Annual Report : The IV

.

Assalamualaikum.

Hye Abah. Hehe. How are you doing up there? Hopefully things are good. Hopefully our bekalan from down here suffice. Well, the packages will be continuously couriered, no worries. Insya-Allah…

Sorry for the late report. Was not that strong to hit the keyboard on the D-day; hence the 2 days delay. Hehe.

Ish.. penatlah cakap orang puteh. Bukannya pandai sangat pun. Yalah, Pdoih belajaq dalam negara ja, belum merasa gi nak pi tempat Abah dulu. Huhuu. Eh, nak tanya. Besides Carlisle, you also supported Cardiff City, right? Or salah ingat? Hehe tak kisahlah. Just nak bagitau, Cardiff made it to the Wembley, for League Cup final against those biggest rivals of ours from Merseyside last weekend.

Dulu zaman Abah, depa still kat Ninian Park kot kan? Since 2009, depa dah ada stadium sendiri. And they are now owned by our very own Tan Sri Vincent of Berjaya Group, and chaired by his left hand Datuk Chan Tien Ghee! Phewwwiiitttt! Serius, masa tengok depa lawan Liverpool sambil the word Malaysia written all over their kits, memang rasa lain macam betui. And they even fought so well, that the game had to be prolonged to kickouts. Tapi yalah, lack of experience kot; dua kali depa balun tiang. Kalah jugak, 2-3. Huhuu. Jaaadiklah kan. Hehe.

And I’m setting up a band! Hehe finally, kan? Actually dah lama dah, around March last year kot. Brit Pop – Brit Rock, the concept. Ala² Oasis la kunun. Hehe. Nama? Hehe jangan gelak please. THE LAST GRASS. Tah, depa yang nak nama tu, Pdoih ikut ja. I played lead guitar. Hehe ya ya ja kan? Owh.. bebaru ni terjumpak Azame (anak Pakcik Shahidan, yang Kelab Kanak-kanak sekali dulu tu). Dia ajak jamming dengan pak menakan dia. Sekali tengok repertoire, ada Black Sabbath apa semua. Gila! Seb baek kena main dram ja. Haha naseb baekla sangat. Takpa, belum start pun lagi. Yes Bah, apa dia? Owh.. anak-anak Cikgu Nan? Uih.. depa dah famous dah. Tapi club scene la. Depa pakai nama D’Adza. Dengan adik laki depa semua pun join sekali, bukan Kak Yan / Tuty / Rina ja dah. Ok la kot, tak penah tengok depa perform gi. Dengaqnya gah jugak.

Apa lagi aa? Hmm. Owh. Keklin dah ada anak. A boy. Andika Darwisy nama dia. Hurm rasanya dah boleh nampak kot cerdik macam bapak dia. Hahah. Sebab baru masuk 4 bulan ka pa tah, dah leh duduk. La ni baru nak masuk 7 bulan, dah buleh berdiri menyuloq pa semua. Dahsyat! Pastu kalau call Mama, dia yang dok sebuk nak tumpang sembang. Owh, and Keklin goes with title ‘Mami’. So technically, Andika tu Anak Mami la. Haha lawak dak lawak dak…     -___-”

And.. cucu jantan Abah yang lagi sorang tu pun sama jugak. Hans Huwais. Tak abih-abih call, nak cakap dengan Tok Mama Jah. Sapa ja yang ada kaitan dengan Mama, semua dia bantai Tok Mama Jah jugak! Haha. Ha, yang tu buaih macam Pdoih, tapi banyak cakap macam pak dia. Dah siap ada parut dah kat dahi. Heheee…

Nope. Belum ada rezeki nak keluaq hat belah kami lagi. Hehe. And nope, not that we’re planning or something, cuma takdak rezeki ja. Takpalah, rilek-rilek dulu pun buleh kan kan. Dah check dah – both of us are ok, and me is above par lagi tau! So, just tunggu ja la kan.     (‘-^)

Hmm. Speaking of cucu, I’m sure kalau Abah still around, depa kompem suka. Yalah, buleh tanya macam-macam; just like what I’ve been doing. Hehe. Besh woo. Tanya apa pun semua sure ada jawapan.

Haih. And that’s one of the things that I miss the most about you. To ask about the origin of the initials OK, about the 5th member of The Beatles, about how long the queue was on the premier of To Sir With Love, about the Crazy Pete guy and zillions of other wonders. Haih.

Now, I can only Google or ask Wikipedia. And yes, that’s what I’ve been doing all this while. Check here, and then cross-check there. Prep myself to fill your shoes as the Mr-Know-Who What Where When Why How. Hehe. Nahh. Who am I to fool, rite? Can’t even try to do that literally! Saya hanyalah lelaki Melayu average, a non-Giant unlike you. Huhuu.

