mesti sekurang-kurangnya 21 hari
  • Akses media yang bebas dan adil
  • Kukuhkan Institusi Awam
  • Hentikan Rasuah
  • Hentikan Politik Kotor

3. Dari apa yang aku baca dan faham, ia lebih sesuai dipanggil LAPAN TUDUHAN, bukan TUNTUTAN. Takpe, kita tak payah hurai bab tu. Hari ni aku bukan nak nyatakan pendirian aku terhadap parti politik mana². Aku cuma nak utarakan pendapat aku tentang benda ni, sebagai seorang rakyat Malaysia yang cintakan keamanan. Aku mungkin ada parti yang aku sokong, tapi dalam bab ni aku neutral.

4. Mungkin bila dengar lebih 100,000 nak berkumpul, ramai yang fikir benda ni direstui ramai kan? Uhum. Salah. Report polis dah lebih 1,000 and still counting – satu rekod baru Malaysia. Lebih ramai yang TAK SETUJU. Kalau ikut prinsip demokrasi, yang SETUJU paham pahamlah ye.

5. Dari kecik sampai besar, aku selalu dengar cerita kedai kopi tentang pengundi hantu apa semua ni. Paling famous, cerita tentang kertas undi yang bertambah ketika mengira undi. Kalau betul, jom belajar pasal proses pengiraan undi. Hmm.. dari mula proses mengundi lah, sebab aku rasa kalau ramai tak percaya SPR, mesti lebih ramai yang tak pernah mengundi kan? Haha. Dari situ, kita mungkin leh detect kat mana loophole, sampai sistem pilihanraya yang kita ada ni dianggap TIDAK BERSIH dan TIDAK ADIL.

  • Daftar kat Pejabat Pos (sepupu aku kata hat ni tak berkesan – try pergi booth kat Perhimpunan UMNO macam aku! Haha)
  • Menjelang pilihanraya Umum, akan keluar daftar undi, untuk check kat mana kita akan mengundi.
  • Bangun awal, mandi, gosok gigi, dan pergi la ke Pusat Mengundi tu. Bawak jugak salinan daftar undi tu, in case.
  • Beratur, lepas tu akan tau kat bilik mana. Pergi bilik tu, beratur lagi. Lepas tu dia akan check MyKad, potong nama kita kat pembaris dan update dalam sistem (or lepas ni, mungkin contiang tangan kita pakai dakwat). Langkah ni akan dapat memastikan jumlah pengundi yang hadir – untuk dipadankan dengan jumlah undi yang dikira nanti.
  • Ambik kertas undi, pangkah elok² jangan terkeluar petak takut rosak undi. Oh ya, jangan lukis balik logo parti tu please.
  • Bila habis waktu mengundi, pusat undian akan ditutup. Semua peti undi akan di’seal’, dan dibawa ke tempat pengiraan dengan escort polis.
  • Semua peti hanya akan dibuka semula dengan kehadiran semua calon (atau wakil calon) yang bertanding.
  • Sebaik siap dikira, satu Borang 14 yang mengandungi semua butiran undi (sape menang, berapa majoriti etc.) akan diisi. Borang tu kemudiannya akan ditandatangani oleh KESEMUA CALON, termasuk yang kalah. Salinan akan diberikan kepada SEMUA CALON jugak. (Ini sebabnya ada leakage, dapat tau result awal!)
  • Sebarang KETIDAK PUASAN HATI perlu diluahkan SEBELUM menandatangani Borang 14 itu. Kalau ada hati nak jadi YB tapi tak tau jugak yang ini, sila masuk Taski balik ye.

Ini versi aku, dalam points. Kalau nak lebih detail, sila baca kat sini. Penulisnya dah tanya SPR sendiri. Kalau tak percaya, cer angpa pulak pi tanya. Tak percaya jugak, pi mampus.

