Musabab

Aku pernah mengeluh pada seorang sahabat,

Isy. 2010. 2011. 2012. Sama je aku rasa. Susah nak beza. Susah nak ingat.

Dan sahabat itu menjawab,

Sebab tu ko kena buat sesuatu untuk jadikan setiap tahun tu berbeza. Something big.

Aku terkasima.
Hence, this UK study thingy.

And the rest, shall be history.

P/s : Sahabat, terima kasih.

ADRENALIN

SELALUNYA bila kita (aku) betul-betul teruja nak buat sesuatu, lutut aku akan jadi lemah. Darah aku akan rasa macam mendidih. Hujung-hujung jari macam ada renjatan elektrik ringan yang melanda. Dan ada rasa sesuatu nak keluar dari.. err badan.

Dah lama pun aku tak rasa macam tu. Selalunya, aku akan rasa macam tu bila nak perform atas stage. Or bila nak ngorat aweks. Heh. Or nak belajar naik motor. Or nak main dram. Apa kenamanya ek? Aku teka, adrenalin. Betul ke tak, aku tak peduli sangat pun. Heh.

Sekarang ni, rasa tu datang lagi. Sebabnya, ada kena mengena dengan benda yang aku nak tulis.. yang aku janjikan pada beberapa pembaca (kawan² rapat, yang mewakili lebih kurang 90%) blog merapu aku ni. Heheh.

Hari ni, hari kedua bulan ketujuh. Maknanya, aku ada tepat dua bulan saja lagi untuk berada di mana aku berada sekarang ni. Hari kedua bulan kesembilan nanti, adalah hari terakhir aku di kompeni ni. Dan selang dua atau tiga hari kemudian pula, adalah hari terakhir aku akan berada di bumi tumpah darah aku ni.

Aku dapat buat Master weh, bawah Skim Pinjaman Pascasiswazah MARA 2013, kat BirminghamUK.

Ok, tu je. Belum boleh cerita panjang, sebab prosesnya belum selesai. Aku janji aku akan buat entry yang lengkap tentang itu, bila visa aku siap nanti. Sekarang adalah proses melengkapkan dokumen, menjalani pemeriksaan kesihatan, menyertai kem kenegaraan, persiapan dan sebagainya. Dah siap semua tu, barulah ada cerita untuk ditulis. Faham?

Bagus. Tapi yelah, manusia ni walaupun disuruh berpegang pada janjinya, kadangkala ke laut jugak. So kalau tetiba aku rasa macam aku ni terlebih free (sesuatu yang jarang berlaku sejak entry aku yang lepas – check la tarikhnya bila), aku akan tulis jugak. Hahah hahahah. Sukati akulah, blog aku. Kan?

Oh. Baru-baru ni aku ada pengalaman yang ‘lain’ untuk aku cerita, yang melibatkan adrenaline rush yang agak kaw kaw jugak. Baru je berlaku, Sabtu baru² ni. Heheh. Salah seorang sahabat aku bersanding, dan aku dijemput. Tapi aku lupa, aku tak beli hadiah apapun lagi, padahal time dah pukul 5 or 6pm macam tu. So aku prepare jelah cash. Kira aci lah kan? Sometimes better pun. Heheheh.

On the way ke tempat tu, tiba² ada sahabat lain call. Dia cakap pengantin lelaki request suruh aku baca doa. Gulp. Ok. Mak mentua aku dah bising, tanya “Takde ke orang lain, orang surau ke ustat ke imam ke kat majlis tu?” Sahabat tu kata, pengantin lelaki nak geng dia bacakan. Huhuu. “Tu pakai seluar panjang ke pendek tu?” Mak mentua aku pun naik jugak adrenalin dia. Hehe.

Dengan bantuan Uncle Gugol, dan saki baki ilmu akhirat yang ada lagi dua tiga sudu ni, aku pun tawakkal dan redah saja. Huhuu. Alhamdulillah, itulah rasanya hadiah kahwin paling bermakna pernah aku bagi kat mana-mana sahabat. Kebetulan yang membahagiakan, namanya. Hehe.

So morale of the story – masuklah Matgwar. InsyaAllah, anak² ustazah akan berjaya.

Sekian.

Rahsia Kulitku

Antara soalan yang ramai orang (dua) tanya kat aku, adalah,

Macam mana nak kekalkan kulit wajah yang cantik macam tuan hamba?

.

.

Ok, hari ni buat kali pertamanya aku jawab..

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Meminjam kata-kata seorang sahabat yang meletakkan iklan produk kecantikannya di Facebook,

my skin best friend for 3 years!

Aku Bukan Anak Mat Nor

Tahap slowpoke aku semakin menjadi², bila aku baru tersedar yang aku tak pernah tahu akan kewujudan blog ni sebelum ni. Gila, dah 4 tahun lebih kot Jojoe??? Ok bye.