Awh mayynnn.. masa ni lah Akak Indon ni nak dust meja pun. Huhuu. Mintak diri dulu kot? Kalau ada apa-apa, I promise I’ll tell yah. Tak tunggu tahun depan dah. Hehe.

Miss you much, Old Man. Miss you much and much much more each moment.

.

.

p/s : Al Fatihah. Such a gloomy 4 years. And counting.

________________________________________________

I’ve been walkin’ these streets so long
singin’ the same old song
I know every crack in these dirty sidewalks of Broadway
where hustle’s the name of the game
and nice guys get washed away like the snow and the rain..

There’s been a load of compromisin’
on the road to my horizon
but I’m gonna be where the lights are shinin’ on me..

Like a Rhinestone Cowboy
riding out on a horse in a star-spangled rodeo
like a Rhinestone Cowboy
getting cards and letters from people I don’t even know
and offers comin’ over the phone..

Well, I really don’t mind the rain
and a smile can hide all the pain
but you’re down when you’re ridin’ the train that’s takin’ the long way
and I dream of the things I’ll do
with a subway token and a dollar tucked inside my shoe..

There’ll be a load of compromisin’
on the road to my horizon
but I’m gonna be where the lights are shinin’ on me..

Like a Rhinestone Cowboy
riding out on a horse in a star-spangled rodeo
Rhinestone Cowboy
gettin’ cards and letters from people I don’t even know
and offers comin’ over the phone..

Like a Rhinestone Cowboy
and Cowgirl…

..credits to glen campbell.  

Owh.. he peformed at the latest Grammy, Bah.. strong as a horse.. err horse rider, i mean.

Advertisements

Mentor

In Greek mythology, Mentor (GreekΜέντωρ / Méntōr; gen.: Μέντορος) was the son of Alcimus or Anchialus. In his old age Mentor was a friend of Odysseus who placed Mentor and Odysseus’ foster-brother Eumaeus in charge of his son Telemachus, and of Odysseus’ palace, when Odysseus left for the Trojan War.

These facts, were directly derived from one of my most favourite websites of late – The Great Wikipedia. Yeah, say what you may, but for me the infos it contains (matters not by whom) are more than sufficient for me to redo my bachelor thesis.

Owh, we won’t be talking about Wiki by the way, but about the term MENTOR itself. Yah, Wiki did tell us a chunk of story of its origin, but you and I might be sharing a same whole different concept.

.

Mentor, can be regarded as our icon, our example. Milestone. Benchmark. Idol. Yah, idol might be the simplest way to describe it.

It can be anyone – our teacher, our parent, our brother or sister, one of our relatives – anyone.

As for me, my mentor is my former boss.

This man.

.

.

The name is Zainal Alam Kadir.

Most of us know him as a host. A TV presenter. But for me and many few of my friends, he’s far beyond a host.

To sum it all up, he’s a teacher, a journalist, a writer, a creator, a producer, a singer, an actor, a host. An artist. Without an E.

And he’s a mentor too. My mentor. I would say it very proudly, anytime anywhere. I could go on talking about him for one whole day, if you may let me.

.

ALAM, as he’s known among us, is my mentor. My boss. For me, one should be cleverer and smarter than me (and of course, than any other staff below him/her). More organized, more proper and wiser in making decisions. YES, ladies.. being a boss IS that hard.

But despite all the hard-to-make characteristics, Alam has fulfilled it all. He’s the smartest, wisest boss I’ve ever worked for. The most knowledgeable man, in fact. For instance, you might have this one piece of info / trivia / fact you’re so familiar about, that you think makes you a bit more genius than others? Try sharing with him that one precious ‘geniusity’ of yours – before you know it, he’ll be elaborating on it to paragraphs, lecturing you back with dozens of other more relevant infos.

Just like what this writer (who’s also in my most list of most respected persons) testified in his blog,

Alam can draw, write, sing, act, host, cook, produce (both albums and TV/movies) and anything else that comes to mind. His Mee Bandung Muar takes 12 hours of preparation – a testament to what kind of a person he is.

.

NEVERTHELESS, he still lacks of one thing – acknowledgement. People might see somebody else as the country’s best tv host; but for us, he is. Why? Because while other personalities might be needing scripts or scriptwriters to feed them with notes and pointers, Alam writes as he speaks. He creates as he talks. He delivers as he presents.

Yet, he’s still pretty much underrated.

Why again? That, I’d have to ask you, the Malaysian audience.

.

All in all,

Happy BELATED Birthday, Boss.

.

__________________________________

Di sini ku berada
di sini ku tetap jua
dari dulu kumenanti..

Dari mula dan kini
mimpiku impianku
harapan dan keinginanku
membara selalu..

Tak dapatkah kau merasakannya
kehangatan dan sucinya
cinta ini..

Agak sukar bagiku
untuk meluahkannya
dari dulu kumenanti
dari mula dan kini..