6. Komen tentang undi rosak, undi hantu, undi pos. Mana buktinya? Bukti gambaq tak aci la, aku yang dah tinggal degree graphic aku dekat 5 tahun ni pun still tau nak manipulate kot. Aku leh letak Adolf Hitler pun kat tengah2 gambar Bersih tu, kalau hangpa mau. Takat ‘bukti’ dalam Harakah macam ni, simpan celah ketiak ja la. Sejak artikel bergambar ‘Anwar Dihalang Walikan Nikah Izzah‘ (lebih kurang camtulah aku baca headlinenya) jadi cover Harakah diterbitkan SEMINGGU SEBELUM IZZAH BERNIKAH (SIAP ADA GAMBAQ IZZAH NIKAH LAGI TU!!), aku dah tak percaya dah. Malah lebih tak percayakan Harakah berbanding hangpa tak percayakan Utusan Malaysia.

7. Tak yah la jugak sampai nak panggil 4-5 orang saksi adil.. bagi aku, bukti video pun dah cukup (walaupun angpa tak terima). Cer rekod tengok, tong mana yang dah terkopek sealnya dan disumbat kertas undi hantu tu? Ambik interview video dengan pengundi² hantu tu, masa depa mengaku siap bukti pembayaran apa semua. Nak tegakkan keadilan kan, mestilah siap sedia dengan bukti pa semua kan? Resit jangan buang bang…

8. Ada orang cakap BERSIH belum buat appointment dengan Agong. Malah Agong dikatakan tidak akan berada di dalam negara pun pada 9 Julai. Jadi motif sebenar di sebalik perarakan yang bakal berlangsung tu semakin dipersoalkan (yelah, kata nak berarak untuk hantar memorandum – tapi kalau takde sape sambut kat Istana, nak kasi kat sape?). Yang ni.. hmm.. aku tak berani komen, sebab aku tak dak reference dengan orang Istana untuk nafi atau iyakan benda ni. Mungkin betui Ambiga dah SMS orang Tuanku – mana aku nak pi tau. Cakap mulut, sori, tak terima jugak.

9. Kenapa BERSIH 2.0 ni tak perlu, malah tak wajar? Sila rujuk sini untuk ambik tau apa yang jadi sewaktu BERSIH 1.0 dulu. Perhimpunan yang mulanya melibatkan sekumpulan bijak pandai mengetuai sekumpulan besar pecinta keamanan dan keadilan, tercemar oleh sekumpulan Mat Ngot yang hanya tiba di tempat kejadian pada saat² akhir. Well, itu sebab utamanya. Other ulterior motives that lie behind it, carik sendiri. Aku tak pedulik tentang benda yang takde bukti. Yang aku peduli, aku tanak negara aku kucar kacir hanya sebab sekumpulan orang berjalan sambil buat bising sambil rosakkan harta benda serta kacau hidup orang. Yang jadi mangsa? Ramaaaaii.. pemandu teksi, peniaga Jalan TAR dan pelanggannya – itu hanya sebahagian kecil, KALAU diorang berjaya berarak secara aman.

10. Well. Dah ada mangsa pun. KONSERT DUA RAKSASA ditunda ke 1 Oktober. Read it here.

11. Nak ulang? Silakan. Aku dah lenguh mulut. Ramai dah lenguh mulut. Kalau nak teruskan jugak, aku nak dok umah je.. nak gelak sampai lenguh perut pulak. Dan nasihat aku pun sama untuk angpa semua. Nak terima atau tak, terpulang. Kalau rasa menyertai benda tu angpa leh jadi lebih bijak, dan lebih adil serta telus, terpulanglah.

Sekian.

.

p/s : Aku cenderung untuk merujuk pada penulis² di atas bukan kerana mereka pro kerajaan (some of them dah kena atau sedang menghadapi dakwaan pun kat court, sebab apa yang diorang tulis kat blog). Tapi kepercayaan aku akan mereka ini, adalah kerana:

  1. Mereka tergolong daripada bijak pandai yang mengetuai sekumpulan bijak pandai yang lain. They know what they’re writing and doing, as well as saying. Semuanya based on facts, solely.
  2. Mereka terlibat sendiri dalam Bersih 1. Mereka saksikan dan alami semuanya.
  3. Mereka juga dah lama memerhati senario politik negara, way before me (and most of you) were born pun. They studied what we’re just about to study, and never stop studying pun sampai sekarang.
.
“…Sesungguhnya Allah mencintai orang yang bertaubat dan orang yang membersih dirinya.” – Surah al-Baqarah, ayat 222.
UPDATE : Nak alasan lagi kuat kenapa warga Malaysia yang baik takkan pernah mahu BERSIH 2.0 terjadi? Baca ini. Jika kamu anak Malaysia sejati, sila terjun lombong jika tidak berasa apa-apa.