Oh, bye untuk para di atas sahaja, bukan bye terus dan entry ni berhenti setakat ini. No. Mana aku pernah aku buat begitu.. kan? KANNNN????

Berbalik pada blog tadi tu, hmm. Aku tetiba dapat idea untuk menulis. Haha sila buat² tak perasan yang entry² kebelakangan ni semuanya ada unsur cedukan dari blog lain. Anggap saja aku menulis dengan tulus dan suci.

Ok, hari ni kita main game random. Ready? Jom.

1. Ketika membaca entry ni, Tetiba aku teringat – dulu aku pernah dipaksa oleh Penolong Kanan untuk buat bunyi “Ping.. Pong” sebelum buat pengumuman. Alah, ala² macam kat airport tuh. Bezanya bunyi ni diceduk dari iklan KLIA. Masa tu, KLIA baru bukak. Aku tanak buat, tapi beliau paksa jua. Ya, cikgu²ku memang sebegitu aneh.. terutama yang dulu pernah bergelar pelajar di sekolah itu, sepertimana Tuan Penolong Kanan tersebut.

2. Depan aku ada booklet dengan gambar Jojo Struys. Aku minat dia, so bila dapat je booklet ni kat aku, aku letak atas tembok pembahagi depan meja aku. Hujung nama JOJO, aku tambah E. TA-PI, baru sekejap tadi aku terfikir – tidakkah perbuatan itu memberi salah tanggapan bahawa aku nak jadi macam dia?

3. Tidak. Pakai mini skirt dan duduk terkangkang di depan mata aku, bukanlah satu idea yang baik. Aku.. tulen. Dan memandang ke kanan sepanjang masa akan menyebabkan tengkuk aku lenguh; dan migrain aku boleh menyerang. Ingat; mini + kangkang = migrain.

4. Aku tak takut pun AES. Korang takut sangat kenapa? Aku tiap ari nampak AES. Kadang² aku bawak, simpan kat umah. Hmm. Banyak jasa AES kat aku.. antaranya, dulu masa first date aku dengan Kekasih naik AES lah. Dan suatu hari nanti kalau aku dah kaya raya dan mampu beli kereta baru untuk isteriku, harapnya aku leh transfer je nombor plat itu.

5. Soalan “Hang la ni kerja kat mana?” hanya akan membawaku kepada dua soalan susulan; iaitu “Ooo.. ish, rumah makcik memanjang ja takdak Astro kalau hujan. Hang buleh mai pebetui dak?” OR “Uihh.. bestnya.. mesti selalu jumpak artis kan?”. Hmm. Untuk pengetahuan, ada jugak staf Astro yang LANGSUNG tak pernah terlibat dengan kedua-dua pekerjaan dalam soalan² itu. Bayangkan betapa keciknya hati mereka bila diaju soalan sebegitu.

Ok dah. Bye.

.

.

.

.

Takdak dah aih.

Bye tu hat betui punya.

Seni Dalam Kata : The Reiteration

Aku berlindung kepada-Mu, sepertimana Rasulullah S.A.W berlindung, daripada gangguan syaitan dan manusia, tujuh petala langit dan tujuh petala bumi.

Breath in. Out. Here goes.

.

In my humblest opinion, copywriting is a profession most taken for granted.

Why?

Sebab kalau kita tengok hari ni, punyalah berlambak kesalahan bahasa rasmi, di mana-mana pun. Yang paling aku kesalkan, majoriti kesalahan ni dilakukan oleh syarikat-syarikat pengiklanan besar lagi profesional! Contohnya, macam ni.

!$%@%^. Pembukaan dia gah bukan main; satu dunia tau. Tapi, perlaksanaan? Atas sikit je daripada har*m.

Korang tak malu ke? Yelah, hampir (aku sengaja guna HAMPIR, walaupun sebenarnya aku rasa memang SEMUA) papan iklan di Malaysia ni akan ada nama agensi pengiklanan yang terlibat, di sudut bawah sebelah kiri atau kanan; so secara tak langsung orang akan tau agensi mana yang sungguh sungguh tak pandai ni.. kan?!

Sudah-sudahlah tu buat untung. Fikirkanlah bab tanggungjawab terhadap masyarakat sama. Bukan mahal pun nak hire copywriter kot? Kalau ya pun tak berbaloi nak gajikan seorang copywriter secara tetap (walaupun sebenarnya setiap projek pun perlukan copywriter), cariklah yang freelance macam aku..  kosnya brapa persen sangatlah daripada keuntungan korang tu.