Bukan itu bukan ini
hanya engkau sentiasa di hati
bukan itu bukan ini
yang kuingin hanya segalanya
dirimu kasih..

Apalah ada pada diri ini
tanpamu berada di sisi
segalanya sunyi dan sepi..

Apalah ada pada hidup ini
jika dunia jika semuanya
tanpa kehadiranmu..

Bukan itu bukan ini
hanya engkau sentiasa di hati
bukan itu bukan ini
yang kuingin hanya segalanya
dirimu kasih…

..credits to zainal alam kadir.

The Eleventh Hour

Sana sini orang dok kecoh, menjadikan tarikh 11.11.11 ni terlebih keramat lak. Dah kalah orang ngangkung mintak nombot ekoq kat kuboq lak keramatnya. Haih.

Betui macam member aku tweet,Ianya hanya sekadar tarikh…“. Takdak apa yang salah kat statement tu. Sebelas haribulan sebelas duaribu sebelas ni hanya sekadar tarikh, cuma kecantikan dan ke-rare-annya saja yang buat orang pakat menggeletat terlebih. Hahaha.

Ya ya ya.. other than the fact that this unique date will only occur once in every MILLENIUM, bagi aku ia tetap hanya bermakna buat orang yang lahir, atau kahwin hari ni (Yes, you’re included. Tahniah, and moga kekal hingga akhir hayat. Jadi isteri yang solehah, ibu yang mithali, dan kekal sebagai anak yang berbudi. Amiin.). Tu saja. For the rest of us, ada benda lain yang lebih patut kita peringati. Iaitu? Ini:

Remembrance Day (also known as Poppy DayArmistice Day and Veterans Day) is a memorial day observed in Commonwealth countries since the end of World War I to remember the members of their armed forces who have died in the line of duty. This day, or alternative dates, are also recognized as special days for war remembrances in many non-Commonwealth countries. Remembrance Day is observed on 11 November to recall the official end of World War I on that date in 1918; hostilities formally ended “at the 11th hour of the 11th day of the 11th month” of 1918 with the German signing of the Armistice (“at the 11th hour” refers to the passing of the 11th hour, or 11:00 a.m.)

The day was specifically dedicated by King George V on 7 November 1919 as a day of remembrance of members of the armed forces who were killed during World War I. This was possibly done upon the suggestion of Edward George Honey to Wellesley Tudor Pole, who established two ceremonial periods of remembrance based on events in 1917.[1]

The red remembrance poppy has become a familiar emblem of Remembrance Day due to the poem “In Flanders Fields“. These poppies bloomed across some of the worst battlefields of Flanders in World War I, their brilliant red colour an appropriate symbol for the blood spilled in the war.

SUMBER : Wikipedia

See? Aku pun, kalau bukan boss aku seorang rakyat Kanada ni yang peringatkan masa dalam meeting, takkan tau punya benda ni. Walaupun majoriti negara Komanwel sambut, tapi sebab Tanah Melayu was not directly involved in WWI, it’s just intent for us to ignore. Kan? Kan?

Makanya, marilah kita memperingati saudara-saudara (uhum, ada, in fact RAMAI, yang seagama ye) yang telah terkorban dek kebodohan dan keterlanjuran otak-otak manusia yang tamak satu ketika dahulu ni. Ingat – war killed, kills, and will kill.. still. Berdasarkan tahap pemikiran, tingkah laku dan judgement pemimpin² zaman sekarang (yes, pencadang mahupun pembangkang, di dalam hatta di luar), WWIII is not that far away, gentlemen.

.

.

p/s : The man who decided to change at the twelfth hour, dies on the eleventh.

______________________________________________________________

You and me are the same
we don’t know or care who’s to blame
but we know that whoever holds the reins
nothing will change
our cause has gone insane..

And these wars, they can’t be won
and these wars, they can’t be won
and do you want them to go on
and on and on
why split these states
when there can be only one?

And must we do as we’re told?
must we do as we’re told?

You and me fall in line
to be punished for unproven crimes
and we know that there is no one we can trust; 
our ancient heroes, they are turning to dust! 

And these wars, they can’t be won
does anyone know or care how they begun?
they just promise to go on
and on and on
but soon we will see
there can be only one..

United States! 
United States! 
Of… 

Eurasia!

..credits to muse.

ONGs, The HEROes : Part Deux

Belum habis lagi rasa kekaguman dan kekerdilan aku terhadap sifat unggul yang mendiang tunjukkan (rujuk entry sebelum ni), Keluarga Ong buat satu lagi perkara yang terus buat aku ketar lutut.

Duit derma yang disampaikan, diorang dah salurkan pulak kat couple yang mendiang selamatkan tu! Dengan alasan, itulah yang mendiang akan minta diorang buat. Lagipun anak-anak Mr. Ong dah dewasa, boleh jaga diri sendiri.. sedangkan pasangan penjual buah tu ada keluarga lagi nak disara – tambah diorang lagi. Baca kat sini.