Saudara Pengarang,

Sila rujuk URL yang dilampirkan, tentang satu artikel terbitan akhbar pihak tuan, yang berjudul “Bezakan Raja Lawak, Maharaja Lawak“, bertarikh 18 MEI 2011.

Jika dilihat tajuknya, saya bayangkan satu artikel yang informatif dan dari satu sisi, provokatif.
Selalunya, artikel kritikal sebegini dimaksudkan untuk memberi satu anjakan pada pihak yang berkenaan; membetuli apa yang ditegurkan.

Namun semakin jauh saya ‘menyelam’ ke dalam artikel tersebut, semakin saya rasa rimas dan lemas. Tidak dapat tidak, beberapa soalan terbit dalam hati, misalnya,

  1. Siapa yang menulis artikel ini – kenapa tidak ada nama sebagaimana lazimnya? Benarkah ikhlas hendak menegur, atau semata baling batu dan menekur?
  2. Siapa yang meluluskan artikel ini – kenapa tidak ada ‘counter-check’ atau ‘proof reading’? Apakah kerana laman ini percuma, maka kerja buatnya juga wajar dihina?
  3. Apa muslihat di sebalik artikel ini – menjentik atau menembak membuta tuli? Ikhlas mengkritik, atau gilakan glamor sedetik?

Sejak saya mampu membaca, iaitu lebih kurang lebih 20 tahun yang lalu, sepanjang alam persekolahan, menginjak ke alam universiti dan kini di alam pekerjaan, saya suka dan senang sekali menjadikan bahan penulisan kalian para wartawan sebagai antara sumber paling prima. Tidak kira untuk mengesahkan fakta mahupun menyemak betul tidaknya bahasa – sememangnya wartawan akhbarlah rujukan saya yang utama.

Tetapi, sejak setahun dua kebelakangan ini, saya dapati sandaran saya ini sudah semakin lemah dan goyah. Bukan saja gaya bahasa atau tatabahasa, malah ejaan sekalipun bagaikan sudah semakin dipinggirkan.

Kenapa? Di mana celanya?

Artikel di atas menjadi salah satu bukti. Setahu saya, menjadi wartawan perlu berlandaskan fakta, bukan main serang saja, kan? Apatah lagi artikel di atas agak ilmiah, bukan gosip hiburan semata. Ia melibatkan sebuah syarikat akhbar terkemuka, menegur sebuah stesen TV satelit ternama. Pastinya dalam hal ini, faktalah yang menjadi senjata.

Malangnya, apa yang ditulis dalam artikel ini langsung menafikan kriteria itu. Malah, hujah yang dinyatakan, terus saja membuatkan keseluruhan artikel ini tidak sah.

Sejak bila pula Maharaja Lawak menggunakan 100% format SMS? Sejak bila pula urusan produksi Maharaja Lawak dijalankan oleh warga Astro Prima (walaupun hakikatnya Encik Nizam Sani adalah pengurus kedua-dua saluran, termasuk Warna)?

Berdasarkan tajuk, jika betul artikel ini ditulis supaya pihak Astro menambah-baikkan Maharaja Lawak melalui pengubahan format yang dicadangkan, maka terus saja artikel ini hilang tujuannya – batuk kecil di tepi tangga saja layaknya.

Saya amat, amat kecewa. Ini bukan indikator tugas kewartawanan yang baik, malah tidak keterlaluan untuk saya anggap ‘gagal’ sama sekali. Artikel ini hanyalah satu contoh.. banyak lagi kesalahan dan kesilapan yang dah saya anggap terlalu remeh letak ke tepi.

Terpulang untuk diterbitkan atau tidak komen saya ini, kerana tujuan saya hanya untuk menjentik. Tidak perlu lebih daripada itu. Cuma harapnya, jentikan saya itu terkena telinga yang tepat.

Kerja kita menulis. Jadinya, buatlah kerja buat kita itu sepenuh hati. Jika penulis pun menulis dengan cara yang cacat sebegini, apa akan jadi pada warga bangsa yang sememangnya cacat tulisannya?