Benda ni bukan affect company dan client korang je tau tak, malah masyarakat kita sekali.. baik dari yang masih di bangku sekolah, sampailah yang umur aku, malah mencapah kepada yang lebih berusia. Sebab bila benda tu dah tercetak dan tertayang di khalayak umum, maknanya benda tu dah lulus dan rasmi, serta layak dijadikan rujukan.

Memang, SEPATUTNYA semua orang pun mampu menulis dengan baik, sebab semua pun belajar macam aku dan rakan-rakan penulis belajar jugak. BM Pemahaman, BM Penulisan, KOMSAS, semua pun aku go through jugak. Even less pun, sebab aku bukan budak sastera. BM dapat A2 pulak tu dalam SPM!

Heran aku. Masa cikgu BM korang tengah mengajar dulu, korang buat apa? Main? Ponteng? Tidur dalam stor belakang 2A3 macam Pak Zai? Oops.

Haih. Entahlah. Mula² paper, lepas tu billboard. Lepas ni sapa pulak nak jahanamkan bahasa bangsa aku?

Apapun, tahniahlah sebab berjaya memaksa aku membuat satu entry secara tiba-tiba hari ni.

.

.

Sekian, wabillah.

.

p/s : Takde takde.. takde lagu kali ni. Hurgh.

Baik Baik Saja…

.

Tidak semua orang yang dilahirkan ke dunia ini, ditakdirkan menjadi seorang individu yang baik.. memang tak semua.

Ada yang dilahirkan bukan dalam keadaan dan persekitaran yang baik, tetapi akhirnya berubah perlahan-lahan menjadi baik.. itu, untung.

Ada pula keadaan sekelilingnya cukup baik dan cantik; tetapi angin luar yang bertiup telah mendorong dirinya berubah ke arah yang kurang baik.. itu sedih.

Yang paling baik dan diimpikan oleh semua orang, pastinyalah permulaan, pertengahan dan pengakhiran yang serba baik.. itu, retorik dan sedikit illogic.

.

Takrifan ‘baik’, berbeza mengikut individu dan persekitaran di mana individu itu hidup. Ada yang kata, tak langgar kitab agama itu baik. Ada yang rasa, tak buat maksiat itu dah cukup baik. Tak kurang pula ada yang sangka, tak ambik tau hal orang adalah yang terbaik.

Hmm. Banyak betul definisinya kan. Bermakna, tahap pemikiran kritis orang kita masa kini, dah semakin baik. Kot.

.

Aku punya tafsiran, luas sangat.

Bagi aku, orang yang tak lawan mak bapak.. itu baik.

Orang yang makan tak berbunyi kelecap kelepap.. itu baik.

Orang yang bagi sedekah tak kira waktu.. itu baik.

Orang yang apa pun salah yang dia buat, tak kacau sesiapa.. itu baik.

Eh, banyaklah.

.

Tapi, ada satu.. yang satu ni lah, yang paling besar aku pegang. Yang aku sendiri pun susah nak pegang, sebenarnya.

Bagi aku, orang yang baik, adalah..

Orang yang tahu dan faham akan tanggungjawabnya sebagai manusia, dan tunaikan dengan sebaik mungkin. Yang tidak mengabaikan tanggungjawab yang dia tahu dan faham itu, sehingga memaksa orang lain dibebankan dengannya.

Itu, complete baik. Bagi aku.

Insya-Allah, aku tengah cuba menuju ke situ.

.

Bunyi macam simple, tapi berat bhai. Tanggungjawab aku – kita – sebagai manusia pun dah cukup banyak. Campur pulak, tanggungjawab sebagai lelaki. Kalau dah nama pun lelaki, dah tentu tanggungjawab sebagai anak, pemimpin, khalifah, imam, suami dan ayah akan turut serta. Itu, belum campur tanggungjawab kita terhadap kerja kita yang dibagi gaji ni.

Hmm.

.

.

So, nak jadi baik tak?

.

.

p/s : Sebaik-baik manusia di antaramu adalah yang paling banyak manfaatnya bagi orang lain “ ( Sahih Bukhari ).

RANDOM JUNE

Image

Oklah oklah. Mendengarkan ada ura-ura nak buat perhimpunan haram untuk bantah tindakan aku tak update blog selama berbulan-bulan, maka aku pun sebagai pemegang tampuk pemerintahan blog ni yang penakut, terus mengambil keputusan untuk akur dengan kehendak rakyat. Hehehe.

Seperti biasa, bila dah takdak idea, maka adalah molek untuk menggunakan taktik ‘rawak’ yang selalu sangat dah kita mulakan.. ye tak? Hee hee.