Hati mana yang tak tersentuh lagi tu, bawak-bawaklah bertobat. Walaupun isu video lucah tu dah curi limelight yang sepatutnya Mr. Ong nikmati, masih belum terlambat untuk insafi pengorbanan mendiang ni.

Subhanallah.. I’m speechless. Indeed.


____________________

There’s a hero
if you look inside your heart
you don’t have to be afraid
of what you are..

And there’s an answer
if you reach into your soul
and the sorrow that you know
will melt away..

And then a hero comes along
with the strength to carry on
and you cast your fears aside
and you know you can survive..

So when you feel like hope is gone
just look inside you and be strong
and you’ll finally see the truth
that a hero lies in you..

It’s a long road
when you face the world alone
no one reaches out a hand
for you to hold..

You can find love
if you search within yourself
and the emptiness you felt
will disappear..

And then a hero comes along
with the strength to carry on
and you cast your fears aside
and you know you can survive..

So when you feel like hope is gone
look inside you and be strong
and then you’ll finally see the truth
see that a hero lies in you..

Lord knows
dreams are hard to follow
but don’t let anyone
tear them away..

Just hold on
and there will be tomorrow
and in time, you’ll find the way…

..credits to mariah carey.

And The Hero Comes Along…

 

Hari ini, saat ini, rasanya negara sedang mengalami sentimen perkauman yang paling memuncak sepanjang 26 tahun plus plus aku hidup dalam dunia ni. Serius.

Ada orang cakap, ini adalah hasil pemerintahan BN yang tak berkesan selama setengah abad ni. Ada pula yang cakap, ini semua kerja DAP yang sentiasa mengapi-apikan, serta ideologi 1Cina-nya yang baru itu.

Haih.

.

Tolak tepi politik, boleh tak?

Sebab aku rasa, tak payah tunggu parti pun, semua sentimen ni sentiasa ditiup ke telinga sejak kita kecik lagi dah. Aku dulu tadika, ada sorang je budak India. And guess what? None of us was willing to hold her hand bila disuruh. Serius. Jadinya, bulatan yang kami cuba buat tu, selalunya akan terputus kat tengah. And guess again – sape yang hasut suruh JANGAN PEGANG TANGAN DIA? Nope. There was no Guan Eng, no Hindraf, no Ibrahim Ali. Nobody. Hanya naluri semulajadi kanak-kanak 4, 5 dan 6 tahun, hasil pergaulan dan cara pembesaran orang-orang di sekeliling.

Well.. aku penah cerita kot, sudahnya aku jugak la yang mengalah untuk sambung bulatan tu. Itu, Abah aku yang ajar. Yes, seorang Melayu berketurunan tak berapa Melayu, yang rajin berkawan tak mengira bangsa serta fasih berbahasa Hokkien, yang ajar aku.

.

Haih.

.

Hari ini dalam sejarah, though. Ada satu berita yang somehow telah menidakkan perenggan pertama aku kat atas ni. Serius.

Berita ni aku dah follow sejak 2 minggu yang lalu. Tak tau la how many of us yang turut follow jugak, tapi takde sape pun yang bercakap pasal ni. Pilihanraya Sarawak, video seks, KY jelly dan nasik lemak kantin sekolah lebih menarik rasanya kot kan?

Haih.

Kisahnya tentang seorang pemandu lori yang sanggup berhenti di tengah kesesakan jalanraya, untuk membantu sepasang suami isteri yang terpekik terlolong tersepit dalam kereta akibat kemalangan. Sebaik selesai membantu, pemandu lori tersebut pula dilanggar oleh sebuah kereta lain, sehingga koma dan kudung sebelah kaki.

Beberapa hari kemudian, sebelah lagi kaki beliau terpaksa dipotong.

Tambah lagi beberapa hari, penderitaan beliau akhirnya berakhir.. ditamatkan sendiri oleh Sang Maha Pencipta.

Nak tau cerita ni dengan lebih lanjut, baca di sini dan di sini. Yupp yupp, walaupun kisah ini amat amat luarbiasa, ini saja sumber rasmi yang ada. Maaf.

.

Haih.

Haih.

.

Bagi aku, mendiang adalah contoh seorang manusia yang unggul. Kalau nak letak gelaran madani pun dah lebih daripada layak dah, aku rasa. Ada bantahan?

Masa mendiang berenti untuk tolong laki bini yang terlibat tu, takde pun dia terniat untuk bezakan agama, bangsa, parti atau bin dan binti pasangan tu pun.

.

Salute untuk MalayMail, sebab dah ada inisiatif untuk mulakan tabung derma atas nama mendiang. At least sejuk sikit hati family mendiang (kalau panas pun aku rasa diorang memang layak – gile, aku sendiri pun tak tentu leh terima kalau ada family member aku yang mati sebab selamatkan orang lain – berlainan kaum lagi tu!).