Harap maklum, sedar, faham dan ambil tindakan.

Terima kasih.
Wassalam.

ONGs, The HEROes : Part Deux

Belum habis lagi rasa kekaguman dan kekerdilan aku terhadap sifat unggul yang mendiang tunjukkan (rujuk entry sebelum ni), Keluarga Ong buat satu lagi perkara yang terus buat aku ketar lutut.

Duit derma yang disampaikan, diorang dah salurkan pulak kat couple yang mendiang selamatkan tu! Dengan alasan, itulah yang mendiang akan minta diorang buat. Lagipun anak-anak Mr. Ong dah dewasa, boleh jaga diri sendiri.. sedangkan pasangan penjual buah tu ada keluarga lagi nak disara – tambah diorang lagi. Baca kat sini.

Hati mana yang tak tersentuh lagi tu, bawak-bawaklah bertobat. Walaupun isu video lucah tu dah curi limelight yang sepatutnya Mr. Ong nikmati, masih belum terlambat untuk insafi pengorbanan mendiang ni.

Subhanallah.. I’m speechless. Indeed.


____________________

There’s a hero
if you look inside your heart
you don’t have to be afraid
of what you are..

And there’s an answer
if you reach into your soul
and the sorrow that you know
will melt away..

And then a hero comes along
with the strength to carry on
and you cast your fears aside
and you know you can survive..

So when you feel like hope is gone
just look inside you and be strong
and you’ll finally see the truth
that a hero lies in you..

It’s a long road
when you face the world alone
no one reaches out a hand
for you to hold..

You can find love
if you search within yourself
and the emptiness you felt
will disappear..

And then a hero comes along
with the strength to carry on
and you cast your fears aside
and you know you can survive..

So when you feel like hope is gone
look inside you and be strong
and then you’ll finally see the truth
see that a hero lies in you..

Lord knows
dreams are hard to follow
but don’t let anyone
tear them away..

Just hold on
and there will be tomorrow
and in time, you’ll find the way…

..credits to mariah carey.

And The Hero Comes Along…

 

Hari ini, saat ini, rasanya negara sedang mengalami sentimen perkauman yang paling memuncak sepanjang 26 tahun plus plus aku hidup dalam dunia ni. Serius.

Ada orang cakap, ini adalah hasil pemerintahan BN yang tak berkesan selama setengah abad ni. Ada pula yang cakap, ini semua kerja DAP yang sentiasa mengapi-apikan, serta ideologi 1Cina-nya yang baru itu.

Haih.

.

Tolak tepi politik, boleh tak?

Sebab aku rasa, tak payah tunggu parti pun, semua sentimen ni sentiasa ditiup ke telinga sejak kita kecik lagi dah. Aku dulu tadika, ada sorang je budak India. And guess what? None of us was willing to hold her hand bila disuruh. Serius. Jadinya, bulatan yang kami cuba buat tu, selalunya akan terputus kat tengah. And guess again – sape yang hasut suruh JANGAN PEGANG TANGAN DIA? Nope. There was no Guan Eng, no Hindraf, no Ibrahim Ali. Nobody. Hanya naluri semulajadi kanak-kanak 4, 5 dan 6 tahun, hasil pergaulan dan cara pembesaran orang-orang di sekeliling.

Well.. aku penah cerita kot, sudahnya aku jugak la yang mengalah untuk sambung bulatan tu. Itu, Abah aku yang ajar. Yes, seorang Melayu berketurunan tak berapa Melayu, yang rajin berkawan tak mengira bangsa serta fasih berbahasa Hokkien, yang ajar aku.

.

Haih.

.

Hari ini dalam sejarah, though. Ada satu berita yang somehow telah menidakkan perenggan pertama aku kat atas ni. Serius.

Berita ni aku dah follow sejak 2 minggu yang lalu. Tak tau la how many of us yang turut follow jugak, tapi takde sape pun yang bercakap pasal ni. Pilihanraya Sarawak, video seks, KY jelly dan nasik lemak kantin sekolah lebih menarik rasanya kot kan?

Haih.