1. Misi aku untuk hantar Mama pegi umrah, berjaya. Alhamdulillah. Paling best sekali, Mama nampak happy. Itu ja yang aku mau. Walaupun pada awalnya ada kesulitan sikit (agensi buat perangai, tak beli tiket dan sebagainya – rujuk sini), tapi Allah dah tulis untuk Mama pergi jugak-jugak.. cuma dengan kumpulan dan proses perjalanan serta penginapan yang lebih selesa; menumpang kumpulan jemaah TABUNG HAJI. Alhamdulillah. Next target – yang wajib pulak. Amiin…

2. Dengan izin Allah melalui rezekinya yang meruah, aku dimampukan untuk beli kereta baru. Alhamdulillah lagi. Proton Preve. Setakat ni blum ada nama (tak macam Silver Fox). Kaler putih. Nanti ada masa aku expand kisah Preve ni, dan buat satu full entry ek.. dengan gambar sekali. Owh, by the way – ada sesapa nak beli Proton Gen2, plat Penang, tahun 2008? Milage dah banyak, honestly – sebab aku slalu ulang alik KL – Penang – JB. TA-PI; pickup dia aku rasa Preve aku ni pun takleh lawan. Steady lagi. Aku nak jual max 30k. Ada beran?

3. Dengan rezeki yang lebih tu jugak, aku dibawa pertama kali menjejak bumi Phuket, 2 minggu lepas. Hehe. Amaran untuk yang ada cita-cita nak pegi : Make sure anda lapangkan minda anda, dan buka hati seluasnya. Niat kena betul. Kalau niat tak betul, memang trip ni akan jadi sangat sangat tak betul. Hahaha. Owh.. aku recommend HANYA untuk young couples. Untuk warga emas tak sesuai kot. And kena open-minded (tempat orang.. masuk kandang kambing, mengembek je sudehhh). And.. paling penting – PASTIKAN ISTERI ANDA SE-SPORTING ISTERI SAYA. Heeeee heeeee heeeee…

4. Ada kawan baik aku yang dah dapat panggilan rezeki yang jauh lebih baik daripada apa yang dia buat sebelum ni; dan aku sangat² tumpang happy. Cumanya, aku harap dia dah ready nak declare sendiri (supaya aku pun bleh declare kat sini.. hahaha). Buat masa ni, anggap saja cerita ini cerita bohong.

5. Skang ni demam EURO. Aku rasa ni lah first time aku tengok hampir setiap game. Dulu, aku tengok game pasukan aku je. Hehe. Cuma memandangkan kali ni aku main Fantasy Football, maka kenalah aku sentiasa pantau setiap perkembangan – untuk cari peluang kutip points. Tapi hasilnya hampeh ja jugak. Hahahaha.

6. Cerita pasal EURO ni.. hmm.. bebaru ni company aku ada buat ‘jersey day’. Semua orang pakai jersi. Yupp, SEMUA; kecuali orang² yang tak mampu beli jersi atau takde saiz macam aku. Huhuhuu. Aku cuba jugak cari kat Downtown depan Mines tu; hampeh. Satu je gerai yang jual jersi away England (target aku); tu pun takde saiz. Yang paling tak tahan, akak penjual tu siap sound aku lagi “Haa.. ni bang, jersi Liverpool ni ada banyak saiz besar”. Apa kejadah Liverpool main EURO kak oi? Kalau main pun, ingat aku hadap sangat ke nak pakai!! Puiii…

Sudahnya, aku tak pakai.. dan terpaksa memendam kecewa menengok diorang semua pakai jersi; termasuk yang sokong Chelsea untuk EURO. Puiiiiiiiii…………

7. Hmm.. aku macam suka ja layout baru ni. Hangpa rasa?

Hehe ok. Dahlah kot. Daaaaaa…

______________________________________

Mawah merah yang ku cium
ternyata menusuk dan beracun
wanginya menyenangkan hatiku
membuatku tak karuan..

Sehari tak bertemu dengannya
serasa hampa dalam hatiku
ku mabuk cinta yang tak terbaca
oleh naluriku..

Dia sama sekali tak cintai diriku
dia hanya memanfaatkan diriku..

Matilah kau
di dalam hatiku
bawa pergi saja dirimu
sampai ke dasar lautan..

Matilah kau
bersama cintaku
banyak berharaplah dirimu
semoga dapat bahagia
berharaplah..

Ku berlutut di bawah kakinya
ku berikan hatiku untuknya
ku telan semua luka-luka
ku tak punya perisai lagi..

Sehari tak bertemu dengannya
serasa hampa dalam hatiku
ku mabuk cinta yang tak terbaca
oleh naluriku..

Matilah kau
di dalam hatiku
bawa pergi saja dirimu
sampai ke dasar lautan..

Matilah kau
bersama cintaku
banyak berharaplah dirimu
semoga dapat bahagia
berharaplah…

..credits to once mekel.