Tabik hormat jugak to the ONGs. Kalian amat, amat beruntung kerana sempat merasa ada ketua keluarga yang seunggul mendiang.

Tolong, mintak tolong sangat sangat – jangan politikkan isu ni. Please. Sia sia je mendiang mati, kalau camtu. 1Malaysia? Melihat kepada coverage media, tokoh politik serta pihak berkenaan tentang hal ini yang amat amat menyedihkan, simpan sajalah gagasan itu  dalam poket DALAM seluar.

.

.

.

Pada yang mencebik, (aku pasti, pasti ada) aku nasihatkan untuk terjun saja ke mana-mana gaung yang berkedalaman lebih 100m. Kamu, kita, tidak layak untuk mempertikaikan tindakan mendiang – sebab tidak ada seorang pun daripada kita yang berhenti untuk tolong laki bini dalam kejadian tu, hinggalah mendiang muncul. Kalau nak pertikai lagi, sila langut ke atas siling dan ludah sekuat hati – jangan elak.

.

Ini bukan kisah politik, ini kisah kemanusiaan. Takde unsur lain di sini, jadi tolong jangan manipulasi. Kepada yang ada niat nak eksploit jugak, sila lakukan kedua-dua cadangan tindakan seperti dalam perenggan sebelum ini.

.

Kalau tanya kat aku, apa ganjaran yang paling setimpal (walaupun tak mungkin setimpal, sebenarnya), aku akan jawab hanya satu.

ONG KIM KOON, for next Tokoh Maal Hijrah.

Sebab takde yang lebih layak.

.

.

Rest in peace, Mr. Ong. With just a few more tens of you, Malaysia will not be needing for any extra gagasan to prosper. Ever.

.

.

p/s : Yes, aku emo.

p/p/s : Perkembangan terkini, di sini. Syabas PDRM (tangan lentik ke bahu).

Dia Lagi?

Hari ini, tahun tahun yang lalu, aku takkan pernah miss buat satu benda ni. Cer teka cer teka? Hehe.

Sure insan yang berkenaan tengah terasa hati.. merajuk.. moncong beberapa depa.. sebab aku tak lakukan apa² pun hari ni, tahun ni. SMS tak. CALL pun tak. Hahaha aku kejam.

27. Antara angka yang paling signifikan. Orang Melayu panggil 27 Ramadhan ni Malam Tujuh Likur. Antara tarikh paling ideal untuk Lailatul Qadar, katanya.

27 Rejab pulak, adalah tarikh di mana Baginda S.A.W naik ke Sidratul Muntaha, dan membawa pulang solat wajib yang 5 waktu, 17 rakaat sehari macam yang kita sepatutnya amalkan hari ni.

Seterusnya 27 adalah nombor atom bagi kobalt – itu aku pasti, insan berkenaan tau sangat sangat. Makanan dia kot Kimia kan. Lain laa aku, Kimia aku SPM D7. Sebab tu aku matrix second intake je. Hauhuahua pecah lobang. Yeah, science sucks.. tell me about it.

Itu yang positif. Yang negatifnya tentang angka 27 ni (sekadar untuk peringatan – na’uzubillahimin zaalik); ramai ikon muzik kembali ke pangkuan-Nya pada usia 27. Antaranya? Jim Morrison. Jimmy Hendrix. And the one and only; Kurt Cobain – which happens to be insan berkenaan punya favourite. (Not me. I prefer KRU, or 4U2C. Or Feminin, atau Mukminin. Hahah lawak Ahadiat Akashah).

Ok, mari pulang ke pangkal jalan. Hehe.

Dan 27. Perghhh. Itulah usia insan berkenaan hari ini. Tidak serupa seperti hari-hari yang sama 26 tahun sebelum ini, aku pasti rasanya kali ini amat, amat istimewa sekali. Sebab? Hehe. Ada leeeee…

With that,


Sorry budak. Sengaja. Hehe.

_______________________________________

Persahabatan
biar jujur ikhlas di hati
janganlah dikhianati
kepada temanmu kawan..

Persahabatan
menjalinkan kasih dan mesra
jangan dimungkiri
segala janji kita..

Kau dan aku saling memerlukan
bersamaku oh mengejar impian
demi kesetiaan kita
sahabatku..

Kaulah teman di mana sahaja
suka duka kita tempuhi bersama
mengejar impian oh kawan
kaulah teman..

Persahabatan
biar jujur ikhlas di hati
janganlah dikhianati
kepada temanmu kawan..

Persahabatan
menjalinkan kasih dan mesra
jangan dimungkiri
segala janji kita…

..credits to 4u2c.

Fame

Warning : Entry kali ini mengandungi terma-terma teknikal dan unsur riak yang perlu diambil perhatian oleh Pihak Berkuasa Tempatan. Kesabaran anda amat kami hargai.