Kisahnya tentang seorang pemandu lori yang sanggup berhenti di tengah kesesakan jalanraya, untuk membantu sepasang suami isteri yang terpekik terlolong tersepit dalam kereta akibat kemalangan. Sebaik selesai membantu, pemandu lori tersebut pula dilanggar oleh sebuah kereta lain, sehingga koma dan kudung sebelah kaki.

Beberapa hari kemudian, sebelah lagi kaki beliau terpaksa dipotong.

Tambah lagi beberapa hari, penderitaan beliau akhirnya berakhir.. ditamatkan sendiri oleh Sang Maha Pencipta.

Nak tau cerita ni dengan lebih lanjut, baca di sini dan di sini. Yupp yupp, walaupun kisah ini amat amat luarbiasa, ini saja sumber rasmi yang ada. Maaf.

.

Haih.

Haih.

.

Bagi aku, mendiang adalah contoh seorang manusia yang unggul. Kalau nak letak gelaran madani pun dah lebih daripada layak dah, aku rasa. Ada bantahan?

Masa mendiang berenti untuk tolong laki bini yang terlibat tu, takde pun dia terniat untuk bezakan agama, bangsa, parti atau bin dan binti pasangan tu pun.

.

Salute untuk MalayMail, sebab dah ada inisiatif untuk mulakan tabung derma atas nama mendiang. At least sejuk sikit hati family mendiang (kalau panas pun aku rasa diorang memang layak – gile, aku sendiri pun tak tentu leh terima kalau ada family member aku yang mati sebab selamatkan orang lain – berlainan kaum lagi tu!).

Tabik hormat jugak to the ONGs. Kalian amat, amat beruntung kerana sempat merasa ada ketua keluarga yang seunggul mendiang.

Tolong, mintak tolong sangat sangat – jangan politikkan isu ni. Please. Sia sia je mendiang mati, kalau camtu. 1Malaysia? Melihat kepada coverage media, tokoh politik serta pihak berkenaan tentang hal ini yang amat amat menyedihkan, simpan sajalah gagasan itu  dalam poket DALAM seluar.

.

.

.

Pada yang mencebik, (aku pasti, pasti ada) aku nasihatkan untuk terjun saja ke mana-mana gaung yang berkedalaman lebih 100m. Kamu, kita, tidak layak untuk mempertikaikan tindakan mendiang – sebab tidak ada seorang pun daripada kita yang berhenti untuk tolong laki bini dalam kejadian tu, hinggalah mendiang muncul. Kalau nak pertikai lagi, sila langut ke atas siling dan ludah sekuat hati – jangan elak.

.

Ini bukan kisah politik, ini kisah kemanusiaan. Takde unsur lain di sini, jadi tolong jangan manipulasi. Kepada yang ada niat nak eksploit jugak, sila lakukan kedua-dua cadangan tindakan seperti dalam perenggan sebelum ini.

.

Kalau tanya kat aku, apa ganjaran yang paling setimpal (walaupun tak mungkin setimpal, sebenarnya), aku akan jawab hanya satu.

ONG KIM KOON, for next Tokoh Maal Hijrah.

Sebab takde yang lebih layak.

.

.

Rest in peace, Mr. Ong. With just a few more tens of you, Malaysia will not be needing for any extra gagasan to prosper. Ever.

.

.

p/s : Yes, aku emo.

p/p/s : Perkembangan terkini, di sini. Syabas PDRM (tangan lentik ke bahu).

Par-tay!

Pre Script : This is a non-informative article. For facts and actual figures, please move your butts to http://www.google.com and die.

Tidak ada satu persatuan pun dalam dunia ni, yang ditubuhkan dengan niat dan matlamat yang salah. Apatah lagi yang bermotifkan politik.. berperjuangan, kata orang.

Contohnya, Parti Islam Se-Malaysia (PAS). Ditubuhkan oleh Allahyarham Dr. Burhanuddin al-Helmy (of PKMM) pada 1956, asalnya (beberapa tahun sebelum rasmi menjadi sebuah parti) dengan matlamat untuk memperdebatkan masalah ekonomi rakyat Islam Malaya ketika itu.  Dipartikan untuk menyertai PRU pertama pada 1955, lantaran sedikit percanggahan dengan cerdik pandai liberal dalam UMNO. Check and balance, untuk melihat semula perjuangan pra merdeka dari sudut agama. Nawaitu yang cukup murni, pada aku.

Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) pula aku rasa tak perlu lagi diperkenalkan, sebab ada sebut banyak kali (seriously) dalam buku Sejarah. Berjaya atau tidak? Baca, bega, dan nilaikan sendiri.

And then came MCA, MIC, DAP, Gerakan dan banyak lagi yang lain. The latest ones would be Parti Cinta Malaysia dan KITA. None of these are built on crooked lines of missions and visions. Alangkan Adolf Hitler dan gagasannya juga mempunyai matlamat yang cukup jelas, walaupun kerja buatnya berbilion ramai yang melaknat tak sudah.

Namun adalah amat malang sekali, hari ni bukan saja parti² dalam kerajaan bertelagah dengan parti² pembangkang, malah juga sesama mereka. Ya, maksud aku parti² kerajaan berlaga sesama sendiri, dan begitu juga yang terjadi di sebelah si membangkang. Perbalahan ini dah sampai ke klimaksnya, bila baca perihal pilihanraya negeri Sarawak Tanahairku kali ni. Jarang amat kita dengar pertembungan enam penjuru berlaku dalam mana² pilihanraya kecil mahupun besar dalam negara. Sekurangnya tidak pada zaman moden menuju 2020 ini.

Apa yang terjadi? Di mana silapnya?

Banyak kali aku ulang tekan, bukan pisau yang bersalah. Jangan sesekali dihadapkan si pisau sayur tu ke mahkamah, dan menggantungnya sampai mati; walhal si sadis tukang masak dibiarkan lepas bebas. Rugi masa, rugi duit rakyat. PAS, UMNO tidak pernahnya salah. Hanya ahli-ahlinya, dari bawah membawak ke puncak, yang terlalu bersandar pada kenangan. Dek kerana rasa manis kopi pahit semalam, ditujuinya jua kedai kopi yang tiada berlogo halal itu. Kasihan anak-anak dia. Kenangan, kenangan jugak YB. Tapi kalau sampai najis sangat, manusia mana yang tak menyampah? Nak guling, sayang. Nak julang, geli geleman. Jadi ingatlah, kasih sayang akan pudar jugak satu hari nanti. Zaman ni dah tak laku dah benda tu.

Umum maklum dan akui, jasanya UMNO tidak dapat lagi dibilang. 65 tahun itu bukan kecil anak. Malah jika dicampur bodoh pun kedua-dua angka itu jadi 11 tahun, sudah perlu bersedia untuk melangkah keluar dari sekolah rendah. Dan manakah lagi entiti politik yang lebih Islamik dari PAS sendiri, dalam Malaysia mahupun seluruh dunia?

Lantaran terlalu menikmati imej itulah, maka kedua-dua parti kelihatan amat statik sekali. Tidur kedua-duanya. Walhal ini dualah saja yang mampu diharapkan untuk memelihara martabat negara.  Kenapa tidak aku sebut bangsa atau agama? Kerana tidak perlu. Dengan terpeliharanya bangsa, nescaya akan terpeliharalah agama dan negara.

Buat yang lemah jemalanya, aku berikan analogi yang cukup mudah. Amannya sesebuah rumah, akan menjamin damainya sebuah kampung. Damainya kampung itu, pasti membawa kepada makmurnya kariah dan sentosanya negeri. Namun jika sesebuah negeri yang dianggap sentosa itu, tiap 7 daripada 10 isi rumahnya berantakan – apa lagikah dapat kita harapkan? Ibarat ular diletak di atas riba, menunggu masa dikucupkan bisa.

Jangan kerana sejarah silam yang cantik, kita terus terkotak katik. Rasuah sedikit tak apa, tiada siapa akan perasan. Cheh! Yang perasan itu kamu! Mulanya sikit, sekarang sampai sukar orang lain hidup. Hina benar kamu, khalifah angkat diri! Rakyat sekarang bukannya bodoh, malah ada yang lebih pandai dari kamu sendiri. Cuma tiada yang serajin dan ‘seikhlas’ kamu, sanggup bersengkang mata untuk membela nasib orang lain. Kasih sayang sudah tiada pun, dah lama mati. Nak perbodohkan orang, pastikan orang itu benar tak tahu akan sesuatu. Ini tidak! Kamu pun tahu yang semua dah tahu, jadi kenapa terus buat jugak? Teruskanlah lagi, dan jadilah kamu sebodoh bodoh manusia, kerana manusia bodoh takkan berani menggalas amanah. Bodoh!