I was watching Fame the other night, alone, when my minds suddenly drove me all the way back to the last 20 years. Owh, for you who never saw Fame before, it’s actually a movie about a bunch of talented kids, pursuing their dreams to become singers, dancers, musicians and actors at the prestigious New York High School of Performing Arts. Having mentioned that, each of them of course, possess, great levels of talents and skills in their respective fields of arts (though their teachers may think the other way).

Well, sorry to disappoint you guys but I’m not writing about the synopsis of the movie, nor of the original movie with the same title back in the 80’s. This time, I’m gonna talk about me (again) pursuing my dream of fame some two decades ago. Haha it’s quite a funny story, actually. Which part? Later I tell you yah…

Cerita dia macam ni. Aku, dulu, suka, gila, main, DRAM. Kegilaan aku tu entahlah macam mana boleh terjadi, memandangkan aku sebenarnya mula dengan menyanyi seawal usia 4 tahun. Tup tup masuk je darjah 1, minat aku kat dram macam membuak-buak. Nampak dram mainan kat supermarket, kompom makin meluap-luap. Waktu tu aku hanya tau menyanyi. Main gitar belum tau lagi, tak terliur langsung nak pegang pun.

So, untuk mengatasi kegilaan aku tu, aku mintak la kat Abah suh beli. Abah beli dowh! Haha berangan. Dua ayat pertama dalam perenggan ni tadi hanya untuk pembaca yang sukakan happy ending, dan menjimatkan masa diorang untuk tidak scroll sampai habis untuk tengok ending dulu baru sambung baca sebab ni bukan novel. Aku tak berani nak suh Abah beli. Hehe. So, aku pun kumpul laa tin biskut dan tin Milo yang ada dan sesuai untuk dijadikan dram, serta susun diorang (tin tu maksud aku, bukan pembaca tadi tu) menjadi satu set dram yang hebat (bagi akulaa). Dan aku pun mulalah mengetuk ‘drum set’ aku tu, sambil menyanyi sorang². Siap rakam lagi woo! Terror kan aku; baru 7 tahun dah pandai main dram sambil nyanyi, serta dah buat recording! Yeah! Nak tau lagu apa aku nyanyi? Lirik dia kat bawah. Haha.

Owh.. sorry to disappoint you alls lagi skali, Abah tak perasan pun cita-cita aku tu. Keklin perasan la kot, tapi maybe dia pun tak paham lagi apa aku nak buat masa tu. So hasrat murni aku tu terpendamlah begitu saja, sehinggalah 4 tahun kemudian. Yes, ketika aku di darjah 5 Mualim. Seorang insan bernama Cikgu Suhaimee Ahmad yang memperkenalkan aku dengan dram yang sebenar – sejenis dram samping atau lebih mesra dipanggil ‘side-drum’ atau ‘snare-drum’ atau apa juga yang anda suka. Cikgu Suhaimee yang bertanggungjawab membuka semula Pancaragam Sekolah Kebangsaan Sri Kulim, awal tahun 1995.

Satu ujibakat telah diadakan untuk yang berminat. Aku pun cuba jelah, dan DAPAT. Yeah. Sepatutnya barisan depan tu just untuk budak² darjah 6 je, tapi memandangkan kegilaan yang maha menggila, aku telah berjaya mencelah di antara 8 (ke 6 je ek? tak ingat laa) orang pemain side drums tersebut; yang diketuai oleh Syed Mohd Firdaus aka Syed . Yeah. Tapi tak jadi duduk depan pun, sebab semua budak baru belajar kalau salah tolong jolokkan lagi; belum pandai kawal dram apatah lagi nak mengepalai segerombolan pemuzik bermain sambil berkawad dengan segaknya. So, ditukar dengan budak rekorder (yes, yang tiup fuh fuh tu – pancaragam sekolah laur bandar je der, nak trumpet memang tak dapek la). Drummer duduk belakang sekali.

Tahun tu jugak, selain projek pancaragam SKSK (masa tu main Sukan Sekolah je.. uniform pun takde, pakai t-shirt print sendiri je), kitorang jugak turut menyertai Orkestra (sekali lagi, orkestra luar bandar je der) Pesta Muzik. Aku main percussion drums. Macam drum set biasa, tapi tak libatkan kaki. And ada beberapa alat muzik perkusi juga turut dicampur adukkan. Walaupun hanya pandai gerak paddle dan snare, Syed, sebagai section leader dan budak darjah 6, yang dapat main drum set. Takpe.. takpe.. aku yakin, hari aku akan menjelang nanti (sebab tahap aku actually sama je dengan dia masa tu). Kitorang berjaya dapat no. 2 PPD, dan no. 2 daerah Kulim / Bandar Baharu. Perghhh…

Kegilaan aku ni bukanlah rewarding je memanjang. Dek kerana asyik berlatih, aku selalu tak masuk kelas dan sering tak siap kerja rumah. Salah satu hukuman yang aku paling takleh lupa, Cikgu Sobree yang ajar BM pernah conteng muka aku dengan marker. Tau apa dia tulis? Ikon Treble-Clef kat dua-dua pipi, dan perkataan LUPA kat dahi. Rock gila kan!