Kamu pulak, Sheikh.. gelilah ana tengok. Serban putih, jika dipakai tiap hari, akan kusam malah masam. Tukarkanlah.. tak payah tunggu ayat Quran untuk suruh. Kamu lebih tahu dari Nabi kamu, akan apa yang sedang terjadi pada zaman kamu. Rasulullah dah tak larat nak larang kita ratapi pemergiannya, bukan? Khutbah Wida’  – dah berapa lama kamu tinggalkan kerana terlalu ralit mengejar dunia setiap hujung Zulhijjah? Sunnah tu untuk diikut, bukan untuk ditiru. Belah sana sesat khurafat, buat apanya ditiru. Kamu lebih harmoni dua puluh nan lampau – kenapa tidak teruskan saja? Bukan suruh statik, tapi janganlah jugak organik. Yang utama, dinamik. Boleh? Kalau tak boleh, jadilah kamu lebih hina dari sang-sang kafir yang kamu pertuduhkan itu, kerana sanggup menjilat ludah mereka.

Bila kan damai, bila kan aman? Aku tak tahu. Sumpah aku tak tahu. Selagi manusia bernama manusia, takkan ada apa pun yang berlaku. Tahi akan terus dianggap tak wangi. Kerana manusia bencikan perubahan, sebenarnya. Keselesaan yang menyihatkan itu, jarang sekali ada yang sedar bolehnya ia mencetus kematian. Selesanya UMNO dengan memori budinya, ia akan kekal begitu. Selesanya PAS dengan putih imannya, matilah ia dalam begitu. Kalau ORANG UMNO tak dapat terima apa yang ORANG PAS perjuangkan, mana mungkin ORANG PAS boleh terima apa yang ORANG UMNO perjuangkan. Eh, ketawa pulak Sheikh kita ni. Samalah anta pun. Kalau rasa anta pun tak boleh faham kenapa masih ramai sokong UMNO, janganlah pelik kalau orang pun pelikkan anta yang tak habis-habis sokong perjuangan PAS, yang senget, bagi mereka. Apparaaaa…

Ya, begitu juga yang lain. Bukanlah tinggi sangat ilmu aku, atau rajin benar aku untuk kaji semua parti yang aku sebut tadi. Haih.. sarkastik kamu itu tak perlulah dimainkan di blog cabuk ini – pergilah MalaysiaKini sekurangnya. Lebih ramai yang akan menempeleng kamu, lebih kuat. Haih…

Aku masih memegang tunjang yang sama, namun tidak juga aku terlalu percaya pada penampan-penampannya. Bukan apa.. sebagai manusia biasa, pastinya aku ada kecenderunganku kan? Apa yang aku pilih, itulah yang aku percaya. Dan aku akan setia untuk percaya akan pisau yang satu ini, sambil berdoa dan berharap sang tukang masak akan berubah fikiran, atau ditukarkan saja tukang masaknya.

Kenapa mengeluh, kawan? Mustahil, kata kamu?

Haih.. kamu ni lupa agaknya KUN FAYAKUN…

.

.

.

.

.

Post Script : INI, adalah model yang cukup cantik. Tak nak ke satu negara jadi macam ni? Subhanallah…

_______________________________________

Hati telah lama gersang
dari siraman kasih sayang
kerana hujan Iman
sudah lama tidak turun..

Kita tanamkan kembali
budi penyiram kasih
agar hati yang gersang
gembur dan subur lagi..

Marilah kita jalinkan
kasih sayang sesama kita
ia telah lama hilang
tambah gersang di hati ini..

Kita siram kembali
dengan air iman yang suci
dengan menabur budi
kepada semua manusia..

Bila hati gembur dan subur semula
benih mahmudah akan tumbuh kembali
ia kan berdaun subur dan berbuah
memberi manfaat semula kepada
penghuni taman yang resah..

Jangan kita biarkan hati ini
gersang dari kasih sayang
manusia akan terumbang ambing
hidup di dunia ini
pangkat dan kekayaan tiada erti
bila kasih sayang tak dimiliki..

Marilah kita jalinkan
kasih sayang sesama kita
ia telah lama hilang
tambah gersang di hati ini..

Kita siram kembali
dengan air iman yang suci
dengan menabur budi
kepada semua manusia..

Berkasih sayang perintah Allah
di antara sifat Allah
kasih kepada hamba Nya
Allah sangat sayang
kepada hamba yang berkasih sayang
jalinkahlah kasih sayang
untuk keredhaan Nya..

Hati sudah lama menderita
kekosongan kasih sayang
tanamkan semula jangan biarkan
jangan biarkan berlama lama
sudah lama manusia hidup
dalam derita lagi sensara
ayuh kita suburkan semula
kasihkan sesama sama manusia..

Marilah kita jalinkan
kasih sayang sesama kita
ia telah lama hilang
tambah gersang di hati ini..

Kita siram kembali
dengan air iman yang suci
dengan menabur budi
kepada semua manusia…

..credits to nadamurni.

One Bowl

First of all – salute Malaysia for yet another World Top 10. Salute!

I often imagined myself being someone who is not me, being born in a different era and family or raised in a different atmosphere.

What would I do? How would I behave? Who would I become? Where would I be writing this from?

These thoughts, often appeared in my mind as I was witnessing something inspirational – say.. watching epic movies; BRAVEHEART for instance. I’d imagine me living in those years. Would I be following Sir William Wallace and his rebellious knights, or would I just succumb to the ever-corrupted lines of the Nobles?

Reading the sirahs of our Holy Prophet Muhammad (P.B.U.H) will also drag me into the same dilemma. Would I be strong enough to listen to their alienating preaches, or would I prefer a more common approach by going against them?

Let’s just make it simpler. What if Abah didn’t quit the airforce back in 1969 – where would we be living now? Or if Abah‘s company didn’t kiss the disastrous economic dunk-hole back in 1997 – would I still be working where i am today?

It’s just so out-of-this-world to think how beautifully designed our lives and the things in it has, have or had been. It’s also very unthinkable to even pick a guess on how far doing one thing in just one second might revolve another for million years to come.

Yes. Designers may do graphics, while architects do buildings. And writers like me, we do words.  All of these are just few minor things, performed to keep the world spinning. But this man? He does suicide in disguise, without even pausing a bit. While the whole world is getting occupied with all meaningless bull dunks, he just marches a step closer into death just to make sure everybody lives. Ironically enough, superbly no Superman he is.

It’s such a shameless shame to us, not having the same guts to perform the same thing; but keep acting like we’re better than good (and God). Keep pointing out which is wrong and which is right. At least those things we are throwing our shits on are done by the people who have the guts to execute them. While us? Rubbish!

It’s not that we aren’t able to do so, but it’s just that we choose to not to do it. Yupp, it’s sadly that simple. It’s all about how we opt to something, how we first decided to make a move on something. The essence of taking an option (or opting out, in this case) is all that matters.

We might always think that the road on which we are travelling is a bit less promising than the other one.. the one not taken. Always. But God knows what would happen if we did choose the latter.

All in all – life is not that long to only fill it up with regrets. So wake up yah. You opted for it, so just get a grip on your balls and live it.

We eat in one bowl, they say. Thus not sharing means starving. Period.

_______________________________

TWO roads diverged in a yellow wood
And sorry I could not travel both
And be one traveler, long I stood
and looked down one as far as I could
to where it bent in the undergrowth;
Then took the other, as just as fair,
and having perhaps the better claim,
because it was grassy and wanted wear;
though as for that the passing there
had worn them really about the same,
and both that morning equally lay
in leaves no step had trodden black.

Oh, I kept the first for another day!
yet knowing how way leads on to way,
I doubted if I should ever come back.
I shall be telling this with a sigh
somewhere ages and ages hence:
two roads diverged in a wood, and I—
I took the one less traveled by,
and that has made all the difference.

..credits to robert frost.