Akhirnya, impian aku sampai ke kemuncak. Berkat latihan gigih kitorang tahun sebelum tu (1995), 1996 menyaksikan banyak instrument ditambah dan kami dapat uniform baru! Yeay! Dan aku sangat suka, sebab memang terang lagi bersuluh yang aku akan dapat jadi Section Leader of Percussions. TETTT!! Salah! Oleh sebab aku terlalu mencapab dan hebat pada masa yang sama, aku tiba-tiba dipilih menjadi Drum Major. Tau apa benda Drum Major tu? Ni, macam mamat kat bawah ni.

Ridiculous dan sangat GAY kan?? Well, tugas Drum Major secara asasnya bukan untuk usung batang kayu itu ke mana yang dikehendaki (walaupun memang sepatutnya wajib usung); tetapi adalah untuk mengawal perjalanan seluruh pancaragam serta muziknya. Setiap gerakan mace (ya, itulah nama sebenar batang kayu tersebut ya) itu mempunyai maksud tertentu – seperti HENTAK KAKI, BERJALAN, BELOK KIRI KANAN, PATAH BALIK, dan BERHENTI. Selain mengawal gerak kaki, ia juga digunakan untuk memotong perjalanan muzik pancaragam itu dengan memberi arahan kepada drummer untuk melakukan double bit (pemati) – sebab itu beliau dipanggil DRUM Major. Aksi baling mace tinggi² sambil menggeletat di hadapan khalayak ramai dengan perilaku yang tidak perlu tu semua aku tak reti buat pun.. atau lebih kepada tak sanggup buat (sebab tak ikhlas pun jadi drum major plus pernah terkena kepala seorang budak darjah 4 masa aku baling sekali tu.. lagipun, tu semua bonus je.. huhuu).

Maka, punahlah harapan aku untuk menjadi pemain dram yang hebat lagi klasemen. Aku terpaksa akur untuk menyerahkan posisi idaman aku kepada Noormusyadi Mohamed, kawan baikku yang setahun sebelumnya hanya bermain tenor drum. Walaupun Pancaragam SKSK berjaya main kat merata tempat lagi termasuk Sukan Daerah Kulim yang hebat lagi terulung serta sukan-sukan beberapa sekolah yang lain, tapi aku tetap tak pegang dram tahun tu. Lama-lama, aku pun pasrah dan mula sukakan posisi seorang ketua seperti yang tersebut. Haih..

TAPI! Haha.. ada tapinya. Ingat lagi projek lain Pancaragam SKSK? Yesss, PESTA MUZIK masih berlangsung! Lebih best lagi, ia diadakan pada peringat negeri pulak kali ni! Yeay! Maknanya, beberapa sekolah di daerah Kulim yang turut mempunyai pancaragam atau Kelab Muzik, akan digabungkan menjadi satu orkestra 1Malaysia dan akan berlawan dengan daerah-daerah lain termasuk yang bertaraf bandar! FUI-YOOOO…

Aku mulanya cuak jugak. Owh.. aku dah lama berjaya atasi sindrom yang sama seperti Syed – yang hanya kaki dan tangan kiri  je yang mampu berjalan tu – dan dah pandai ketuk cymbal atau hi-hat dengan tangan kanan serentak (ya, kami silangkan tangan ketika bermain dram – tangan kanan mengetuk benda di kiri, manakala tangan kiri mengetuk benda yang kanan; proses yang melibatkan penggunaan otak kiri dan kanan serentak serta kelihatan amat sia-sia sekali tetapi cukup hebat), jadi tu bukan masalah aku. Kecuakan aku, sebab drum beat pertama untuk first song kitorang, aku belum master lagi. Macam mana korang yang tak pernah pegang dram tetiba nak belajar main dram atau lebih mudah kami gelar “kelepeh.. kelepeh”; macam tu lah tahap aku pada ketika itu. Aku hampir putus asa.. malah bila dah nak sampai hari pertama latihan gabungan, aku masih ‘pengkaq’ lagi. Tambah lak, drummer sekolah lain mungkin akan dibawa masuk menggantikan aku, sekaligus menghampakan Cikgu Suhaimee. Huhuu.

Tapi tulah.. kata-kata Cikgu Suhaimee yang walaupun ya Rabbi pedasnya, memang cukup berkesan bagi aku. Haha. Dia kata “kalau macam ni, pondan lagi terror main..”. Aku balik umah tengah hari tu, termenung. Nervous siot. Petang tu sekolah lain semua dah nak datang, aku belum pandai main rentak tu. Huhuu. Sambil mandi, makan, tidur, aku cuba main dram angin ikut rentak. Entah macam mana, Dia punya kuasa, memang tetiba je aku boleh! Serius! Walaupun takde sebarang bunyi sebab memang takde sebarang dram di sisi, tapi aku berjaya! Yeay! Ini bermakna, aku leh main dram wakil daerah! Yeay lagi!

Nervous still ada, sebab belum test on real drums. Aku pegi sekolah balik, dengan harapan tahap penguasaan aku ke atas dram halimunan aku tu sama je dengan dram biasa. Berbekalkan bismillah, aku berjaya memainkan rentak yang amat susah itu, sekaligus memacu orkestra itu bermain ke peringkat negeri di Alor Star; sekaligus meragut Persembahan Terbaik dengan jayanya! Salute kat diri sendiri!

Kegilaan aku tak terhenti di situ rupanya. Aku dan Musy tekad untuk memilih HANYA sekolah menengah yang ada band saja untuk menuntut di peringkat menengah. Walaupun hasrat aku untuk masuk Penang Free School (yang femes dengan brass band nya) tidak kesampaian, niat suci kami itu tampak ada sinarnya bila dapat tahu Mat Jiwa ada band! Yeeeeehaaaaaaaaa! Walaupun band sekolah tu (as most of you already know) hanya dianggotai oleh perempuan dan tiada lagi kemungkinan disepak oleh Cikgu Suhaimee serta dihukum lari keliling padang sambil menjunjung bass drum gara-gara berkawad senget, aku dan Musy tetap melangkah yakin sekaligus mencipta sejarah sebagai sebahagian daripada 13 ahli lelaki pertama Pancaragam & Orkestra Sekolah Menengah Sains Sultan Mohamad Jiwa. Hooyahh!!!

Walaubagaimanapun, aku kekal jadi Drum Major selama 2 tahun setengah (1997, sampai beberapa bulan pertama 1999) sebelum menyerahkan tugas itu kepada Rizal, junior aku dari Sri Kulim yang kebetulan diterima masuk ke Mat Jiwa. Haha. Dia lagi hebat. Tak silap aku, tahun 2000 (aku, Musy dan majoriti yang lain dah blah dari band sebab boring tak dapat support dari sekolah.. main setakat 36 orang, nak jadik mende? Itu, dan ketidak-upayaan untuk mengelak kutukan yang tak putus² tentang beta ‘gay’nya kami – nak elak apa kalau band tu memang tak diberi peluang dan budget untuk jadi best pun!!) dia dapat Best Drum Major daerah kot. Kalau tak silap laa…

Dan.. hurm.. setakat itu jelah fame aku dalam drumming. Haih. Lebih dari tu, just layan jamming dengan memembe, serta sikit² masa join BAYU (Badan Budaya Unimas, bukan kumpulan penari kelab malam) Kugiran kat UNIMAS dulu. Skill aku pun tak banyak improve, sebab tak banyak practice dan pendedahan (band yang aku setup dengan member aku masa 1st year dulu terkubur begitu saja sebab diorang kena buang U).

Haih…

Menonton filem-filem seperti FAME dan satu lagi filem band yang paling klasemen di dunia – DRUMLINE, tidak dapat tidak, pasti melontar aku ke saat-saat seperti yang di atas. Serius. Lain macam rasanya. Setiap kali aku nak main dram, lutut aku mesti menggigil. Rasa yang aku rasa ketika bermain dram, tak sama dengan ketika menyanyi atau bermain gitar. Serius tak sama. Dengan dram lah kegilaan aku terhadap muzik bermula. Dram jugaklah tempat aku melepaskan tekanan aku selepas UPSR dulu (pecah jugak aa 2 bijik). Bermain dram jugaklah aksi pertama aku di pentas yang Abah Mama tengok. Sampai tumbang cymbal tu aku kerjakan. Hehe. Walaupun tak ke mana, tapi tetap terkesan dowh.

Owh.. part mana yang kelakar? Aku rasa cam nak rewind balik, dan daftar masuk PA School. Kelakar, tapi serius.

p/s : Terima kasih, Cikgu.

Tiara
menggamit kenangan zaman persekolahan
Tiara
kumimpi kita bersanding atas kayangan
seakan bisa kusentuh peristiwa semalam
di malam pesta engkau bisikkan
kata azimat di telinga..

Kita
terpaksa berpisah untuk mencari arah
kita
dipukul ombak hidup alam yang nyata
engkau jauh meniti puncak menara gading
yang menjanjikan hidup sempurna
tapi aku hanya tunduk ke bumi
hidup tertekan..

Jika kau bertemu aku begini
berlumpur tubuh dan keringat membasah bumi
di penjara terkurung terhukum
hanya bertemankan sepi
bisakah kau menghargai
cintaku yang suci ini..

Oh Tiara
pedihnya
dapatkah kau merasakan…

..credits to kris.